Sort by

Tinerii antreprenori în agricultură

încep să conducă industria produselor lactate din Regatul Unit
tanar antreprenor
„În prezent există provocări pentru industria lactatelor. Nu curge doar lapte și miere”. George Brown, a rostit, se pare, jumătate de adevăr.

Cireada tânărului fermier în vârstă de 25 de ani paște într-unul dintre cele mai frumoase peisaje din Regatul Unit. Pășunile fermei Cairnhead din Eden Valley, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, înseamnă „acasă” pentru cele peste 400 de vaci care dau mai mult de 2 milioane de litri de lapte anual.

Peste 60%

din producătorii de lactate din Regatul Unit au renunțat la afacere în ultimii 20 de ani

Dar nici împrejurimile idilice și nici tinerețea domnului Brown nu pot ascunde faptul că acesta deja a trecut prin problemele producătorilor de produse lactate din Regatul Unit.

În ultimii ani, peste 60% din producătorii de produse lactate din țară şi-au închis afacerile. Cauza cea mai importantă: în două decenii, prețul mediu per litru de lapte la supermarket a crescut cu mai puțin de doi cenți.

În mod cert, nu sunt toate bune și frumoase.

De aceea, este esențial ca industria produselor alimentare și băuturilor să sprijine pe cei mai promițători fermieri tineri – generația următoare care va continua producţia chiar şi în aceste situații dificile.

Perspectivă pozitivă

Debordând optimism și energie, în mod cert, George Brown se înscrie în această categorie. Deși știe că viața în industria lactatelor nu este ușoară, el crede că aceasta are încă multe de oferit.

„Competențele necesare sunt mult mai extinse decât în trecut, latura academică și cea tehnică fiind esențiale. Agricultura s-a schimbat și vechile stereotipuri nu mai sunt valabile. Există cariere grozave de urmat în practicarea agriculturii.”

Programul pentru liderii generației viitoare din industria produselor lactate îl ajută să răspundă provocării. Elaborată de Nestlé și First Milk, inițiativa are drept scop identificarea, creșterea și dezvoltarea viitoarei generații de lideri din industria lactatelor. Li se mai spune și „agriprenori”, iar gândirea și viziunea lor inovatoare vor contribui la modelarea industriei în deceniile următoare.

Agricultura s-a schimbat, iar vechile stereotipuri nu mai sunt adevărate. Acum există cariere fantastice pe care le poți avea în agricultura practică. George Brown, Agricultor

Programul derulat pe o perioadă de doi ani vizează un grup mic format din cei mai dinamici tineri agricultori ai cooperativei First Milk, ale cărei cirezi aprovizionează fabricile Nestlé din Girvan, Scoția, și Dalston – un sat situat în regiunea Cumbrian a Regatului Unit.

Experiența practică

Programul Noua generație pregătește tineri agricultori în domeniul politicilor sectorului industrial al lactatelor, managementului avansat al fermei, managementului financiar și al comunicării eficiente. Toate acestea îi ajută pe agricultorii viitorului să își creeze instrumente practice și să capete o mai mare încredere pentru a merge mai departe și a prelua conducerea.

Agricultorii participanți la această schemă au făcut și vizite la retaileri pentru a cunoaște lanțul de aprovizionare. Un tânăr a câștigat un concurs premiat cu o vizită în Australia unde poate învăța mai multe despre industria locală a produselor lactate.

O mai bună analiză

George Brown, care aprovizionează cu lapte fabrica din Dalston a Nestlé, spune că programul l-a făcut să înțeleagă cum vacile lui pot să dea lapte de cea mai bună calitate, rămânând cât se poate de competitiv.

„Este foarte ușor, când ești la fermă, să te încurci în probleme legate de ce fac vacile, ce face iarba și dacă este soare. Programul ne ajută să punem totul sub analiză și ne oferă o mai bună perspectivă. Nestlé ne ajută să ne concentrăm pe ceea ce putem face pentru a ne sprijini singuri și a elimina ineficiențele.”

Agricultura durabilă

Programul face parte din parteneriatul pe termen lung dintre Nestlé și First Milk, al cărui scop este îmbunătățirea durabilității fermelor First Milk și dezvoltării unui lanț de aprovizionare sustenabil și mai eficient, cu un impact mai redus asupra mediului.

„Această inițiativă este cu atât mai importantă cu cât are loc într-un context plin de provocări uriașe pentru agricultorii din Regatul Unit,” afirmă Mike Gallacher, Directorul Executiv al First Milk. „Este esențial ca fermierii din viitor să aibă cea mai bună pregătire și evoluție posibilă pentru a se putea putea consolida și concura într-un context viitor global din ce în ce mai competitiv.”

Este foarte important ca această inițiativă să ia loc deoarece oferă agricultorilor Regatului Unit un context enorm de provocator. Mike Gallacher, Director Executiv, First Milk

În mod clar, este nevoie de multă competență și multă încredere în sine pentru a te angaja să faci carieră în industria lactatelor în Regatul Unit. Însă, pentru George Brown nu există îndoieli că acesta este locul unde dorește să fie. Așadar, de ce o face?

„Poți să mergi în orice alt sector și tot vei avea nevoie să produci hrană”, spune George Brown. „Dacă ai ales sectorul agricol, atunci întreaga lume ar putea ajunge pentru un popas aici. De ce ți-ai mai dori un alt loc de muncă?”