Chiar este jucăria preferata a copilului meu cel mai bun prieten al său?
"Bebelușul meu nu merge la culcare decât dacă se joacă cu jucăria sa preferata. La grădiniță, când mergem la plimbare, la bunici își ia de fiecare dată jucăria cu el. Este oare asta o modalitate prin care se calmează și se simte în siguranță? Oare cât de mult timp o să simtă această nevoie?"
''Ursulețul', 'Pufosul', 'Păturica'... indiferent de numele pe care-l poartă, jucăria preferată este importantă în special pentru copilul tău. Când aceasta se pierde sau trebuie spălată, este un adevărat dezastru! Cum să gestionezi oare această minunată poveste de iubire, uneori destul de complicată?
Jucăria preferată, un prieten apropiat?
În Africa, cei mici nu au astfel de jucării preferate. În schimb, aceștia rămân efectiv lipiți de mamelor lor și adeseori împart același pat cu cel al părinților până la vârsta de 3 sau 4 ani. În societatea noastră, însă, lucrurile stau clar cu totul diferit. Jucăria preferată domnește în mod fericit! Complet neluată în considerație acum 20 de ani, în prezent este recunoscută importanța la nivel emoțional pe care o are jucăria preferată pentru bebeluși. Mirosul și contactul cu aceasta îi liniștește.
În general, jucăria preferată apare în viața bebelușului în perioada dintre 5 luni și până la 1 an. În această perioadă, cei mici își vor alege doar una dintre multitudinea de jucării de pluș existente, și nu trebuie să fie neapărat cea mai drăguță jucărie! Bebelușul tău are propriile-i criterii pe care să se bazeze în alegerea făcută: jucăria preferată trebuie să fie moale, plăcută la mestecat și dezmierdat, și trebuie să aibă un miros familiar. N-are niciun rost să încerci să-l influențezi în luarea acestei decizii.
Jucăria preferată joacă un rol esențial pentru bebelușul tău, întrucât aceasta reprezintă primul obiect pe care acesta îl posedă în mod efectiv. Aceasta îi permite bebelușului să realizeze tranziția de la mediul familial la lumea de afară, precum și diferența dintre real și imaginar, dintre prezent și absent. Iată de ce această jucărie mai este cunoscută și sub denumirea de „obiect de tranziție”, termenul fiind impus de Donald Winnicott, medic pediatru și psihanalist din Marea Britanie. Jucăria preferată îți ține locul atunci când ești plecată și îl liniștește pe cel mic atunci când se află la creșă sau la bunici.
Dacă cel mic nu are o astfel de jucărie preferată, atunci se poate că pur și simplu să nu simtă nevoia să aibă una; probabil deja și-a găsit o altă modalitate prin care să se liniștească.
Câteva sfaturi pentru părinți
Copilul își ia jucăria preferată peste tot și atunci când aceasta se pierde pe stradă, sau o uiți pe undeva, este o adevărată catastrofă. Mai mult ca sigur că ai cumpărat două asemenea jucării identice, pentru orice eventualitate în care s-ar întâmpla așa ceva, dar bineînțeles că niciodată nu este suficient! Iată câteva sfaturi de la niște părinți care s-au descurcat în astfel de situații destul de delicate:
- L-ai pierdut pe 'Pufosul' când erai la cumpărături? Este timpul să-și facă apariția dublura sa, dar atenție mare, cei mici nu se lasă păcăliți atât de ușor.
- Sau pleci pentru o zi de acasă și, în graba ta, îl uiți pe 'Ursuleț' acasă! Nu intra în panică, tot ce trebuie să faci este să îi oferi copilului tău de două ori mai multe îmbrățișări și sărutări. Se presupune că jucăria preferată a celui mic te înlocuia, așa că acum e momentul să îți recapeți locul bine meritat!
- 'Pinky' are nevoie să fie spălat? Fă acest lucru atunci când cel mic nu are neapărată nevoie de jucărie. Îl poți usca la uscător, pentru ca rezultatul să fie mai rapid! Între timp, poți să-i dai bebelușului o altă jucărie.Un alt sfat important: spală și dublura în mod repetat, pentru ca amândouă jucăriile să aibă același miros și să prezinte același nivel de uzură.
- 'Topsy' nu e mai mult de o simplă cârpă, dar să-l arunci iese din discuție. Poți face sugestii legate de coaserea jucăriei. Explică-i copilului faptul că 'Topsy' are și el nevoie să-și petreacă o zi la bunica, pentru a se însănătoși, și că a două zi se va întoarce, total refăcut!
Cel mic nu poate renunța la jucăria lui preferată? N-are rost să-l forțezi. Va decide singur când va fi gata, iar acest lucru se întâmplă, în general între vârsta de 3 și 6 ani. Dacă cel mic are peste 6 ani și totuși este foarte atașat de jucăria sa preferată, explică-i că acum este mare și că poate să o țină la el în cameră, dar că nu mai e la vârsta la care să o ia după el tot timpul oriunde ar merge.
De reținut
Importanța jucăriei
Complet neluată în considerație acum douăzeci de ani, în prezent, importanța pe care o are la nivel emoțional jucăria preferată a bebelușului este recunoscută la nivel internațional. Mirosul, textura jucăriei și contactul cu aceasta îl liniștește pe cel mic, motiv pentru care acesta va dori să o ia după el mereu.
Perioada specifică atașamentului de jucărie
În general, jucăria preferată apare în viața bebelușului în perioada dintre 5 luni și până la 1 an. În această perioadă, cei mici își vor alege doar una dintre multitudinea de jucării de pluș existente, și nu trebuie să fie neapărat cea mai drăguță jucărie. Copilul va renunța singur la jucăria sa preferată între 3 și 6 ani.
Sfaturi pentru părinți
Jucăria preferată a copilului poate fi pierdută uneori. De aceea, este recomandat să ai una sau două dubluri ale jucăriei, pe care să le speli odată și pe care să le alternezi, pentru ca toate să aibă același miros și nivel de uzură. De asemenea, dacă jucăria are nevoie de reparații, îi poți explica celui mic acest lucru în mod creativ, spre exemplu că aceasta are nevoie să-și petreacă o zi la bunica, pentru a se însănătoși, și că a doua zi se va întoarce, total refăcut.