Sort by

Cum să prepari și să prezinți legumele

Foto Cum să prepari și să prezinți legumele

 

Legumele sunt o parte importantă a unei alimentații echilibrate datorită nutrienților importanți pe care îi aduc în organism. În acest articol vei descoperi cum poți prepara legumele pentru a le consuma cu multă plăcere, chiar dacă nu se află pe lista preferințelor tale alimentare.

 

De ce sunt legumele importante?

O alimentație echilibrată ar trebui să includă un consum adecvat de fructe și legume, deoarece acestea sunt o importantă sursă de nutrienți de care corpul tău are nevoie în fiecare zi. Printre nutrienții conținuți în cantități mari în legume se numără potasiul, acidul folic, vitaminele A, C, K și fibrele. Toți acești nutrienți sunt indispensabili pentru funcționarea normală a organismului nostru. Mai mult, legumele sunt surse importante de substanțe cu roluri bioactive, cum sunt antioxidanții - compuși cu efecte demonstrate de protecție a organismului și de reducerea a riscului de apariție a bolilor cronice.

Prin conținutul caloric redus, legumele sunt grupa de alimente care contribuie în cea mai mare măsură la menținerea sau scăderea masei corporale.

Deși de obicei nu asociezi legumele cu mâncarea care îți lasă apă în gură, s-ar putea ca secretul să fie modul în care le gătești sau le prezinți! Descoperă mai jos cum poți transforma legumele în feluri de mâncare ce arată bine, sunt delicioase și își păstrează toți nutrienții importanți.

Un studiu recent a demonstrat faptul că modul în care descriem alimentele poate avea un impact atunci când alegem ceea ce vrem să consumăm. După un studiu într-o cantină de 46 de zile, cei care au optat pentru un aliment descris într-un mod cât mai atrăgător au fost cu 41% mai mulți decât cei care alegeau descrierea simplă. O astfel de comparație ar putea fi ‘felii de dovlecei’ versus ‘bucatele de dovlecei caramelizate’. Deși ambele garnituri sunt gătite la fel, a două variantă pare mult mai apetisantă! 

Iată cum poți transforma legumele într-o garnitură deosebită:

 

Dovlecei copți cu parmezan

Amestecă într-un bol parmezan ras, piper, puțină sare și  ierburi aromatice, apoi presară amestecul peste feliile rotunde de dovlecei. După 15 minute la cuptor, te vei putea bucura de felii delicioase și crocante de dovlecei!

Varză pe grătar cu dressing iute

În loc de o salată clasică, poți folosi varza pentru un preparat deosebit. După ce ai pus pe grătar sferturile de varză pentru câteva minute, poți presăra deasupra un amestec de ulei de măsline, zeamă de lime, 2 căței de usturoi, sare, piper și orice alte arome care îți plac ție-experimentează!

Morcovi în miere

Topește puțin unt într-o tigaie antiaderentă, apoi adaugă morcovii tăiați rondele, două linguri de miere, puțin zahăr brun, mărar și cimbru și gătește totul pentru aproximativ 15 minute.

Broccoli la cuptor cu parmezan și usturoi

Dacă pui buchetele de broccoli la cuptor împreună cu puțin ulei de măsline, usturoi, sare și piper pentru 10 minute, vei obține o garnitură cu adevărat delicioasă, peste care poți presăra și parmezan ras.

Păstăi cu susan și usturoi

Atunci când îți dorești o garnitură rapidă și cu multe arome, poți sota păstăi cu puțin ulei de susan, ulei de măsline, un strop de sos de soia și usturoi, iar la final adaugă câteva semințe de susan pentru decor!

Spor la gătit!