Sort by

Rolul fibrelor vegetale în prevenirea și combaterea constipației

Nicoleta Tupiță, Specialist în nutriție Nestlé România

Rolul fibrelor vegetale în prevenirea și combaterea constipației

 

Constipația este o tulburare gastrointestinală care nu reprezintă un pericol imediat pentru sănătate dar care poate reduce semnificativ calitatea vieții, mai ales în cazurile de constipație cronică. Consumul redus de fibre este unul dintre factorii asociați cu alimentația modernă, ducând la apariția constipației.

Constipația cronică funcțională nedureroasă este ignorată de către cei mai mulți dintre noi și rar ne adresăm medicului, în schimb recurgem la tratamente populare sau la suplimente alimentare și medicamente fără prescripție medicală, care pot ameliora simptomele pe termen scurt, dar pot agrava condiția patologică pe termen lung.

Majoritatea cazurilor de constipație sunt atribuite cauzelor funcționale care au ca factori de risc:

  • obiceiurile alimentare – dezechilibrele alimentare de nutrienți, un orar al meselor neregulat, consumul inadecvat de lichide, consum insuficient de fibre alimentare, dietele hipocalorice foarte restrictive;
  • tulburarile alimentare – bulimie, anorexie, ortorexie;
  • sedentarismul;
  • vârsta înaintată;
  • parametrii psihologici: stresul, depresia, anxietatea;
  • modificari hormonale la sexul feminin;
  • medicația.

Elementele de intervenție dietetică în tratamentul constipației funcționale sunt:

  • recomandările dietetice cu privire la creșterea consumului de fibre alimentare, atât solubile, cât și insolubile;
  • luarea micului dejun și a meselor la ore fixe;
  • hidratarea adecvată prin consumul a cel puțin 2 litri de apă și alte lichide pe zi;
  • consumul moderat de cafea (3-4 cafele pe zi ) poate ajuta la îmbunătățirea digestiei și accelerarea tranzitului intestinal, dar se va lua în considerare un consum adecvat de lichide pentru a evita deshidratarea;
  • în cazul dietelor hipocalorice se recomandă creșterea consumului de alimente reduse în calorii, dar cu un conținut mare de fibre (legume, fructe, leguminoase, cereale integrale);
  • se recomandă creșterea consumului de fructe și legume crude în constipația cronică de cauză funcțională.

Ghidul American pentru Alimentație Sănătoasă 2015-2020 recomandă un consum de fibre alimentare de 14g la 1000 kcal ca regula generala. Există și recomandări în funcție de vârstă și sex, după cum urmează:

Consumul recomandat de fibre alimentare

Sexul feminin

Sexul masculin

Copii 1-3 ani 14 g 14 g
Copii 4-8 ani 16,8 g 19,6 g
Copii 9-13 ani 22,4 g 25,2 g
Adolescenți 14-18 ani 25,2 g 30,8 g
Adulți 19-30 ani 28 g 33,6 g
Adulți 31-50 ani 25,2 g 30,8 g
Adulți 51+ 22,4 g 28 g

 

Se recomandă creșterea aportului de fibre prin alimentație, treptat, concomitent cu observarea toleranței și rezultatelor, mai ales atunci când organismul nu tolerează un volum mare de alimente crude cum sunt salatele, fructele sau leguminoasele fierte.

Dacă din diferite motive legate de rutina zilnică și stilul de viață, problemele de tranzit intestinal, cum este constipația, nu se pot rezolva doar prin alimentație, atunci exista produse “blânde” cu sistemul digestiv care pot ajuta la ameliorarea problemelor.

Nestlé Health Science a lansat recent în România OptiFibre, un produs unic, 100% de origine vegetală, pe bază de fibre solubile.

OptiFibre® este un aliment pentru scopuri medicale speciale, 100% fibre solubile obținute din boabe de guar, cu efect prebiotic, care ajută la reglarea tranzitului intestinal.

OptiFibre® se dizolvă în întregime, atât în lichide reci, cât și calde (băuturi, supe, sosuri) sau în alimente moi (iaurt, piure de cartofi, piure de măr), fără a afecta consistența și gustul acestora.

Acest produs are o adresabilitate variată, putând fi consumat de către copii cu vârstă de peste 3 ani și adulți, inclusiv femei însărcinate sau care alaptează, sau persoane care suferă de diabet.