Pe cât de ciudat ar suna, dovezile indică faptul că regimul nostru alimentar și stilul de viață pot afecta sănătatea copiilor noștri. Chiar și pe copiii copiilor noștri. Aceasta înseamnă că, desigur, și felul în care strămoșii noștri trăiau ar putea avea un impact asupra noastră.
Ce este epigenetica?
Din ce în ce mai convingător, oamenii de știință înțeleg că mediul în care trăim ne poate influența genele. Este un domeniu numit epigenetică, tradus literal „la vârful geneticii”. Epigenetica analizează informația depusă în straturi peste secvența de litere care formează ADN-ul nostru.
Imaginează-ți secvența noastră de ADN ca un manual de instrucțiuni privind modul de creare a corpului nostru. Epigenetica este ca un marcator utilizat pentru a indica cele mai importante fragmente din manual, precum și pe cele pe care le poți ignora.
De asemenea, epigenetica este adesea descrisă ca fiind procesul prin care anumite gene din AND-ul nostru devin active sau inactive în urma unei experiențe pe care o trăim.
Astfel, descoperirea că ceea ce mâncăm și felul în care ne trăim viața au un impact asupra epigeneticii noastre și deci asupra genelor noastre, înseamnă că și genele descendenților noștri, cărora le transmitem ADN-ul nostru, ar putea fi afectate.
Alimentația adecvată și stilul de viață corect sunt suficient de importante dacă trebuie să ne gândim doar la noi. Când vine însă vorba despre viitorul omenirii… ei bine, acest lucru este mai puțin încurajator. Din aceste motive, cercetarea în acest domeniu este atât de importantă. Cu cât putem înțelege mai mult cum ne sunt influențate genele de stilul nostru de viață, cu atât vom fi mai capabili să înțelegem ce anume ar trebui să facem mai mult și ce anume mai puțin.
Cercetările internaționale
EpiGen Consortium este unul dintre cele mai ample proiecte de cercetare epigenetică din lume. Este un parteneriat public-privat iniţiat de cercetători din Regatul Unit, Noua Zeelandă și Singapore.
Nestlé a început să colaboreze cu EpiGen în 2011 și de curând a alocat 22 de milioane de CHF într-un parteneriat de cercetare pe șase ani. Activitatea desfășurată de EpiGen ne ajută să înțelegem cât de mult genetica este influențată de alimentație. Cercetătorii analizează modul în care alimentația și stilurile de viață ale gravidelor afectează genele bebelușilor lor. Chiar și modificările epigenetice aparent nesemnificative pot avea un impact asupra creșterii și dezvoltării viitoare sănătoase ale copiilor lor.
Implicarea într-o cercetare atât de importantă, într-un domeniu atât de interesant și esențial ne va permite să creăm produse cu un impact pozitiv dovedit asupra sănătății mamelor și copiilor lorStefan Catsicas, Responsabil Șef pentru tehnologie la Nestlér
Alimentația timpurie
Cercetarea are drept scop îmbunătățirea alimentației și reducerea problemelor legate de sarcină, cum ar fi diabetul gestațional. Această boală afectează creșterea și dezvoltarea copiilor, precum și sănătatea mamelor în viitor.
Din 2006, EpiGen a făcut descoperiri semnificative în domeniul alimentației mamei și a copilului mic. Cercetătorii au demonstrat că o alimentație săracă în carbohidrați în timpul sarcinii are legătură cu modificările chimice din anumite părți ale ADN-ului bebelușului. Aceste modificări pot să indice un risc mai ridicat ca acești copii să devină supraponderali sau obezi încă din copilărie.
Rezultatele cercetării subliniază nu doar cât de importantă este alimentația corectă, ci și riscurile pe termen lung, în condițiile în care aceasta lipsește.
Acesta este un domeniu științific aflat relativ la începuturile sale, care însă deja ne-a îmbogățit cunoștințele despre modul în care corpul uman se adaptează și reacționează la mediul în care evoluează. Și, cu siguranță, vom afla și că de felul în care ne îngrijim de sănătate influențează sănătatea copiilor noștri și poate chiar și pe cea a nepoţilor noștri.