Sort by

Energia verde:

Cum să avem zero deșeuri de eliminat folosind o metoda veche de secole

energia verde ciocolata

"Este aproape ca atunci când ai un animal de companie. Trebuie să-l iubești și să ai grijă de el și el, la rându-i, va avea grijă de tine."

Ochii lui Andrew Griffiths strălucesc și pe fața lui apare un zâmbet larg când vorbește despre noua contribuție la fabrica Nestlé din Fawdon.

„Animalul de companie” la care face referire nu este o pisică de la birou sau o capră adusă să „tundă” gazonul. Andrew, care este Responsabilul pentru durabilitatea mediului al Nestlé din Anglia, vorbește despre o plantă cu digestie anaerobă care, fără zgomot, înghite sute și sute de litri de deșeuri lichide pe zi și le transformă în energie verde.

Supa de ciocolată

Fabrica din nord-estul Angliei produce unele dintre cele mai cunoscute branduri de dulciuri Nestlé în Regatul Unit, cum sunt Rolos și Fruit Pastilles. Fabricarea acestor dulciuri generează, în mod inevitabil, deșeuri. Căutând modalități de a le utiliza, în loc să arunce aceste deșeuri, managerii s-au orientat spre o tehnică veche de secole numită conversia anaerobă.

Planta este în primul rând axată pe prelucrarea deșeurilor lichide. În plus, ciocolatele și dulciurile respinse, care nu sunt adecvate consumului, precum și alte resturi, inclusiv amidon și zahăr, se dezintegrează în mici fărâme. Amestecul este apoi dizolvat în deșeurile lichide provenite de la procesele de curățare ale instalaţiilor fabricii, pentru a crea o „supă de ciocolată” (care este categoric la fel de gustoasă precum sună).

Această „supă” este apoi introdusă într-un rezervor etanș. În interior, are loc digestia anaerobă (pdf, 500 Kb) – procesul natural prin care bacteriile desfac materialul biodegradabil. Din acest motiv, Andrew Griffiths spune despre planta respectivă că este ca un animal de companie. Este ca o ființă care are propriile preferințe.

„Se poate chiar supăra dacă i se schimbă prea brusc dieta. Evoluează și se dezvoltă în timp.”

Industria agricolă a utilizat metoda de secole, dar ceea ce face neobișnuit sistemul de la Fawdon este capacitatea sa de a gestiona acest deșeu lichid mult mai repede.

De la deșeuri la căldură

Digestia anaerobă produce biogaz, un combustibil regenerabil care conține metan. Biogazul produs la Fawdon poate furniza suficientă energie pentru a satisface între 5 și 8% din nevoile energetice ale fabricii.

Pe lângă producerea de energie, fermentul ajută şi la curățarea apei uzate evacuate din fabrică.

Ne oferă șansa extraordinară de a micșora cantitatea de deșeuri, de a reduce drastic amprenta asupra mediului, Andrew Griffiths, Head of Environmental Sustainability, Nestle UK 

Deși bazat pe un principiu simplu, sistemul de biogaz a necesitat timp și bani pentru a funcționa corect. Fabrica a derulat un proiect pilot timp de trei luni, utilizând o versiune la dimensiuni reduse a fermentatorului anaerob.

Înființat cu un cost de 4,7 milioane CHF, sistemul de la Fawdon nu a fost ieftin, dar economiile de costuri pe care le generează demonstrează viabilitatea sa din punct de vedere economic.

Zero deșeuri

Proiectul de la Fawdon este doar unul dintre numeroasele proiecte în care Nestlé investește.

Recent, compania a oferit crescătorilor de animale din Panama fermentatoare anaerobe de mici dimensiuni. Acestea transformă deșeurile de origine animală în biogaz pentru gătit și pentru fertilizatori lichizi.

Obiectivul Nestlé:
zero deșeuri în locațiile proprii
până în 2020

Fermierii nu se mai bazează pe lemn pentru combustibil, reducându-se despăduririle din zonele apropiate.

Nestlé a implementat proiecte similare cu fermieri cu care colaborează, de exemplu în China, Mexic și Pakistan.

Acestea sunt doar câteva exemple ale modului în care procedează compania pentru a-și realiza obiectivul zero deșeuri în fabricile sale până în 2020.

Comportamentul uman

Pentru Andrew Griffiths, unul dintre beneficiile neașteptate ale proiectului „zero deșeuri” este efectul pe care l-a avut asupra forței de muncă. Văzând cum deșeurile se transformă în energie pentru fabrică i-a făcut pe toți să se gândească ce alte lucruri pot face în zona lor pentru a face o diferență.

„A fost un catalizator pentru a-i face pe toți cei din fabrică să înțeleagă mai multe despre reducerea impactului asupra mediului."

Bacteriile pot fi minuscule, dar pot face o diferență uriașă când vine vorba de reducerea consumului de energie, eliminarea deșeurilor și chiar schimbarea comportamentului uman.