Sort by

Good life:

5 motive pentru care cafeaua de dimineață este benefică
sustenabilitate cafea
Dacă bei câteva dintre cele peste două miliarde de cești de cafea băute zilnic pe glob, te-ai putea întreba de unde provine cafeaua ta. Cum se descurcă cei care o cultivă? Care este impactul acesteia în lume? 

Sunt multe lucruri pe care noi, ca indivizi, le putem face pentru a reduce impactul asupra mediului al cafelei noastre. Cumpărarea cafelei în pahare de unică folosință, reciclarea ambalajelor și fierberea, de fiecare dată, doar a cantității necesare de apă, toate acestea contribuie, în felul lor, la protecția mediului.

Dar companiile care produc băutura? Fiind cea mai mare companie din lume care comercializează cafea, Nestlé cumpără cantități mari de boabe. Aceasta înseamnă că poate crea o mare diferență, având o oportunitate extraordinară de a avea un impact pozitiv.

Iată 5 moduri în care băutura ta de dimineață reprezintă o forță activă pe plan global:

1. Locuri de muncă

Producția de cafea implică milioane de oameni din întreaga lume. Această cultură constituie mijlocul de subzistență, asigură plata taxelor școlare și hrănește familii în numeroase țări sărace.

Totuși, viitorul industriei cafelei nu este chiar sigur, fiind amenințat de schimbarea climei, bolile culturilor, practicile agricole înapoiate și migrația în masă din regiunile producătoare în zonele urbane.

Asigurarea existenței locurilor de muncă în viitor nu înseamnă să ajuți, pur și simplu, fermierii să cultive mai multă cafea, pe termen scurt. Înseamnă să faci din cultivarea cafelei un loc de muncă de care oamenii să fie mândri și pe care copiii lor să vrea să-l preia.

Înseamnă să pregătești peste 10.000 de cultivatori de cafea pe an în domeniul producției agricole sustenabile, pentru ca aceștia să poată obține recolte mai bune și venituri mai mari. Înseamnă un veritabil angajament de a-i ajuta pe termen lung.

 

2. Drepturi egale

În multe părți ale lumii, cultivarea cafelei este privită ca o treabă pentru bărbați, dar nu trebuie să fie neapărat așa. În Kenya, de exemplu, există femei cultivatoare de cafea, însă lor nu li se oferă întotdeauna șansa de a fi lideri în acest domeniu.

Pentru aceasta a fost creat programul „Nestlé gender and youth training”.

Proiectul ajută femei din cooperative producătoare de cafea să devină „promoter farmers’”. 

Ele primesc instruire în diferite domenii, de la producția de cafea la leadership și educație pentru sănătate. Ulterior, ele împărtășesc cunoștințele și competențele în rândul membrilor comunităților din care fac parte, pentru ca şi ceilalţi membri să beneficieze de aceste informaţii.

Rezultatele au indicat un număr semnificativ de femei care s-au alăturat activităților de producere a cafelei. În primii trei ani, instruirea a condus la o creștere medie de 83% a producțiilor de cafea obținute de „promoter farmers” femei.

3. Reducerea sărăciei

Producătorii de cafea depind în mare măsură de prețul produsului brut pe piața mondială. Fluctuațiile cotaţiilor fac dificile investițiile în recoltele din următorul an. În trecut, reducerile bruște ale prețului cafelei au adus falimentul a numeroși mici producători.

Ajutând producătorii de cafea să își sporească eficiența, să își micșoreze costurile și să obțină recolte de calitate mai bună, aceștia devin mai puțin afectați de fluctuațiile de preț.

De exemplu, Nescafé derulează la fermele de cafea din Filipine programe de conservare a solului și a apei care se dovedesc a fi benefice mai ales în lunile secetoase ale anului.

Programul este axat pe încurajarea producătorilor de cafea în cultivarea plantei Jatropha Curcas, cunoscută pe plan local sub numele de „tuba-tuba”, ca o cultură secundară. Fiind o bună sursă de glicerol și biodiesel, Jatropha Curcas poate asigura venituri suplimentare, prevenind totodată și eroziunea solului.

Agricultorii sunt ajutați să își planifice dinainte culturile, prin acordarea de finanțare pentru micii producători. Aceasta înseamnă că nu trebuie să aștepte un an „bun” pentru a putea investi în viitor.

Proiectele în domeniul îmbunătățirii educației, sănătății publice și alimentării cu apă în regiunile unde se cultivă cafea contribuie, de asemenea, la reducerea sărăciei.

4. Mediul

În ultimele decenii, preocupările cu privire la efectele producției de cafea asupra mediului și la economia țărilor în curs de dezvoltare au stimulat culturile durabile de cafea.

Durabilitatea – capacitatea unui mediu sau a unui sistem de a rămâne divers și productiv pentru o perioadă de timp îndelungată – depinde de numeroși factori.

Nescafé promovează agricultura durabilă, învățând agricultorii cum să conserve apa și să curețe și recicleze apa uzată rezultată din procesul de măcinare.

Alianța Rainforest este o asociație mondială de caritate pentru conservarea biodiversității și asigurarea mijloacelor de subzistență durabile. Rețeaua pentru o agricultură durabilă este un grup de asociații de caritate care încurajează dezvoltarea rurală și biodiversitatea.

În cadrul Planului Nescafé, specialiști cu experiență în agricultură din ambele grupuri colaborează cu Nescafé în scopul îmbinării metodelor științifice moderne cu înțelepciunea tradițională a agricultorilor. Astfel, aceștia sunt ajutați să conserve resursele naturale, să protejeze ecosistemele și să obțină calitate mai bună, dar și să își diversifice culturile.

Pentru aceasta a fost elaborat Planul Nescafé. Este un angajament de investiții de peste 260 milioane CHF în proiecte mondiale legate de producția de cafea, în perioada 2010 – 2020, pentru a contribui la durabilitatea pe termen lung a cultivării cafelei.

5. Recoltele viitoare

Când arborii de cafea îmbătrânesc, numărul de păstăi produse de aceștia scade și ei devin vulnerabili la boli.

În Columbia, de exemplu, o boală numită „rugina frunzei” a afectat fermele de cafea în ultimii ani, producând efecte severe sub aspectul calității și al productivității acelor arbori de cafea.

Din aceste motive, Nescafé colaborează cu Federația columbiană a producătorilor de cafea în scopul îmbunătățirii inventarului de arbori al cultivatorilor de cafea.

Nestlé a furnizat agricultorilor columbieni 28 de milioane de puieți de arbori de cafea rezistenți la rugina frunzei. Aceștia au fost oferiți gratis și fără nicio obligație de a vinde cafea către Nescafé.

Arborii respectivi, crescuți din semințe provenite din pepinierele locale, sunt mai productivi, asigurând venituri mai mari pentru agricultori și un viitor mai sigur, cu recolte de calitate ridicată. În total, peste 4.400 de hectare de teren au fost cultivate din nou cu arbori rezistenți la rugina frunzei.

Sunt multe aspecte plăcute ale cafelei și multe beneficii pe care producția de cafea le poate aduce. Date fiind toate acestea, când îți savurezi cafeaua de dimineață, fii sigur că nu doar tu ai de câștigat de pe urma ei.