Sort by

Șapte mituri despre boala celiacă și sensibilitatea la gluten

Foto Șapte mituri despre boala celiacă și sensibilitatea la gluten

 

Problemele de sănătate care apar la persoanele cu un anumit tip de intoleranță la gluten sunt destul de dificil de înțeles prin prisma simptomelor multiple și variate și dificultăților în diagnostic. În jurul glutenului și bolii celiace sunt emise o serie de mituri care fac înțelegerea deplină a acestei suferințe și mai grea. Vezi mai jos șapte mituri despre boala celiacă, sensibilitatea la gluten și alergia la grâu.
 

Mit 1: Toată lumea ar trebui să urmeze o dietă fără gluten.

Realitatea: o dietă fără gluten este indicată doar celor care suferă de boala celiacă sau sensibilitatea la gluten.

Mit 2: Alimentația „fără grâu” este echivalentă alimentației „fără gluten”.

Realitatea: grâul este doar una dintre cerealele care conțin gluten, alături de secară și orz. Produsele alimentare care nu conțin grâu în ele pot să conțină alte cereale (orz, secară) care au gluten. Cei care au alergie la grâu trebuie să excludă din alimentație grâul și toate produsele derivate, cei care au sensibilitate la gluten sau boala celiacă trebuie să excludă din alimentație toate produsele care conțin gluten.

Mit 3: Dieta fără gluten îți dă mai multă energie.

Realitatea: Dietele fără gluten sunt caracterizate de o varietate mai mare a fructelor, legumelor, nucilor și leguminoaselor. Eliminarea produselor din cereale (pâine, paste, produse de patiserie, biscuiți) lasă loc consumului unei cantități și varietăți mai mari de vegetale, lactate, nuci și semințe. Energia pe care o resimt cei care urmează o dietă fără gluten se datorează varietății alimentare.

Mit 4: Dacă urmez o dietă fără gluten voi slăbi.

Realitatea: dacă ești sănătos și alegi să urmezi o dietă din care excluzi produsele care conțin gluten este posibil să slăbești pentru că vei consuma mai puține produse făinoase. Dacă ai fost diagnosticat cu boala celiacă atunci dieta fără gluten poate să îți aducă kilograme în plus. Boala celiacă afectează intestinele, iar nutrienții se absorb mai greu. Astfel după ce treci la dieta fără gluten, vilozitățile intestinale se refac și ai putea chiar să iei în greutate.

Mit 5: Nu există cereale fără gluten.

Realitatea: există o varietate destul de mare de cereale care nu conțin gluten și pot fi integrate în mesele zilnice în rețete delicioase: amarant, hrișcă, porumb, mei, quinoa, orez, sorg.

Mit 6: Ar trebui să utilizez doar produse cosmetice și de îngrijire fără gluten

Realitatea: aceasta este mai mult o alegere personală. În general produsele care conțin gluten nu îi pot afecta pe cei care au boala celiacă - decât în măsura în care aceste produse pot fi înghițite (ruj, loțiune sau cremă pentru mâini).

Mit 7: Nu am aceleași simptome ca un membru din familia mea care are boala celiacă, deci nu sufăr de așa ceva.

Realitatea: din păcate boala celiacă și sensibilitatea la gluten au legătură cu moștenirea noastră genetică. De asemenea, simptomele diferă de la o persoană la alta. Dacă suspectezi o sensibilitate la gluten sau o boală celiacă, trebuie să te adresezi medicului specialist pentru un diagnostic corect.