Arborele de cafea are rădăcini adânci în istoria acestei regiuni, dar în trecutul recent, plin de violență, producția s-a aflat într-un real impas. Industria a fost aproape distrusă în timpul războiului care a precedat proclamarea independenței țării față de Sudan, în anul 2011.
Odată cu nașterea noii națiuni, au fost sădite semințele unei aparente redresări. Însă după câțiva ani luptele au reînceput.
Și totuși, în ciuda tuturor greutăților, prin dârzenia unor remarcabili fermieri sud-sudanezi, cafeaua începe să revină în atenție.
La fața locului
În perioada de pace care a urmat după declararea independenței, Nespresso a început să acționeze în Sudanul de Sud pentru a revigora producția de cafea de calitate ridicată, cu ajutorul TechnoServe, o organizație non-profit.
TechnoServe a contribuit la dezvoltarea parteneriatelor cu fermierii locali, asigurând accesul la instrumente, asistență tehnică și formare pentru a ajuta fermierii să obțină recolte de cea mai bună calitate, adecvate exigențelor pieței internaționale.
Primele cooperative de cafea au fost înființate în regiunea sud-sudaneză Yei și au fost construite mai multe mori cu măcinare umedă. Aceste unități de prelucrare transformă fructele recoltate în boabe de cafea gata pentru export. Morile umede joacă un rol esențial în îmbunătățirea calității produsului final.
De asemenea, ele aduc beneficii directe fermierilor.
„Pe mine, ca femeie, m-a mai scutit de efort – în special de dezghiocare. Foloseam o piatră abrazivă sau o piuă; dar acum folosim moara umedă pentru prelucrare”, mărturisește Hellena Atiku, fermier la Cooperativa Inutu.
Prima recoltă
În curând, tot acest efort a dat roade. „Suluja ti South Sudan”, în dialectul local Kakwa, se traduce „Începutul Sudanului de Sud”. A fost și denumirea lotului mic de cafea al Nespresso, prima recoltă exportată vreodată din Sudanul de Sud, în anul 2015.
În condițiile în care țara depinde aproape complet pe petrol pentru obținerea venitului său valutar, acum există speranța că al doilea cel mai important produs oferit la export ar putea fi cafeaua.
Aproximativ 300 de fermieri erau inițial implicați în cooperative de cafea; acum numărul lor a crescut la 730. De când a fost demarat programul, 1.270 de familii au participat la cel puțin una dintre sesiunile de formare care le ajută să capete competențe și cunoștințe esențiale în domeniul agriculturii.
Scopul proiectului este ca numărul fermierilor cu instruire completă să crească până la 8 000 până în anul 2020. Este o sarcină uriașă, dat fiind conflictul existent, dar una pe care noi toți suntem profund angajați să o îndeplinim.
Pe unde hertziene
Deși existența conflictului înseamnă că voluntarii TechnoServe nu mai pot să lucreze în Sudanul de Sud, aceștia încă mai sprijină fermierii. O emisiune săptămânală la radio contribuie cu recomandări în funcție de sezon și oferă formare continuă.
Realizat în țara vecină Uganda, programul este difuzat în trei limbi diferite la postul de radio popular sud-sudanez Spirit FM.
Suntem mulțumiți să putem ajuta fermierii să devină cu adevărat producători profesioniști de cafea și să realizeze venituri substanțial mai mari.Paul Stewart
„A fost foarte interesant să ne asociem cu comunitățile rurale și Nespresso pentru a începe acțiunea de construire a unei industrii a cafelei care să poată oferi în viitor o sursă durabilă de venit pentru 50.000 de familii,” declară Paul Stewart, Director Regional, responsabil TechnoServe pentru Inițiativa Cafeaua.
„Sudanul de Sud este extrem de subdezvoltat comparativ cu țările vecine, astfel încât, dacă putem ajuta fermierii să devină cu adevărat producători profesioniști de cafea și să realizeze venituri substanțial mai mari și să își dezvolte mijloacele de trai, suntem foarte mulțumiți.”
Construirea păcii
Activitățile Nespresso în Sudanul de Sud fac parte din strategia Ceașca pozitivă de îmbunătățire a bunăstării fermierilor și stimulare a durabilității aprovizionării cu cafea și promovarea consumului de cafea.
George Clooney, ambasadorul brandului Nespresso, a călătorit în Sudanul de Sud de multe ori pentru a sprijini eforturile în direcția încheierii conflictului în această țară. El consideră cafeaua ca fiind importantă pentru viitorul țării.
„Fermele de cafea au o istorie extraordinară de construire a unor oaze de pace în zone foarte instabile. Am băut prima noastră ceașcă din această vară și parcă a avut un gust mai bun, știind că provine de la nişte oameni care au depus eforturi mari pentru a avea normalitate și pace.”
Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) s-a alăturat de curând parteneriatului dintre Nespresso și TechnoServe și contribuie la extinderea proiectului.
Acest organism va sprijini mai mulți fermieri din zonele unde cultivarea cafelei se află la început. La fel ca în zonele de cultură existente, cafeaua va asigura veniturile foarte necesare și siguranță pentru acești fermieri și familiile lor.