Sort by

Cum păstrezi alimentele mai mult timp?

Foto Cum păstrezi alimentele mai mult timp?

 

Este esențial să păstrezi alimentele în condiții optime. Învață să le depozitezi ca să te bucuri cât mai mult de proprietățile lor.

 

Fructe și legume

Înainte să le pui în frigider îndepărtează depunerile de mizerie. Elimină resturile de pământ sau murdărie și apoi așează-le în frigider în lădița special dedicată fructelor și legumelor. Temperatura de păstrare este de aproximativ 8ºC. 

Lactate

Alimentele pe bază de lapte sau derivați precum iaurtul, brânza, smântâna, untul sau cremele făcute cu lapte, trebuie păstrate la frigider la o temperaturta între 5-15ºC.

Carne

Carnea are un regim special. Carnea tocată trebuie pregătită în aceeași zi în care se consumă fiindcă se alterează mai ușor decât bucățile întregi. În cazul în care le cumperi congelate, trebuie să le consumi imediat după decongelare. 

Mod de păstrare:

  • carne congelată: până la 3 luni / la sub -18ºC;
  • carne proaspătă: în 2-4 zile / la  4ºC;
  • carne tocată proaspătă: în 24 de ore / la 4ºC. 

Pește și fructe de mare

Peștele și fructele de mare se alterează foarte repede.

Mod de păstrare:

  • proaspăt: de la 24 la 48 de ore la frigider, cu interiorul curățat. Acoperă recipientul în care este depozitat peștele pentru a evita transmiterea mirosului la alte alimente;
  • pește congelat: până la 3 luni. Dacă peștele congelat are o culoare gălbuie sau dacă în ambalaj sunt prezente cristale de gheață, congelarea nu a fost adecvată. 

Ouă

Trebuie să le păstrezi în frigider curate, dar fără să le speli cu apă pentru că la spălare își deschid porii și permit intrarea germenilor la interior. Optim este să le ștergi cu o cârpă uscată sau puțin umedă. Alimentele care conțin ou (fiert sau crud) trebuie ținute între 4 și 8ºC. Alimentele care conțin ou trebuie consumate în decurs de 24 de ore.

Conserve și alimente neperisabile

Acestea au o durată de de valabilitate mai mare. Dacă observi că ambalajele sunt bombate, emană gaz sau miros urât la deschidere, trebuie să le arunci. Dacă nu ai consumat întreaga conservă la o masă, păstrează restul într-un vas curat și acoperit în frigider. Consumă în maxim 3 zile. 

Alimente gătite

Nu lăsa alimente gătite precum tocănițele cu carne, puiul gătit sau supele la temperatura mediului deoarece se pot dezvolta germeni. Este foarte important să le păstrezi în frigider, în caserole închise. Dacă tocmai le-ai gătit, așteaptă să se răcească puțin înainte să la pui în frigider. 

 

Tu cum păstrezi alimentele mai mult timp?