Sort by
Sort by

Cum să stimulezi dezvoltarea memoriei copilului tău?

Foto Cum să stimulezi dezvoltarea memoriei copilului tău?

 

Una dintre miile de întrebări care îi preocupă pe tinerii părinți este cum să stimuleze dezvoltarea psihomotorie a copilului, pornind de la gândire și memorie și până la abilitățile motorii și sociale.


Conversațiile cu micuțul, jocurile, timpul și atenția pe care o petreci cu cea mai minunată ființă din viața ta – acestea reprezintă cheia succesului în dezvoltarea memoriei copilului. Pentru a realiza acest lucru, este necesar să începi să te familiarizezi cu conceptele și să pui în practică cele mai importante trucuri în această direcție, din cele mai incipiente momente ale copilăriei.

În acest articol vom acorda atenție lucrurilor legate de dezvoltarea memoriei copilului.

Știai că prichindeii își amintesc uneori evenimente de la vârsta de 6 luni? Odată cu finalizarea acestei perioade de creștere a copilului, pediatrii amintesc că este timpul să se înceapă exerciții pentru dezvoltarea memoriei acestora.

Iată câteva exerciții pentru dezvoltarea memoriei copiilor, prezentate sub formă de jocuri distractive și care vor fi utile în special pentru mămicile începătoare care doresc să contribuie la dezvoltarea minții și a memoriei micuților lor. 

Exercițiul 1 – Bebe are 6 luni

Așadar, dacă copilul tău a ajuns deja la jumătatea primului său anișor, în timpul unei plimbări îndreaptă-i atenția către diferite obiecte (lemn, bancă, mașină, soare, minge, floare). Spune-i apoi propoziții simple și repetă numele lui de mai multe ori. La șase luni, copilul are un interes deosebit pentru lumea din jurul lui și proprietatea uimitoare de a-și aminti tot ce a auzit și tot ceea ce a văzut. Dar nu uita-nu trebuie să îi încarci psihicul cu mai multe informații decât are nevoie. Pentru fiecare lecție individuală este suficient să incluzi maximum 3 obiecte.

Exercițiul 2 – Bebe are 8 luni

La vârsta de opt luni, poți începe să antrenezi memoria bebelușului tău în cea mai mare parte prin jocuri. Ia un obiect familiar și așează-l în fața copilului. După ce acesta l-a observat, ia obiectul și ascunde-l undeva (sub pernă, în spatele ursulețului de pluș sau sub scaun). Apoi, întrebându-te unde este jucăria, vei fi încântată și fascinată de reacția rapidă și de memoria micului inteligent, văzând copilul cum se îndreaptă cu un gest sigur sau un gest energic înspre locul potrivit. Poți încerca orice alte jocuri și activități de acest tip.

Exercițiul 3 –  bebe are 12 luni

La sfârșitul primului an, arată imagini a diferite animale, spunându-le numele, dar și însoțindu-le cu sunetele caracteristice pe care acestea le produc. Apoi poți interpreta un cântec pentru copii cu anumite gesturi și mișcări. Vei vedea că, deși pare un exercițiu foarte simplu, va avea rezultate extrem de rapide.

După primul an, este rândul broșurilor, al cărților, este rândul imaginilor și al jocurilor, al divertismentului, lucruri mult mai complexe. Aici, în jocuri de recunoaștere, este bine să folosești culorile, formele și chiar să numărați. 

Exercițiul 4 – mare în jur de 3-4 ani

Ideea de a stimula memoria unui copil de 3-4 ani se face prin a-l ruga să-și amintească și să descrie ceea ce are pe dulapul de pe coridor sau pe un raft din camera de zi. Lasă-l să îți spună în mod specific ce obiecte sunt lăsate acolo. 

Alte exerciții pentru micuți începând cu vârsta de 4 ani

O altă opțiune de joc ar fi să începi să citești cuvinte dintr-o carte, încercând să îl provoci să repete cuvintele pe care le-a auzit, dar neapărat în aceeași ordine în care au fost citite. Acest joc este potrivit pentru micuții de toate vârstele și, în funcție de vârstă, vei alege numărul exact de cuvinte.

Jocul didactic „Ghici ce este?” este, de asemenea, o alegere ideală pentru dezvoltarea memoriei copilului. Pentru acest joc, micuțul trebuie să descrie un obiect din cameră doar din memorie fără să se uite la el. Descrierea trebuie să fie cât mai detaliată, adică să conțină informații precum dimensiunea, materialul din care este făcut, culoarea, funcția etc. Ideea jocului este ca obiectul să fie identificat de ceilalți participanți.

Ultimul lucru (dar clar nu cel din urmă)-dăruiește copilului tău cât mai multe emoții pozitive și experiențe pline de bucurie. Acest lucru îi va modela în mod inevitabil confortul mental, intelectul, cunoștințele, dar și starea de spirit și temperamentul.

 

Autor

Antoniya Mihaylova