Cu toții știm cât de ușor este să lași o banană să se strice sau o pâine să se învechească sau să renunţăm la consumarea resturilor păstrate cu grijă în frigider.
Așadar, cu toții înțelegem problema la un nivel personal. Ceea ce este mai greu de perceput este însă cât de mult risipim fiecare.
Cam o treime din alimentele produse anual în întreaga lume pentru consumul uman – aproximativ 1,3 miliarde de tone – se pierd sau se risipesc.
În țările în curs de dezvoltare, această risipă ar putea fi cauzată adesea de problemele din procesul de producție sau de lipsa capacităților de depozitare.
În țările mai bogate, problema se află la capătul lanțului de aprovizionare; problema suntem noi. Aruncăm în jur de 30% din cantitatea totală de alimente pe care o cumpărăm.
Anual, consumatorii din țările bogate risipesc o cantitate de alimente (222 milioane de tone) egală cu producția netă de alimente a Africii sub-sahariene (230 milioane tone).
Sfat: Pune mâncarea proaspătă în pe raftul din spate ca să consumi mâncarea mai veche prima dată.Costurile sunt copleșitoare. Apa consumată pentru creșterea culturilor, fertilizatorii și carburanții utilizaţi în producție și transport conduc la emisia de gaze de seră, iar mâncarea putrezește la groapa de gunoi. Și acestea înainte de a calcula banii pe care îi risipim pe alimente pe care nu le mâncăm niciodată.
Iată 10 moduri în care putem rezolva problema.
1. Planifică-ți cumpărăturile
Sună simplu (și chiar este), dar acesta este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face. Când cumpărați alimente, nu cumpărați prea multe.
Planificați ce mâncare veți face în cursul săptămânii și faceți o listă detaliată cu ingredientele de care veți avea nevoie. Nu vă abateți de la această listă.
2. Folosește congelatorul
Fie că e vorba de stocarea ingredientelor sau a resturilor, congelatorul te poate ajuta să reduci risipa de alimente. Congelează surplusul de fructe și legume atunci când este sezonul lor, congelează pâinea și alte alimente pe care le consumi mai greu.
Prepară și gătește produsele perisabile, apoi congelează-le pentru a le consuma ulterior.
3. Află datele de expirare
Ne-am dezvoltat un obicei de a risipi și a trata datele de expirare ca datele la care trebuie să aruncăm alimentele neconsumate. Nici datele care indică „a se consuma până la” și „a se consuma de preferință până la” nu sunt definitive.
Serviciul pentru siguranța și inspecția alimentelor din cadrul Departamentului Agriculturii din SUA spune că, exceptând produsele pentru nou născuți, dacă data de expirare trece în timpul depozitării acasă, un produs ar trebui să fie încă sigur și integru dacă a fost manipulat corect până la momentul alterării evidente, că „alimentele alterate vor dezvolta mirosuri, arome sau texturi modificate din cauza bacteriilor care acționează în mod normal. Dacă un aliment prezintă astfel de caracteristici de alterare, nu trebuie să fie consumat”. Aflați mai multe despre cum să consumi alimentele în condiții de siguranță.
4. Depozitați alimentele în locul adecvat
Păstrarea alimentelor la temperatura corectă poate constitui o prelungire importantă a valabilității lor. Heart.org detaliază unde să pui fructele și legumele pentru ca acestea să țină mai mult.
Odată ce ți-ai dat seama care alimente trebuie ținute în frigider, înțelegi unde anume în frigider este cel mai bine. Din nou, acest lucru va contribui la prelungirea duratei de valabilitate a alimentelor proaspete.
5. Gătește în cantități mai mari
Gătind mai multă mâncare o dată economisești energie, apă și timp.
Dacă ai mâncare gata preparată care te așteaptă în congelator îți reduce și tentația de a recurge la cumpărarea mâncării gata preparate pentru acasă sau la alte cumpărături neplanificate de alimente.
6. Controleaza portiile
Oricât de plictisitor ar părea, este un aspect important. Prin controlul cantității de mâncare din farfuria ta nu numai că vei limita numărul de calorii pe care le consumi, ci și cantitatea de alimente care sfârșește la gunoi.
Începe cu o porție mică și poți suplimenta apoi, dacă vrei.
7. Atentie la ceea ce ai deja
Fii atent la ce ai în frigider. Atâtea cutii cu resturi lăsate, cu bună intenție, în fundul frigiderului care pot fi descoperite abia după ce le-a expirat termenul.
Un frigider ordonat va însemna să vezi ce anume trebuie mâncat mai devreme și ce ingrediente ai sau nu nevoie să cumperi de la magazin. De asemenea, asigură-te că așezi proviziile noi la fundul frigiderului, ca să le consumi mai întâi pe cele care au deja o anumită perioadă de depozitare acolo.
8. Fă donații la băncile de alimente
Dacă descoperi că totuși ai prea multe, gândește-te să donezi cuiva care are nevoie. Acela ar putea fi un vecin, o rudă sau o bancă de alimente din localitate. Alimentele hrănitoare, sigure și neatinse pot constitui un real ajutor pentru cei săraci.
9. Fă compost din resturile alimentare
În loc să arunci mâncarea la coșul de gunoi, fă un compost din ea. Astfel, în loc să putrezească la groapa de gunoi, aceasta se va transforma într-un fertilizator bogat în nutrienți.
Dar compostarea trebuie să fie soluția ultimă. Agenția pentru protecția Mediului din SUA are o ierarhie de recuperare a alimentelor pentru utilizarea acestora, recomandând ca mai întâi să reducem gunoaiele pe care le generăm, apoi să donăm alimente, să încercăm să hrănim animalele, să utilizăm gunoiul pentru energie industrială și abia la urmă să le transformăm în compost.
10. Ține o evidență a resturilor alimentare
Pentru a reduce mai ușor risipa de alimente, ține un jurnal cu lucrurile pe care le arunci în fiecare săptămână. Vei fi surprins cât de multe se adună și poți identifica tipare de cumpărături excesive. În final, nu numai că vei economisi bani, dar vei și ajuta la combaterea risipei de alimente.
Urmăriți-ne pe Facebook pentru mai multe noutăți.