Astăzi, maniocul are o nouă misiune: să confere puteri femeilor și să elimine exploatarea prin muncă a copiilor în comunitățile cultivatoare de cacao din Africa de Vest.
Pentru un simplu arbust, așteptările sunt foarte mari...
Înapoi la clasă
Pentru a înțelege de ce maniocul deține atâta putere, mai întâi trebuie să înțelegem importanța școlii când vine vorba despre combaterea exploatării prin muncă a copiilor.
Pentru copiii care frecventează școala, este mult mai mică probabilitatea de a fi puși să muncească, în condiții grele și periculoase, la fermele de cacao ale părinților lor.
Unul dintre Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU este ca toți copiii să își finalizeze studiile primare și gimnaziale, până în anul 2030. Acolo unde acest obiectiv ambițios nu a fost încă realizat, este fundamental ca accesul să devină cât mai larg posibil.
În Coasta de Fildeş, de exemplu, principalul cumpărător de cacao, compania Nestlé, colaborează cu guvernul și cu furnizorii în scopul extinderii accesului la educație. În parteneriat cu Fundația Mondială pentru Cacao, compania a construit și reabilitat peste 40 de școli în această țară.
Totuși, numeroși copii nu beneficiază încă de educație.
Puterea de a schimba
Cultivarea arborilor de cacao în Coasta de Fildeş este, în mod tradițional, o ocupaţie a bărbaților, iar ajutorul femeilor rămâne adesea nerecunoscut. Bărbații sunt cei înregistrați ca membri ai cooperativelor de producători și cei care încasează plata pentru recoltă. Partea din câștig a femeii depinde de relația acesteia cu bărbatul.
Studiile au arătat că, atunci când femeile au mai mult control asupra bugetului gospodăriei, tiparele de cheltuieli ale familiei se modifică în avantajul copiilor. Se alocă mai mult pentru hrană și educație și mai puțin pentru alcool și țigări.
De fapt, Banca Mondială estimează că îmbunătățirile în domeniul alimentației și sănătății copiilor, rezultate dintr-o majorare cu 10 CHF a venitului femeilor ar impune o majorare cu 110 CHF a venitului bărbaților.
Când femeile au mai mult control asupra bugetului gospodăriei, tiparele de cheltuieli ale familiei se modifică în avantajul copiilorAstfel, se constată că dacă poți ajuta femeile să câștige mai bine din activitățile lor, există o mai mare șansă ca banii să fie cheltuiți pentru familie și pentru a ajuta copiii să frecventeze școala.Din aceste motive, Nestlé a încheiat o alianță specială.
Compania și-a unit eforturile cu Inițiativa internațională pentru cacao (ICI) pentru a ajuta femeile să câștige suficient pentru a plăti educația copiilor lor. ICI este un parteneriat între sindicate, organizații locale și industria ciocolatei, al cărui scop este de a îmbunătăți viața copiilor și a ajuta la eliminarea exploatării prin muncă a acestora în comunitățile producătoare de cacao.
Generarea de venituri
Astfel, ne întoarcem la umilul manioc. În Africa de Vest, este o cultură produsă în mod tradițional de femei. Sprijinirea femeilor în dezvoltarea de mici afaceri ca producătoare de manioc se încadrează în practicile culturale ale regiunii.
În plus, dacă maniocul este cultivat pentru hrana familiei, o parte din recoltă poate fi vândută, asigurând un venit direct pentru femei, lucru care le consolidează poziția economică atât în cadrul gospodăriei proprii, cât și al comunității.
Nu este însă prea ușor: sunt probleme în privința obținerii de către femei a controlului asupra terenului de care au nevoie. Comunitățile trebuie adesea ajutate să înțeleagă cât de mult contribuie deja femeile la producerea recoltelor de cacao. Atunci ar fi mai mare probabilitatea ca ele să își dea acordul pentru cultivarea maniocului la o scară mai mare. Lansarea de proiecte ar putea dura luni întregi și necesită un amplu dialog.
Merită efortul, deoarece, în opinia lui Nick Weatherill, Director Executiv la ICI, „acolo unde avem proiecte lansate și în derulare, rezultatele inițiale au fost încurajatoare. Femeile pe care le-am ajutat câștigă mai mult decât au nevoie pentru a-și trimite doi copii la școală.”
Reechilibrarea balanţei de putere
Sprijinirea femeilor în câștigarea propriilor venituri nu le schimbă complet viața nici lor, nici pe cea a comunităților din care fac parte. Însă normele culturale care, în trecut, limitau rolul pe care femeia îl poate juca în industria producătoare de cacao, pot fi puse astăzi sub semnul întrebării.
Nestlé promovează în mod direct schimbarea, atunci când poate.
„Micile schimbări ca aceasta ar putea face o mare diferență în efortul nostru de eliminare a exploatării prin muncă a copiilor”, declară Sandra Martinez, directorul diviziei internaționale de ciocolată și dulciuri a Nestlé. „Este esențial să se confere mai multe puteri femeilor în comunitățile și familiile lor”.
Micile schimbări ca aceasta ar putea face o mare diferență în efortul nostru de eliminare a exploatării prin muncă a copiilorSandra Martinez, directorul diviziei internaționale de ciocolată și dulciuri Nestlé
În 2014, doar una dintre pepinierele de arbori de cacao înființate în cadrul Planului Nestlé pentru Cacao era condusă de o femeie. Un an mai târziu, deja opt dintre ele aveau conducători femei, iar numărul va creşte treptat.
Pas cu pas, aceste schimbări extind puterea economică a comunităților care, la rândul lor, atrag din ce în ce mai mulți copii la școală.
Maniocul ar putea părea un erou neverosimil în combaterea exploatării prin muncă a copiilor. Dar importanţa câştigată de femeile africane aduce putere și copiilor și comunităților. Este benefic pentru toată lumea.