Sort by

Importanța fierului în alimentația copiiilor

Importanța fierului în alimentația copiiilor
O alimentație sărăcă în fier determină întârzieri cognitive și afectează sistemul imunitar al copiilor. În România, unul din patru copii de vârstă școlară suferă de această problemă.

Cu toate că anemia feriprivă reprezintă una dintre cele mai des întâlnite probleme nutriționale întâlnite la copiii din România, aceasta este de multe ori trecută cu vederea.

În stadiul incipient, anemia feriprivă evoluează încet, rămânând neobservată. Un organism care este supus cronic la un aport inadecvat de fier devine extrem de vulnerabil la infecții, este slăbit, are o toleranță redusă la efort fizic, iar performanțele intelectuale se reduc. La copiii aflați în plin proces de creștere și dezvoltare, aceste elemente sunt mult mai sever exprimate.

Netratată, anemia afectează dezvoltarea cerebrală a copiilor și poate determina întârzieri intelectuale și cognitive majore. Însă anemia feriprivă poate fi depistată printr-o simplă analiză de sânge recoltată din deget. De aceea, este important ca părinții să fie atenți la comportamenul micuților și să se adreseze unui medic pediatru pentru a clarifica orice bănuială.

Alimentația joacă un rol esențial în dezvoltarea armonioasă a organismului, iar părinții sunt primii care pot  preveni instalarea acestei afecțiuni, controlând cu atenție dieta copiilor și asigurându-se că aceștia primesc necesarul zilnic de fier. Printre alimentele bogate în fier se numără: ficatul de pasăre, carnea roșie, peștele gras, ouăle, lintea, legumele verzi și cerealele integrale si produsele cu adaos de fier, care, în combinație cu alimente bogate în vitamina C, pot determina o mai bună absorbție a fierului de către organism.

La rândul său, medicul de familie și medicul pediatru joacă un rol esențial în identificarea unei posibile probleme determinate de lipsa de fier.

Importanța fierului în alimentația copiiilor