Sort by
Sort by

Cum sa te bucuri de fructele verii tot anul?

Cum sa te bucuri de fructele verii tot anul

 

Ce desert poate fi mai delicios și sănătos decât o mână de fructe proaspete, abia culese? Pe timpul verii te poți bucura de ele pe deplin în fiecare zi, dar știai că poți păstra fructele la fel de proaspete și în restul anului? Află cum poți congela fructele astfel încât să-și păstreze 90% din vitamine și antioxidanți.

Prin congelare, fructele zemoase își pot păstra cea mai mare parte din proprietățile lor. În plus, își păstrează savoarea și pot fi decongelate oricând. Procesul este simplu și rapid, iar fructele astfel conservate își prelungesc viața cu până la nouă luni.

Vara este cel mai potrivit moment pentru pregătirea fructelor congelate. Fie că ai cumpărat mai multe piersici decât consumi sau ai găsit fructe de padure delicioase, poți profita de surplus și să le conservi pentru anotimpurile reci.

Ce ai nevoie?

  • fructele pe care vrei să le păstrezi, curățate și uscate cat mai bine;
  • o tavă, îndeajuns cât să încapă în congelator;
  • hârtie de copt, cerată sau de tip pergament;
  • folie de plastic;
  • pungi de plastic pentru alimente congelate.

Cum congelezi fructele de sezon în mod corect?

  1. Curăță și usucă fructele bine.
  2. Dacă este cazul, decojește fructele și curăță orice porțiune, deteriorată de la lovituri sau imperfecțiuni nedorite.
  3. Taie fructele în cubulețe sau felii, după cum preferi.
  4. Usucă din nou fructele cu ajutorul unui șervet uscat. Este important să înlături cât mai mult din umiditate.
  5. Transferă fructele pe o tavă acoperită cu hârtie de copt (cerată sau de tip pergament) și aranjează-le într-un singur strat. Acoperă-le cu o folie de plastic și pune tava la congelator pentru câteva ore. Astfel, ele vor îngheța separat și nu riști să se lipească unele de altele.
  6. Scoate tava din frigider și înlătură cu grijă fructele de pe hârtia de copt. Apoi transferă fructele congelate în pungi de plastic speciale. Nu uita să înlături cât mai mult din aerul din pungă, pentru a prelungi viața fructelor. Ele se pot păstra, în congelator, de la 6 la 9 luni.

Cum poți să utilizezi fructele congelate în rețete delicioase?

  • Fructele de pădure, merele, cireșele, vișinele sau bananele sunt perfecte în deserturi precum plăcinte, tarte, pandișpan sau biscuiți.
  • Fructele tropicale, precum mango sau ananas, dau savoare fresh-urilor, smoothie-urilor sau shake-urilor, și le mențin răcoroase.
  • Sucul de citrice se poate utiliza la gătit, pentru a da o aromă acrișoară sosurilor, iar coaja de citrice în aluaturi pentru prăjituri și torturi.
  • Boabele de struguri, pepenele galben și bananele congelate sunt de asemenea delicioase de consumat, ca atare, în orice anotimp. Poți adăuga sirop de ciocolată sau iaurt.

Câteva sfaturi utile, în funcție de fructele congelate pe care le consumi

  • Culoarea prea ștearsă sau urmele de degerături sunt semne că fructele congelate sunt deteriorate și nu mai pot fi consumate.
  • Merele se păstrează cel mai bine dacă sunt curățate de coajă și feliate. Dacă vrei să eviți oxidarea merelor (straturile superioare devin maro) le poți pune în apă cu o linguriță de sare, înainte de congelare.
  • Citricele: cel mai indicat este să conservi separat pulpa de coajă. Sucul de la citrice poate fi congelat în cuburi sau într-un plic de plastic, pe când coaja poate fi împărțită în porții individuale.
  • Pepenele: soiurile de pepene galben se păstrează de obicei foarte bine la congelator, spre deosebire de pepenele roșu, deoarece acesta conține prea multă apă.
  • Ananasul are o aromă aparte, chiar și congelat. Este important să îi cureți bine centrul dur și fibros. De asemenea, îl poți tăia cubulețe, pentru a-l consuma cu ușurință.
  • Piersicile, nectarinele, perele și prunele se păstrează mai bine dacă sunt curățate de coajă, iar în cazul cireșelor sau a vișinelor, este bine să le scoți sâmburii.