Sort by

Ierburile aromatice și tipurile de mâncare la care se potrivesc

Foto Ierburile aromatice și tipurile de mâncare la care se potrivesc

 

Pentru un plus de gust și aromă, ierburile aromatice vin în completarea oricărui fel de mâncare, pornind de la salată, până la dressing-uri. Pe lângă faptul că pot fi folosite în diverse combinații, ierburile aromatice sunt benefice pentru organism, având un rol important atât în procesul de purificare și curățare a sângelui cât și în stimularea digestiei.

Află în rândurile următoare maniera în care ierburile aromatice pot fi folosite drept „asul din mânecă” în prepararea felurilor tale de mâncare preferate.

 

Rozmarin

Fiind o plantă de origine mediteraneană, rozmarinul transformă orice fel de mâncare într-o explozie de gusturi. Pe lângă beneficiile medicale (stimulează digestia și reglează circulația sanguină), rozmarinul poate fi folosit și în bucătărie, în prepararea supelor și salatelor sau în condimentarea mai multor tipuri de carne (pui, vânat, miel, porc, pește).

Adaugă puțin rozmarin în preparatul tău și bucură-te de o aromă specială.

Coriandru

Cules direct de pe plaiurile Indiei, coriandrul reprezintă atât o sursă de vitamine (B, C, E, A, K) cât și un element esențial în aromatizarea preparatelor.  În mai multe regiuni de pe glob, coriandrul este utilizat pentru a trata diverse probleme digestive însă, și în bucătărie, acesta ocupă unul dintre locurile de onoare printre ierburile aromatice. Coriandrul este perfect pentru aromatizarea supelor dar poate fi folosit și la condimentarea salatelor, a mai multor tipuri de carne, a legumelor și chiar a deserturilor.

Cu puțin coriandru, poți călători în Orient cu fiecare preparat gătit.

Cimbru

Cimbrul reprezintă un laitmotiv în bucătăria italiană, fiind utilizat în aproape orice preparat. Această plantă aromatică formează perechea perfectă alături de carne, roșii și fasole.

În bucătăria mediteraneană, cimbrul este un condiment popular pentru carnea de miel. De asemenea, acesta este folosit și pentru a aromatiza diverse brânzeturi, lintea și chiar ceaiurile.

Utilizat în cantități optime, cimbrul oferă un plus de gust chiar și celui mai simplu preparat. 

Chimion

Chimionul este un condiment tradițional, utilizat în principal de către egipteni, greci și romani. Acesta nu a fost folosit doar că plantă aromatică ci și ca metodă de plată a impozitelor și datoriilor.

Ca beneficii medicale, chimionul este considerat util în tratarea bolilor gastrice și a celor legate de sistemul respirator.

În bucătărie, chimionul este folosit pentru a aromatiza peștele, lintea și mai multe tipuri de supe. Pentru o aromă mai puternică, semințele de chimen sunt trase la tigaie, cu puțin unt, înainte de a fi adăugate în mâncare. 

Busuioc

Busuiocul, condiment de origine persană, reprezintă unul dintre cele mai comune tipuri de ierburi aromatice, fiind frecvent utilizat și în bucătăria românească. Această plantă comună și ușor de crescut adaugă o explozie de gust oricărui tip de preparat.

În bucătărie, busuiocul împreună cu roșiile, ceapa, usturoiul și măslinele pot transforma o salată banală într-o gustare ușoară de vară.

Așadar, o frunză de busuioc poate transforma un preparat banal într-o masă de cinci stele.

Șofran

Deși în istorie este menționat faptul că șofranul își are originea în Asia, acesta a fost cultivat pentru prima oară în Grecia. În trecut, această iarbă aromatică era folosită pentru a oferi un parfum aparte băilor regale sau loțiunilor utilizate de către cei mai influenți regi.

În ceea ce privește beneficiile medicale, șofranul este recunoscut ca tratament pentru bolile gastrice și durerile sau spasmele musculare.

Șofranul este folosit în cele mai ingenioase moduri, în toate bucătăriile din lume. În India, acesta este utilizat pentru pregătirea preparatelor cu orez și a deserturilor, în timp ce în Franța și Spania, acesta este folosit pentru pregătirea preparatelor din pește.

Condimentele și ierburile aromatice pot înlocui cu succes sarea, limitând astfel cantitatea de sodiu din dietă, fără a renunța însă la gust.

 

Tu ce combinații de ierburi aromatice folosești pentru a călători prin intermediul preparatelor în fiecare colț al lumii?  

 

Surse:

http://www.agroherni.es/en/producto/aromatic-herbs/thyme/

https://www.thespruceeats.com/all-about-rosemary-3050513

http://www.agroherni.es/en/producto/aromatic-herbs/coriander/

https://www.helpwithcooking.com/spice-guide/cumin.html

https://www.thespruceeats.com/basil-cooking-tips-1807985

https://www.helpwithcooking.com/spice-guide/saffron.html