Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

Alergii și intoleranțe alimentare

Alergii și intoleranțe alimentare

Indiferent dacă vorbim despre alergii sau intoleranțe alimentare, simptomele celor două pot fi similare, cauzând stări neplăcute, însă este important să descoperim diferențele dintre aceste două tipuri de afecțiuni.

Alergia alimentară

O alergie alimentară este atunci când sistemul imunitar al organismului reacționează anormal la anumite tipuri de alimente, care în mod normal nu sunt dăunătoare pentru majoritatea oamenilor. Reacția are loc în câteva minute sau până la două ore după ingerarea alimentelor, iar simptomele variază de la crampe abdominale, urticarie, vărsături și până la umflarea limbii și a gâtului și dificultăți de respirație. Uneori, reacția alergică poate fi extrem de gravă și potențial fatală (anafilaxie). Evitarea totală a alimentelor care provoacă o alergie alimentară este esențială pentru a preveni aceste simptome. Prin urmare, toți alergenii trebuie să fie etichetați pe alimente chiar dacă sunt prezenți în cantități mici sau dacă producătorul nu poate garanta că produsele nu conțin urme ale acestor alimente.

Listă alergeni alimentari

Cei 14 alergeni alimentari care trebuie denumiți ca ingrediente dacă sunt prezenți în alimente preambalate sunt:

  • Țelină
  • Cereale care conțin gluten (grâu, secară, orz, speltă de ovăz)
  • Crustacee (de exemplu, crab sau creveți)
  • Ouă
  • Peşte
  • Lupin
  • Lapte
  • Moluște (de exemplu, midii sau stridii)
  • Muştar
  • Nuci (de exemplu migdale, alune, nuci, nuci braziliene, caju, nuci pecan, fistic și nuci de macadamia)
  • Arahide
  • Semințe de susan
  • Soia
  • Dioxid de sulf sau sulfiți (conservanți utilizați în unele alimente și băuturi) la niveluri de peste 10 mg per kg sau per litru.

Intoleranța alimentară

Intoleranța alimentară se referă la reacția adversă a organismului manifestată la un anumit aliment și este răspunsul sistemului digestiv, mai degrabă decât al sistemului imunitar. Simptomele sunt în mod normal întârziate și apar de obicei la câteva ore după consumarea alimentelor. Unii oameni pot tolera o cantitate rezonabilă de alimente înainte ca organismul să aibă reacții adverse, iar simptomele sunt în general variate și pot include oboseală, dureri articulare, transpirații nocturne, simptome gastrointestinale, erupții cutanate, eczeme și alte afecțiuni cronice.

Una dintre cauzele intoleranței alimentare se poate pune pe seama cantităților insuficiente de enzime care descompun alimentele, de exemplu, intoleranța la lactoză este atunci când organismului îi lipsește enzima lactază care descompune lactoza (zahărul din lapte). Lactoza este apoi indigerabilă, deoarece este prea mare pentru a fi absorbită pe peretele intestinal, provocând spasme intestinale, durere, balonare și diaree. Alte cauze posibile sunt de la substanțele chimice și aditivii naturali.

Cerințe alimentare speciale: Boala Celiacă 

Boala celiacă nu este clasificată ca alergie sau intoleranță alimentară, ci ca o boală autoimună care presupune o reacție a sistemului imunitar în prezența glutenului (o proteină din cereale). În boala celiacă, consumul de gluten determină deteriorarea mucoasei intestinului subțire. Singurul tratament pentru boala celiacă este respectarea strictă a unei diete fără gluten pe tot parcursul vieții.

Glutenul este o proteină care se găsește în cerealele din grâu, secară și orz, prin urmare, trebuie să excludeți aceste cereale într-o dietă fără gluten pentru a ajuta la controlul simptomelor și a preveni consecințele pe termen lung asupra sănătății. O astfel de dietă ar trebui să conțină, în schimb, alimente fără gluten în mod natural, cum ar fi carnea, fructele, legumele, majoritatea produselor lactate, cartofii, orezul și lintea, alimente procesate care nu conțin gluten, cum ar fi mâncăruri gata preparate și supe și alternative de alimente fără gluten, care sunt special făcute pentru persoanele cu boala celiacă, de exemplu pâine, paste făinoase și biscuiți fără gluten.

Alergeni Nestlé

Nestlé România are obligația legală de a se asigura că a furnizat atât de multe informații exacte cât este necesar astfel încât consumatorii să se poată proteja. Cel care suferă de alergie are, de asemenea, datoria de a verifica starea unui produs, făcând referire la informațiile de pe ambalaj.

Orice alergen prezent în produs va fi evidențiat într-un mod adecvat (de exemplu, cu caractere aldine) în lista de ingrediente. O listă cu alergenii pe care produsul „poate să îi conțină” va fi la sfârșitul listei de ingrediente.

Politica noastră de îmbunătățire continuă poate duce la modificări ale produselor, prin urmare recomandăm consumatorilor să verifice întotdeauna ambalajul înainte de consum pentru ultimele informații actualizate.