Sort by

Vești dulci:

Oamenii de știință au aflat cum să mențină gustul dulce cu mai puțin zahăr
ciocolata
Sfântul Graal al lumii dulciurilor: să obții același gust bun al ciocolatei cu doar o fărâmă de zahăr. Ei bine, această dorință nu mai ține de domeniul fanteziei.

Oamenii de știință au descoperit o modalitate de a modifica structura zahărului, astfel încât acesta să se dizolve mai repede pe limbă, ceea ce te face să percepi un gust dulce aproape identic, dar de la o cantitate mult mai mică din acest ingredient.

Se topește

Nu este nicio dulceață artificială, niciun extract din plante rare, ci doar o nouă formă a ingredientului dulce inițial: zahărul. Oamenii de știință de la Nestlé au elaborat o metodă care poate fi asimilată cu producția de cristale de zahăr, dar cristalele sunt mai mult goale decât solide.

Cercetătorii au găsit un mod diferit de a structura zahărul.

Stefan Catsicas, Responsabilul Șef pentru Tehnologii de la Nestlé, a explicat într-un interviu la Bloomberg că Nestlé încearcă să imite structurile naturale complexe ale alimentelor prin repartizarea zahărului într-un mod mai inegal:

„Dacă te uiți cu un microscop electronic într-un măr, exact asta vezi,” spune el. „Hrana adevărată din natură nu este ceva nivelat și omogen. Este plin de goluri, crește și densități. Astfel, prin reproducerea acestei variabilități, putem reface aceeași senzație.”

„Știință bună”

Profesorul Julian Cooper, președintele Comitetului Științific de la Institutul de Știință și Tehnologii Alimentare din Regatul Unit a spus la BBC că dezvoltarea este importantă. „Aceasta înseamnă știință bună. Multă lume a avut în atenție zahărul, încercând să micșoreze cantitatea."

Realizarea tehnologică are implicații majore pentru consumatori. Are potențialul de a ajuta Nestlé să controleze cantitatea de dulce din produsele sale zaharoase într-o manieră absolut nouă și într-un moment la care mulți oameni doresc să consume mai puțin zahăr.

Aceasta este știință bună. O mulțime de oameni au încercat să reducă cantitatea de zahăr. Profesorul Julian Cooper, președintele Comitetului Științific al Regatului Unit.

Nestlé este în curs de brevetare a noii metode și intenționează să o pună în aplicare în producția de zaharoase începând din 2018. Zahărul structurat a fost descoperit și dezvoltat de către oamenii de știință de la Nestlé care lucrează în unitățile de cercetare și dezvoltare din Elveția și Regatul Unit, care fac parte din rețeaua globală de 40 de astfel de facilităţi ale companiei.

Angajamente pentru sănătate

Activitatea va ajuta compania să își respecte angajamentul de a reduce conținutul în zahăr al produselor sale. La toată gama de produse, Nestlé a redus zahărul încă din 2007, când compania a introdus o politică globală. Până la sfârșitul nului 2016 compania micșorase cu 39.000 de tone cantitatea de zahăr adăugată în toate produsele sale.

Brandul Nesquik constituie un prim exemplu despre cum se realizează această reducere în timp. În 2015, zahărul adăugat în Nesquik s-a redus cu 15% pentru aroma de ciocolată originală și cu 27% pentru aroma de căpșune. În prezent, au fost anunțate alte reduceri.

39.000 tone
de zahăr au fost scoase din producția Nestlé începând cu 2007

Nesquik Less Sugar, care conține doar 3,4 grame de adaos de zahăr, va fi lansat anul acesta, în Regatul Unit, iar o versiune de Nesquik cu mai puțin zahăr va fi disponibilă anul viitor în Statele Unite.

Reducerea adaosului de zahăr reprezintă unul dintre numeroasele angajamente pe care compania și le-a asumat în legătură cu nutriția, cum ar fi reducerea cantității de sare și acizi grași saturați din produsele sale. Totodată, aceasta s-a angajat să crească adaosurile de nutrienți mai sănătoși, cum sunt vitaminele, mineralele și cerealele integrale.