Sort by
Sort by

Drama vest-africană

Un film ajută Africa de Vest să scape de culturile afectate
imbunatatirea cerealelor
Melodramatic, sentimental și, în ultimă instanță, dispensabil; publicul ar putea adora un film bun, dar rareori acest tip de program este luat în serios.
Telenovelele distrează și educă în sate

Totuși, filmele pot crea schimbări importante de atitudini sociale – de la creșterea nivelului de acceptare a lucrurilor, precum căsătoriile interrasiale, până la o mai mare conștientizare a problemelor, cum ar fi violența domestică. Filmele amuză, dar și educă.

Motiv pentru care, în satele Africii de Vest, se poartă un război împotriva unei boli devastatoare a culturilor folosind un singur camion, un videoproiector și un mic ecran alb.

Toxine letale

Inamicul în acest război este micotoxina – otravă produsă de un fungus foarte greu de eliminat dacă ajunge în lanțul alimentar. Consumul de alimente contaminate cu micotoxine poate cauza probleme de sănătate și uneori chiar decesul.

Deloc surprinzător, culturile afectate pot fi lipsite de orice valoare.

În anul 2007, în Ghana și Nigeria, Nestlé a trebuit să refuze aproape jumătate din cerealele cultivate acolo și livrate fabricilor sale, deoarece conțineau niveluri ridicate de micotoxină.

Compania a fost atunci nevoită să importe cereale pentru a acoperi deficitul, lucru care a însemnat creșterea prețurilor, iar comunitățile locale ale căror recolte nu au putut fi folosite s-au confruntat cu pierderi financiare semnificative.

Numeroși fermieri care au produs porumb de calitate slabă au fost înlăturați de pe piață. Și dacă s-ar fi bazat pe propriile recolte pentru hrană, și-ar fi asumat serioase riscuri pentru propria sănătate.

Răspândirea veștii

Problema s-a dovedit a fi lipsa de înțelegere a modului în care se pot minimiza efectele micotoxinelor. Așadar, soluția evidentă a constat într-o formă de campanie educațională.

Creșterea porumbului de înaltă calitate înseamnă un venit mai bun

Împreună cu parteneri din guvernele Ghanei și Nigeriei și cu Institutul Internațional de Agricultură Tropicală, Nestlé a demarat Proiectul de îmbunătățire a calității cerealelor pentru a aduce beneficii practicilor agricole.

Proiectul s-a axat pe creșterea calității și siguranței cerealelor produse. Fermierii au fost încurajați să participe la cursuri. Existau toate informațiile, instructorii erau buni, dar nu au fost convinși destui fermieri să vină să învețe.

Așa că instructorii au început să viziteze fermierii pe câmp și să îi ia să vadă ferme bine conduse care produceau recolte bune și porumb de bună calitate.

Apoi le-au arătat recolte distruse. Contrastul i-a ajutat să scoată în evidență avantajele bunelor practici agricole.

Privește și învață

Totuși mai era nevoie de o mai bună conștientizare a problemei, un mod de a educa pe toată lumea din comunitate. Atunci a intervenit ideea fimului.

Seara, un cinematograf mobil sosea în fiecare sat pentru a prezenta o dramă care consolida mesajele pe care fermierii le primiseră în cursul zilei.

FIlmul prezenta povestea a două familii și rolurile erau interpretate de actori locali. În prima familie, un fermier nu ascultă sfaturile soției sale. Recolta sa este distrusă și familia se îmbolnăvește.

Rata de respingere a cerealelor a ajuns până la 2%

În cea de-a doua familie, fermierul urmează cursul de pregătire și ascultă sfaturile soției sale. Familia obține o recoltă sănătoasă, de bună calitate, care poate fi vândută la piață.

Pe lângă promovarea calităţii de a fi receptiv la sfaturile soţiei, filmul a ajutat întreaga comunitate să înțeleagă ce trebuie făcut pentru a obține recolte mai bune.

La opt ani de la lansarea programului de pregătire, rezultatele sunt impresionante. Rata de refuzare a cerealelor la poarta fabricii a scăzut drastic, de la 50% la numai 2%.

Acest lucru înseamnă venituri mai mari pentru fermieri, riscuri reduse pentru sănătatea lor și a familiilor lor și o sursă locală durabilă și fiabilă de cereale pentru fabrici.

Un nou parteneriat

Proiectul a avut un succes atât de mare încât Nestlé a anunțat un nou parteneriat cu Agenția pentru Dezvoltare Internațională din SUA (USAID) și cu ACDI/VOCA, ca parte din proiectul Hrănește viitorul, pentru a continua răspândirea practicilor agricole îmbunătăţite în Ghana.

Asocierea va ajuta și mai mulți fermieri să producă cereale de calitate mai bună, împărtășind cele mai noi tehnici de îngrijire a culturii, de recoltare și depozitare a acesteia.

Încă o dată, cerealele de calitate ridicată obținute au putut fi vândute către companii precum Nestlé, dar au și asigurat o hrană sigură chiar pentru familiile fermierilor.

Dezvoltarea competențelor

Aproximativ 50.000 de fermieri ghanezi și familiile acestora au învățat deja despre pericolele micotoxinelor și cum să le prevină.

Acum pot plăti taxele școlare ale copiilor mei și îmi pot permite să le cos noi uniforme. Am chiar și puțin venit suplimentar. Samata Alidu, Fermier

 

Samata Alidu din satul Gushie situat în nordul Ghanei, spune că a realizat o mare diferență. „Acum pot să plătesc taxele școlare pentru copii și îmi permit uniforme noi. Și chiar am și câștiguri suplimentare".

Samata ș-a dublat producția de porumb și a redus pierderile. „Impactul asupra comunității noastre a fost uriaș”, afirmă ea.

Iar filmul își continuă călătoria prin țară.

Micul ecran alb este montat în sat după sat, seară de seară, amuzând și educând, ajutând comunitățile să își protejeze sănătatea și existența.