Cum îl încurajezi pe adolescent să facă sport?
Nimic nu se compară cu o activitate de grup făcută pe un teren în aer liber. Dar mai ales atunci când adolescentul tău este implicat și îl vezi alergând iar la final îți povestește cu entuziasm cum a câștigat.
Însă, uneori apar situații când adolescentul nu mai are nicio motivație. Evită să comunice și se refugiază în camera sa, în fața monitorului.
Aceasta reprezintă și una dintre cele mai mari probleme: cum îl motivezi de fapt? La ce tehnici apelezi?
Este binecunoscut faptul că din punctul de vedere al unui părinte, sportul este echivalent cu sănătate și rezultate bune la școală. Dar gândește-te aceste lucruri se aplică astăzi? Adolescentul tău va fi într-adevăr motivat?
Iată mai jos câteva idei care te pot ajuta ca părinte să-ți motivezi adolescentul să facă sport.
1. Exemple și povești din viața sportivilor profesioniști
Încerca să-i prezinți pe etape diverse povești de succes ale marilor campioni din aria lor de sport. De exemplu, dacă adolescentului tău îi place tenisul poți să-i povestești câteva lucruri despre Rafael Nadal, Roger Federer sau Maria Sharapova. Mai exact, poți să-i explici: cum au depășit problemele medicale sau cum au evoluat de la an la an în carieră, ori cum și-au îmbunătățit condiția fizică.
2. Concentrarea pe evoluția personală
Un obiectiv personal în cazul sportului poate fi chiar îmbunătățirea continuă și provocarea propriei persoane. Explică-i și învață-l ce este succesul și eșecul în diverse activități.
Argumentează și arată-i prin exemple (chiar personale) că e normal să pierzi și să câștigi. Însă, este foarte important să-l ajuți mereu să se simtă ca un învingător, mai ales atunci când dă totul și pierde.
De asemenea, ține cont de faptul că acum este perioadă în care adolescentul trece de la o identitate la alta, încerca să descopere cine este și vrea să-și clarifice valoarea sa.
Citește aici despre beneficiile psihologice ale sportului.
3. Sportul și activitățile fizice ca mod de distracție
Distracția menține copiii și adolescenții în diverse activități, dar și în sport. Mai mult, s-a dovedit faptul că distracția chiar în mediul de învățare și dezvoltare susține performanța.
S-a observat că un înotător de exemplu face acest sport din patru motive:
- distracție;
- fitness;
- timp petrecut cu prietenii;
- competiție.
Atunci când un adolescent nu mai vede activitatea fizică sau sportul ca pe o distracție, începe să evite antrenamentele și se lasă de sport.
În acest sens, ca părinte poți interveni să examinezi mediul sportiv și apoi să te adresezi antrenorului.
4. Stima de sine
Toți copiii și adolescenții vor să se simtă apreciați și mai ales ca părinții să se simtă mândri de ei. S-a observat că atunci când ei se simt valoroși, învață mai bine și sunt fericiți.
În acest caz, încearcă să-l susții în orice situație, atât moral cât și financiar.
Fii cel mai mare fan al adolescentului tău!