Sort by

Cât trebuie să mănânce cățelul tău de talie mică?

Florin Ghietau, Medic Veterinar

Foto Cât trebuie să mănânce cățelul tău de talie mică?

 

Fiecare își dorește ce e mai bine pentru prietenul său necuvântător, așa că e important să te adaptezi în funcție de nevoile pe care cățelul tău le are. Câinii au necesități diferite în ceea ce privește hrana, în funcție de mai multe criterii: rasă, talie, vârstă.

Acum am ales să vorbim despre cât trebuie să mănânce cățelul tău de talie mică.

Câinii de talie mică sunt aceia care la vârsta de adult cântăresc maxim 9 kg.

Câteva exemple de rase de câini mici sunt: 

  • Bichon;
  • Shih-Tzu;
  • Chihuahua;
  • Yorkshire Terrier;
  • Jack Russel;
  • Cavalier King Charles;
  • Westie;
  • Lhasa Apso;
  • Bulldog Francez.

Câinii de talie mică trăiesc mai mult

Câinii de talie mică, față de cei de talie mare, trăiesc mai mult, aproape dublu, astfel au nevoie și de o îngrijire specială, mai ales în ceea ce privește alimentația. Aceasta trebuie oferită astfel încât să ajute la întărirea sistemului imunitar.

Tot pentru că trăiesc mai mult, câinii de talie mică își solicită pentru mai mult timp maxilarul, iar asta duce la diferite afecțiuni frecvente, cum ar fi inflamarea și sângerarea gingiilor sau cariile. Această problemă poate fi rezolvată tot prin alimentație, oferindu-i câinelui tău hrana uscată potrivită. Acest proces stimulează fluxul sanguin și împiedică depunerea de tartru. Trebuie neapărat să adaptezi hrana uscată și în funcție de vârstă, astfel unui pui îi vei oferi granule mai mici și mai moi, iar unui câine adult granule potrivite vârstei lui. 

Dacă sunt drăgălași, nu înseamnă că sunt și înfometați

De cele mai multe ori, la cățeii de talie mică este întâlnită obezitatea, deoarece oamenii, din prea multă iubire, cred că ar trebui să le ofere mâncare de fiecare dată când se uită cu ochii lor drăgălași și nu le pot rezista. Totodată, cățeii mici sunt mofturoși la mâncare, pentru că uneori avem impresia că dacă nu mănâncă tot din farfurie, înseamnă că nu le place mâncarea, lucru care poate veni din mai multe cauze, cum ar fi că nu era prea înfometat. E bine să folosești snack-uri și gustări pentru momentele când faceți împreună activități de dresaj sau anumite jocuri, dar să nu exagerezi. 

Câinii mici sunt mai energici în general, deci hrana lor trebuie să fie bogată în vitamine și nutrienți. Oul, puiul și peștele sunt ingrediente bogate în aminoacizi esențiali și ar trebui să se regăsească în mâncarea cățeilor mici. Este foarte important, înainte de a-i stabili un meniu variat cățelului tău, să consulți medicul veterinar.

Chiar dacă atunci când vedem un cățel de talie mică ne gândim doar la anumite tipuri de mâncare, e important să adaptăm hrana, uscată, umedă sau variată, în funcție de vârsta pe care animăluțul o are. Câinii, în funcție de vârstă, au nevoi diferite în ceea ce privește mâncarea, așa că e cel mai bine să ne consultăm cu specialiștii și să le creăm un meniu potrivit.

Dacă vrei să hrănești corect cățelul tău de talie mică, ține cont și de vârsta acestuia și cere părerea medicului veterinar pentru a te asigura că e sănătos pentru el. 

Vezi si ce am scris despre cum sa iti hranesti cainele in functie de rasa.