Sort by

Alimente fara gluten - Totul despre dieta fara gluten

Foto Totul despre dieta fără gluten

 

Din ce în ce mai mulți oameni sunt diagnosticați cu boala celiacă sau sensibilitate la gluten. În plus, se estimează că există foarte multe persoane care suferă de boala celiacă fără să fie diagnosticați. Asta înseamnă că o serie de alimente cum ar fi pâinea, covrigii sau prăjiturile - le fac rău și agravează boala. Netratată, boala celiacă, duce la complicații și probleme de sănătate destul de serioase.

Dieta fara gluten este, momentan, singurul tratament eficient pentru cei care suferă de boala celiacă sau de sensibilitate la gluten. Excluderea glutenului din alimentație nu tratează definitiv boala celiacă, dar ameliorează semnificativ simptomele și împiedică dezvoltarea complicațiilor asociate. Ca să te alimentezi corect trebuie să fii foarte bine informant și treptat să te obișnuiești cu noul mod de alimentație, fără să ți se mai pară o povară.
 

Ce este glutenul?

Glutenul este o proteină care se găsește în grâu, orz, secară și derivatele acestor cereale. Glutenul poate fi găsit în foarte multe alimente, chiar și în unele în care nu te aștepți. O dieta fara gluten înseamnă excluderea totală a acestor alimente. Totuși, cei care sunt nevoiți să aibă acest stil de viață, se pot bucura în continuare de un mod de a trăi sănătos, bogat în fructe și legume, nuci și semințe, lactate, ouă, carne și pește. Toate aceste alimente sunt, în mod natural, lipsite de gluten și sunt sigure pentru toți cei care nu au alergii la ele.

Cine trebuie să urmeze o dieta fara gluten?

Cei care suferă de:

  • boala celiacă;
  • sensibilitate la gluten;
  • alergie la grâu (în acest caz trebuie eliminate toate alimentele care pot conține grâu sau proteine din grâu, nu doar gluten).

De ce să țin o dieta fara gluten?

O alimentație echilibrată din care să excluzi glutenul este singurul tratament eficient în cazul bolii celiace sau a sensibilității la gluten. Acest stil de alimentație te poate ajuta la ameliorarea semnelor și simptomelor bolii.

Ce alimente sunt interzise?

Pentru a urma o dieta fara gluten în mod corect trebuie să știi ce anume trebuie să elimini din alimentația ta zilnică.

În primul rând trebuie să eviți grâul, orzul și secara - cereale care conțin gluten - și produsele care conțin aceste cereale.

Grâul se găsește în:

  • pâine;
  • prăjituri de casă;
  • supe;
  • paste din făină de grâu;
  • cereale de mic-dejun;
  • sosuri;
  • dressing de salată;
  • crutoane;
  • produse de patiserie;
  • dulciuri.

Orzul se găsește în:

Secara se găsește în:

  • pâine de secară;
  • bere de secară;
  • cereale pentru micul dejun.

Ce alimente fara gluten pot să consum?

Există o mare varietate de alimente care nu conțin gluten și care pot fi parte integrantă a unei nutriții echilibrate:

  • fructe și legume
  • leguminoase: fasole, linte, năut, mazăre verde, soia;
  • nuci și semințe (nuci, migdale, caju, fistic, semințe de dovleac, semințe de floarea-soarelui);
  • carne și pește;
  • lactate și ouă;
  • amaranth;
  • orez sălbatic, brun sau alb;
  • hrișcă;
  • făină de migdale;
  • porumb și amidon de porumb;
  • mei;
  • făină de mazăre;
  • făină de cartofi;
  • quinoa;
  • soia și făină de soia
  • produse speciale fără gluten.

 
Despre contaminarea cu gluten

Chiar dacă în lista produselor care pot fi consumate de cei care au boala celiacă sau intoleranță la gluten intră și alte cereale, de regulă toate sunt considerate riscante din cauză că sunt crescute, prelucrate și livrate în apropierea altor cereale care conțin gluten. Cu acest risc te poți confrunta chiar și în casa ta atunci când alimentele fără gluten intră în contact cu alimente care conțin gluten.

Există o serie de reguli pe care trebuie să le respecți:

  1. nu utiliza același prăjitor pentru pâinea cu și fără gluten;
  2. nu folosi aceleași instrumente de tăiat pâinea, de cernut făina sau de feliat;
  3. nu prăji în același ulei;
  4. nu folosi aceleași linguri sau cuțite atunci când porționezi untul, untul de arahide, muștarul sau maioneza pentru că le poți contamina foarte ușor;
  5. făina de grâu poate rămâne în aer mai mult timp într-o brutărie sau acasă în momentul în care faci pâine.

 
Despre ovăz

Ovăzul este o cereală care, în mod natural, nu conține gluten. Totuși există cazuri în care un mic procent dintre cei care suferă de boala celiacă reacționează negativ atunci când consumă ovăz în stare pură, necontaminat cu gluten. Un motiv pentru această reacție este o proteină prezentă în ovăz care poate declanșa o reacție similară ca atunci când consumi gluten. În plus, de cele mai multe ori, în locurile în care ovăzul este prelucrat este prezent și grâul, prin urmare ovăzul și produsele pe bază de ovăz sunt adesea contaminate cu gluten.
 

Deficiențele nutriționale

Deficiențele nutriționale sunt o realitate a celor care suferă de boala celiacă. Acestea sunt cauzate de aportul redus, dar și slaba absorbție a nutrienților. Din momentul în care renunțăm la gluten intestinele încep să se vindece, absorbția nutrienților se îmbunătățește, dar aportul rămâne o problemă. În cazul celor care au sensibilitate non-celiacă la gluten, absorbția nu este compromisă, dar alimentele consumate au un nivel redus de substanțe nutritive.

Aportul redus: cerealele care conțin gluten și produsele care au la bază aceste cereale conțin o mare varietate de vitamine și minerale, care nu se găsesc atât de ușor în alte alimente sau, cel puțin, nu în cantitățile suficiente. Din acest motiv apar deficiențe de vitamine și minerale. De asemenea, multe persoane care au boala celiacă suferă și de intoleranță la lactoză, iar în această situație intervine și o deficiență de substanțe nutritive furnizate de lactate (Calciu, Magneziu, vitamina D).

Absorbția nutrienților: din cauză că boala celiacă atacă intestinele, absorbția anumitor nutrienți este afectată. Astfel vitaminele și mineralele care sunt greu absorbite sunt: fierul, calciul, acidul folic, vitamina B12 sau vitaminele A, D, E și K.

Consumul de fibre în dietele fără gluten

Cerealele, mai ales cele integrale, sunt o sursă majoritară de fibre alimentare. Atunci când aceste cereale sunt excluse din alimentație, cantitatea de fibre recomandată zilnic este greu de atins. Pentru a evita un consum redus de fibre, trebuie să consumi:

  • Fructe: pere, portocale, mere, prune, smochine, fructe de pădure;
  • Cereale fără gluten;
  • Linte, mazăre, fasole;
  • Nuci și semințe: migdale, fistic, nuci pecan, semințe de floarea soarelui, chia și in;
  • Legume: morcovi, broccoli, anghinare, mazăre, legume cu frunze verzi.

Cum obții cât mai mulți nutrienți din alimente?

  1. Optează întotdeauna pentru fructe și legume proaspete sau congelate, pentru că acestea conțin mai mulți nutrienți decât cele la conservă. În plin sezon, fructele și legumele proaspete se găsesc din belșug, iar iarna poți opta pentru cele congelate.
  2. Gătește legumele ușor: acestea iși pierd nutrienții atunci când sunt prăjite sau fierte prea mult. Sotează-le, gătește-le la abur sau coace-le.
  3. Mănâncă alimente cât mai puțin procesate.
  4. Joacă-te cu culorile din farfuria ta pentru că, în general, culoarea fiecărei vegetale sau fructe indică o cantitate mai mare din anumite minerale și vitamine.

 
O dieta fara gluten poate fi grea, dar nu imposibilă atunci când ai în dotare o educație corectă, disciplină și optimism.

Pentru a deprinde cât mai repede obiceiurile sănătoase în cadrul unei alimentații fără gluten este bine să te adresezi unui medic specialist sau unui nutriționist.