Sort by

Afacerea mea

Cafeneaua care te întâmpină
afacerea mea
Munca grea nu îi este străină lui Comfort Dorkutso. Pentru a-și putea ajuta familia, a fost nevoită să lase școala și să își găsească de lucru. Singura slujbă disponibilă era cea de colector de venituri din casă în casă. O treabă nu foarte ușoară, pentru care câștiga mai puțin de 2 CHF pe zi.
Comfort știe că munca va da roade

În 2013, Comfort a aflat despre o nouă oportunitate. Văzuse niște vânzători de cafea de la Accra ce se distingeau uşor de mulțimea agitată. Îmbrăcați în tricouri de un roșu aprins, vânzătorii stăteau în picioaCre și vindeau Nescafé la pahar proprietarilor de tarabe, cumpărătorilor și chiar şi șoferilor blocați în trafic.

Ceea ce nu înțelesese era că mulți dintre acești vânzători erau proprietari de întreprinderi mici, care munceau din greu pentru a-și câștiga veniturile proprii și a-și dezvolta afacerile. A știut imediat că aceasta era munca pe care dorea să o facă.

Ca vânzător ambulant, Comfort câștigă acum 200 CHF pe lună. Nu numai că poate să își închirieze un mic apartament, dar poate să își ajute frații, surorile și pe nepoțica ei. Această tânără antreprenoare nu este lipsită de viziune, știe că munca sa grea își va arăta roadele. „Abia aștept să strâng bani și să-mi deschid propriul magazin”, afirmă ea, mândră.

Independența financiară

Proiectul „Propria mea afacere” – cunoscut la nivel local sub numele de MYOWBU – încurajează populația din Africa Centrală și de Vest să își dezvolte o carieră și să își câștige independența financiară. Inițiativa, condusă de Nestlé Professional, o societate externă a companiei, ajută mii de oameni pentru a le oferi șansa de a avea propria afacere de comercializare stradală, de a angaja și de a conduce propriii vânzători ambulanți.

MYOWBU încurajează tinrii să își facă o carieră și să câștige independență financiară

Toți vânzătorii sunt aprovizionați cu Nescafé, pahare, recipiente și celelalte necesare vânzării stradale a cafelei. Aceștia o vând și le revine o parte din profiturile realizate.

Dacă un vânzător dorește să devină operator, Nescafé îl pregătește în domeniul vânzărilor, al managementului, igienei, calității și siguranței. De asemenea, compania ajută oamenii să găsească spații de bucătărie adecvate, cu o sursă de apă curată și sigură, pentru a-și derula propria afacere. Apoi, operatorii recrutează mai mulți vânzători din comunitatea lor, stabilesc obiectivele și programul de lucru, gestionează plățile, asigură siguranța produselor și întreținerea echipamentelor.

Toți operatorii și vânzătorii Nescafé și-au format portofolii de clienți loiali în zona lor și au devenit ambasadori importanți ai brandului.

Oportunități de schimbare a vieții

Potrivit Raportului ONU privind rata globală a șomajului în rândul tinerilor, 11% din populația tânără care trăiește în Africa Sub-Sahariană erau șomeri în 2016 și se estimează că această cifră va crește.

Schema MYOWBU a ajutat deja peste 4.500 de tineri, din care aproape 1.000 de femei, să își înființeze propriile microîntreprinderi.

Chrystèle deține o afacere cu 35 de vânzători

Pentru Chrystèle Esso din Camerun, a fost o experiență care i-a schimbat viața. După ce a părăsit școala, Chrystèle a lucrat ca asistent social, fără plată, în comunitatea sa locală. În 2013, s-a hotărât să își înființeze propria mini-cafenea și câteva luni mai târziu a aderat la inițiativa MYOWBU.

Astăzi, Chrystèle deține o afacere prosperă cu 35 de vânzători care câștigă fiecare, în medie, 130 CHF pe lună.

„A fost un real ajutor pentru mine, am devenit disciplinată și matură în modul de conducere a propriei întreprinderi”, spune Chrystèle. „Operatorii mei depind de locurile lor de muncă, pentru a avea grijă de familiile lor. În plus, sunt și mai fericită pentru că îmi place ce fac.”