Sort by
Sort by

Economisește apa

Iată cum folosesc fermierii vietnamezi gunoiul pentru a economisi apa prețioasă
Economisește apa
„Ar fi trebuit să plouă în martie sau în aprilie, dar nu a plouat”, explică fermierul Hoàng Mạnh Thu, dând din cap în timp ce merge printre lungile rânduri ale plantației de cafea. Pe cer, un soare necruțător urcă spre zenit; sub picioarele noastre pământul uscat este presărat cu crăpături.

Vietnamul s-a confruntat cu cea mai grea secetă din ultimii 30 de ani și, conform previziunilor, aceste condiții dificile vor continua.

Centrul național de meteorologie din Vietnam a raportat că anul trecut, în unele regiuni au fost precipitații cu 86% mai puține decât în anul precedent. În regiunea domnului Thu, unul dintre cele cinci rezervoare utilizate pentru irigații a secat.

În mod obișnuit, cultivatorul de cafea reușea să asigure apă pentru plantațiile sale doar cu două fântâni. „Acum”, spune el, „cinci fântâni nu pot asigura destulă apă”.

O mare problemă

Vietnam este al doilea producător de cafea din lume ca mărime, după Brazilia, și 2,6 milioane dintre locuitorii săi se bazează pe culturile de cafea pentru a-și asigura existența. Cele mai multe culturi sunt pe dealurile din cetrul țării, unde peste 95% din apă este utilizată în agricultură.

În afară de secetă, schimbările climatice și utilizarea apei pentru irigații înseamnă că lipsa apei devine o problemă din ce în ce mai mare, dată de faptul că fermierii folosesc, în mod irațional, mult mai multă apă decât au nevoie în realitate.

fermieri de cafea din vietnam 

Un studiu cofinanțat de Nestlé a constatat că, în timpul verii, fermierii folosesc cu 60% mai multă apă decât este necesar pentru culturile de cafea.

Pe lângă impactul pe care îl are asupra mediului, utilizarea în exces a apei constituie o amenințare pentru viitorul industriei cafelei și îi costă bani pe fermieri. Deși nu plătesc pentru apa provenită din fântânile locale, ei trebuie să cumpere motorină pentru pompe și timpul consumat în mod inutil la irigat înseamnă atât pierdere de timp, cât și risipă de apă.

O soluție simplă

Cele mai multe culturi de cafea din Vietnam cresc în gospodăriile mici de doi-trei ari, ceea ce înseamnă că tehnicile de management la scară largă sunt scoase din ecuație. Așadar, este nevoie de ceva ieftin și ușor pentru a ajuta fermierii să înțeleagă mai bine ce cantități de apă ar trebui de fapt să folosească.

Soluții ieftine și ușoare – cu adevărat eficiente – sunt foarte greu de găsit. În acest caz însă, este exact ceea ce am descoperit cu ajutorul consilierilor agricoli locali de la Nestlé.

Instrumentele esențiale? O sticlă de apă și o cutie de lapte condensat.

Dacă pune o sticlă din plastic cu fundul în sus în pământ și urmărește nivelul de condens din interiorul acesteia, un fermier poate măsura umiditatea din sol. Când picăturile de apă se împuținează, atunci este timpul să se efectueze pria irigare din sezon.

Expandează acest infografic 

Apoi, fermierul poate folosi o cutie goală de lapte condensat pentru a măsura precipitațiile. De exemplu, dacă o șesime din cutia standard de lapte se umple cu apă de ploaie, el știe că arborii din jur au primit aproximativ 100 de litri de apă. Nivelurile de irigare pot fi atunci ajustate în mod corespunzător.

„Sticla și cutia funcționează”, spune Pham Phu Ngoc, șeful echipei locale a Serviciului pentru agricultură al Nestlé. „Este mai eficient decât să folosești mai multe instrumente complicate, a căror utilizare ar putea fi mult prea științifică pentru fermieri”.

Cultivatorii de cafea din Vietnam foloseau între 700 și 1.000 de litri de apă per arbore la fiecare udat, explică el, dar acum obțin aceeași recoltă de cafea folosind numai 300 - 400 de litri – o economie de peste jumătate din cantitatea inițială de apă, în numeroase cazuri.

Rețeaua fermierilor

Este o idee pe care Ngoc a transmis-o mai departe în cadrul rețelei de aproape 20.000 de fermieri Farmer Connect a Nestlé, reţea care furnizează cafea companiei.

Sticla și cutia funcționează. Este mai eficient decât să folosești mai multe instrumente complicate. Pham Phu Ngoc, șeful echipei locale a Serviciului pentru agricultură al Nestlé

În timp ce fermieri din țările mai dezvoltate folosesc mai multe tactici sofisticate pentru a reduce consumul de apă, activitățile și educația de masă se dovedesc mai eficiente în satele vietnameze. Cutia de lapte și sticla din plastic sunt exemple bune de obiecte din viața de zi cu zi care pot fi ușor folosite și care au un impact semnificativ.

Hoàng Mạnh Thu – care se luptă să obțină apă suficientă din cinci fântâni separate – este unul dintre numeroşii fermieri care au avut de câștigat. De la adoptarea metodei a constatat că recolta sa a crescut cu peste 10%, odată cu o reducere importantă a cantității de apă utilizate. Domnul Thu a declarat că metoda controlului fără costuri, cu ajutorul sticlei, l-a făcut să economisească o treime din îngrășăminte și i-a înjumătățit costurile cu forța de muncă, electricitatea și combustibilul.

Nestlé promovează prin rețeaua sa Farmer Connect din Vietnam orientări mai ample privind conservarea apei, prin Practicile agricole mai bune Nescafé, elaborate în colaborare cu organizația non-guvernamentală Alianța pentru pădurile tropicale, care fac parte din Planul global Nescafé.

Împreună cu Agenția pentru dezvoltare și cooperare din Elveția, compania contribuie, de asemenea, la răspândirea tehnicilor de economisire a apei în rândul cultivatorilor de cafea, în afara rețelei proprii de aprovizionare.

„Sticla și cutia sunt instrumente simple de măsurare a conținutului de umiditate a solului”, spune Carlo Galli, Directorul tehnic pentru resurse de apă al Nestlé, la sediul companiei din Elveția. „Acest caz din Vietnam nu vorbește despre tehnologii înalte, ci, în esență, despre bunul simț și înfăptuirea unor lucruri simple.”