Sort by

Cum influențează pictura dezvoltarea copiilor?

Foto Cum influențează pictura dezvoltarea copiilor?

 

Te gândești cum ai putea să fructifici timpul liber al copilului tău astfel încât să îl ocupi cu activități relaxante, dar care să îi pună și creierul în mișcare? Fie că este o zi frumoasă de vară sau una rece de iarnă, cea mai bună alegere este să îi îndrepți atenția către activități care implică imaginația, cum ar fi pictura sau desenul. 

 

De îndată ce îi pui un creion sau o pensulă în mână, aproape orice copil acceptă cu inima deschisă să petreacă câteva ore pe zi desenând. Din fericire, prichindeii sunt lipsiți de prejudecăți, astfel că cel mai probabil o să vă distrați cu toții când vedeți ce desenează, mai ales că nu există obstacole în calea creativității. Copiii nu sunt foarte critici cu ei înșiși, spre deosebire de adulții care cred că merită să se angajeze într-un astfel de exercițiu numai dacă rezultatul este perfect. Ei cred că totul merită a fi creat doar pentru bucuria creației. Desenul sau pictura curăță mintea, calmează, se relaxează și se distrează.

În plus, desenul este foarte util pentru dezvoltarea intelectuală a copilului deoarece îl ajută pe micuț să cunoască în detaliu lumea din jurul lui. Desenând, nu numai că se familiarizează cu obiectele și fenomenele din jurul lui, dar, de asemenea, ilustrându-le pe foaia albă, își dezvoltă imaginația. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când copilul este pus în fața unei unui obiect sau un fenomen pe care trebuie să îl reprezinte, el percepe acest lucru ca pe o sarcină. Alegând cu ce forme, linii și culori să îl redea pe hârtie și cum să exprime o anumită caracteristică sau o proprietate particulară a respectivului lucru, copilul are o activitate mentală intensă și își folosește imaginația, iar aceste lucruri contribuie la dezvoltarea gândirii creative. 

 

Pentru a putea recrea orice lucru pe o hârtie sau pânză albă, copilul își creează involuntar o structură mentală și își monitorizează munca, după care deliberează și o analizează. Folosind abordări diferite, el decide cum să combine tehnici și culori, iar toate acestea reprezintă activități mentale care dezvoltă puterea de concentrare a micuțului tău și îi sculptează capacitatea de a gândi critic.

Prin pictură, copilul poate chiar să câștige încredere în sine. Copiii, ca și adulții, se simț bine atunci când dețin cunoștințe noi, când văd că se dezvoltă și încep să ducă la bun sfârșit sarcinile care le-au fost încredințate. De aceea, atunci când copilul vă arată desenul său, chiar dacă este destul de abstract, el găsește sens în acesta și are nevoie de confirmări exterioare. Laudele sunt un lucru bun, iar, dacă vin de la mama sau tata, sunt neprețuite. Prin primirea aprobării din partea voastră, copilul se va simți complet și validat și va câștiga încredere nu numai în abilitățile sale creative, ci și în personalitatea sa în ansamblu. Pe lângă pictură, activitățile de artă plastică sunt, de asemenea, extrem de utile pentru dezvoltarea psihologică și sănătatea copilului.

 

Pictura îl calmează pe micuț și este, de asemenea, o fereastră pentru sufletul său. Prin intermediul desenelor copilului, puteți afla multe despre ce se întâmplă cu el. Este de ajuns să îl lăsați în fața foii de culoare albă și să nu interferezi în procesul de creație. Dacă vrei să înțelegi cum acceptă familia și cum te privește pe ține, dă-i sarcină de a te desena.

Acea figură, care este cea mai mare și pe care copilul o ține de mână, este cea mai semnificativă pentru micuț. Dacă figura vreunui membru din familie lipsește sau este întoarsă cu spatele, copilul simte o distanță emoțională față de acea persoană.

Copiii care nu se simt suficient de importanți pentru părinții lor sau care se simt neglijați de aceștia, își omit propria figură pe desen. Aceasta indică faptul ca prichindelul suferă de un complex de inferioritate și, ca urmare a atitudinii sale, nu se simte suficient de important pentru a fi prezent în portretul familiei. 

 

Este un semn bun dacă desenul micuțului este făcut în culori deschise sau strălucitoare, iar membrii familiei se țin de mână. Atunci puteți fi liniștiți că în ochii copilului familia este unită și armonioasă.