Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

Zece sfaturi pentru o alimentație echilibrată a copiilor

Zece sfaturi alimentatie echilibrata

 

Copilul tău are nevoie de tine să îi ghidezi pașii în primii ani de viață. În prima parte a copilăriei micuțul tău are nevoie de sprijin ca să crească și să se dezvolte armonios. O alimentație echilibrată îl ajută să fie sănătos.

1. Nu renunța atunci când refuză mâncarea

Nu te feri să introduci în alimentația copilului tău alimente noi, chiar dacă te refuză. Cercetările noastre arată că cei mai mulți copii au nevoie să încerce ceva nou de șapte-zece ori înainte să le placă.

Poți să îl convingi pe micuțul tau să încerce alimente noi spunându-i că astfel va crește mare. O altă soluție este să îl iei cu tine la cumpărături și să îl lași să își aleagă singur alimente sănătoase pentru a le servi acasă cu poftă.

2. Învață-l să se oprească

Copiii au capacitatea de a se opri din mâncat atunci când s-au săturat. Totuși pentru părinți este greu să își dea seama dacă cel mic a mâncat sau nu cât trebuie.

Din acest motiv trebuie să îl înveți să spună atunci când s-a săturat. Învață-l să-și "asculte" stomacul și să își pună întrebări de tipul: "am burtica plină?", "mai pot mânca acești biscuiți?". Astfel își va da singur seama când s-a săturat, iar tu poți să ai încredere în decizia lui.

3. Fii creativ

Toate culorile vibrante din fructe și legume provin din substanțele naturale ale plantelor. Fiecare culoare are un efect specific asupra organismului, așa că este bine să îi oferi copilului tău o mâncare cât mai colorată în fiecare zi. Introdu în alimentație gustări pline de culoare și forme atractive pentru a face mâncarea să pară mai interesantă.

4. Obișnuiește-l să mănânce încet

Mâncatul încet este recomandat la orice vârstă. Durează 20 de minute ca mesajul transmis de stomac, cum că este sătul, să ajungă la creier. Oricât de mult îți dorești ca cel mic să termine masa în câteva minute, este mult mai important să învețe să mănânce încet și să mestece mâncarea în mod corespunzător.

5. Distrați-vă în bucătărie

Copiii sunt mai încântați să mănânce dacă participă la prepararea mâncării. Distrați-vă gătind împreună. Oferă-i un sorț de bucătărie și lasă-l să te ajute la sarcini. Pe măsură ce crește, lasă-l să își folosească imaginația și să gătească singur. În timpul vacanțelor școlare poți să îl înscrii la cursuri de gătit ca să își dezvolte calitățile de "bucătar".

6. Mâncați împreună

Este tentant să mănânci în fața televizorului sau să iei o gustare pe fugă, însă aceste obiceiuri nu au un efect pozitiv nici asupra ta, nici asupra copilului tău. Încurajează-ți copilul să mănânce mese regulate. Luați masa în familie, ori de câte ori este posibil.

7. Cultivă propria ta grădină

Cultivarea legumelor și a plantelor aromatice la domiciliu este un mod distractiv prin care poți să îl înveți pe copilul tău să mănânce sănătos și variat. Va fi mult mai tentat să guste din morcovi, dacă a participat la plantarea și creșterea lor. Chiar dacă nu stai la casă, poti opta pentru plantele care cresc în apartament.

8. Învață-l să bea apă

Încurajează-l să bea apă la ora mesei și păstrează sucul și băuturile dulci doar pentru clipele de răsfăț. Deși sucul conține elemente nutritive care dau energie organismului, copiii ar trebui să bea apă în primul rând.

9. Alege gustări sănătoase

Atunci când cere o gustare este mai comod să îi oferi o pungă de chipsuri, însă aceste gustări sunt, de regulă, sărace în nutrienți. Improvizează gustări sănătoase cum ar fi: fructele, nucile, semințele nesărate sau iaurturile simple.

10. Nu sări peste micul dejun

Micul dejun îți încarcă bateriile pentru întreaga zi. Chiar dacă acesta constă doar într-un fruct și un pahar cu lapte, te va ajuta să îți menții energia aproape întreaga zi. Ia micul dejun împreună cu copilul tău, astfel va asimila acest obicei sănătos și îl va păstra toată viața.

Copilul tău are o alimentație echilibrată?