Beneficiile delicioaselor fructe de pădure
Fructele de pădure sunt gustoase, parfumate și au foarte multe beneficii nutriționale. Pe timp de vară te poți bucura de afine, mure și zmeură, primăvara de căpșuni, iar iarna și toamna de fructe goji. Bogate în antioxidanți și vitamina C, fructele de pădure sunt de asemenea și foarte versatile atunci când vine vorba despre consumarea lor.
Beneficiile fructelor de pădure
Antioxidanții sunt compuși care te ajută să lupți împotriva bolilor și care se găsesc din plin în fructele de pădure.
Antioxidanții prezenți în fructele de pădure îți ajută corpul să lupte cu stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi. O alimentație bogată în antioxidanți te poate ajuta să îți îmbunătățești sănătatea și să previi anumite boli. Toate fructele și legumele conțin antioxidanți, dar cele mai bogate în antioxidanți rămân fructele de pădure.
Fructele de pădure conțin o serie de antioxidanți cum ar fi: antociani, quercetina și vitamina C.
- Antocianii, sunt responsabili de culoarea vibrantă a fructelor de pădure, reduc inflamația și pot ajuta în prevenirea artritei;
- Quercetina poate contribui la protecția împotriva diferitelor tipuri de cancer și a bolilor de inimă;
- Vitamina C este un alt antioxidant puternic care se găsește în fructele de pădure. Vitamina C contribuie la integritatea colagenului-proteina de la nivelul pielii, părului și țesutului conjunctiv. Consumul de fructe de pădure bogate în vitamina C contribuie la menținerea unui ten radiant și a unui păr sănătos. De asemenea, vitamina C contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar.
Pe lângă antioxidanții pe care fructele de pădure le conțin, acestea sunt fructe zemoase și bogate în apă. Fructele zemoase sunt ideale pentru menținerea unui organism hidratat și a unei greutăți optime pentru că îți dau senzația de sațietate la scurt timp de la consumare.
Fructele de pădure mai conțin fibre și acid folic. Acidul folic te protejează împotriva bolilor cardiovasculare și a pierderilor de memorie. De asemenea, acidul folic contribuie la producerea serotoninei, deci fructele de pădure te ajuta să îți îmbunătățești starea de spirit.
Află ce proprietăți au cele mai cunoscute dintre fructele de pădure
Mure
- fibre;
- vitamina C;
- vitamina A;
- acid folic;
- magneziu;
- antioxidanți.
Afine
- vitamina C;
- vitamina K;
- magneziu;
- fibre;
- antioxidanți.
Fructe goji
- vitamina C;
- beta caroten;
- fier;
- vitamina B.
Zmeura
- fibre;
- vitaminele C si B;
- magneziu;
- acid folic;
- fier;
- antioxidanți.
Căpșunile
- vitamina C;
- vitamina K;
- fibre;
- magneziu;
- potasiu;
- acid folic;
- iod.
Valorile nutriționale* ale fructelor de pădure:
Aliment |
Calorii/100g | Carbohidrați/100g | Vitamine/100g | Minerale/100g |
Mure | 43kcal | 9.61g |
Vitamina C: 21mg Vitamina: 214IU |
Calciu: 29mg |
Afine | 46kcal | 11.97g |
Vitamina C: 14mg Vitamina A: 63Iu |
Potasiu: 80mg |
Merișoare | 55kcal | 12.2g |
Vitamina C: 21mg Vitamina A: 90UI |
Calciu: 26mg |
Fructe goji (uscate) |
349kcal | 77.06g |
Calciu: 48.4mg Vitamina A: 26.822UI |
Sodiu: 298mg |
Zmeură | 52kcal |
11.94g |
Vitamina C: 26.2mg Vitamina A: 33IU |
Potasiu: 151mg |
Căpșuni | 32kcal | 7.68g | Vitamina C: 58.8mg |
Fosfor: 36mg Potasiu: 153mg |
* Sursa: https://ndb.nal.usda.gov/
Delicii cu fructe de pădure
Fructele de pădure sunt bogate în substanțe nutritive. Iată câteva idei de rețete:
- Poți să obții un boost de energie încă de la primele ore ale dimineții dacă integrezi la micul dejun o mână de fructe proaspete, cereale și iaurt. Încearcă rețeta noastră de budincă din fulgi de cereale și compot de afine
- În zilele călduroase te poți răcori cu un smoothie din fructe de pădure și banane
- Dacă vrei ceva dulce, poți încerca un cheesecake cu fructe de pădure sau o prăjitură pavlova cu căpșuni.
- Pentru un răsfăț deplin încearcă rețeta noastră de căpșuni în ciocolată.
Știai că?
- Fructele de pădure au fost o sursă de hrană încă din cele mai vechi timpuri și au fost folosite în unele culturi drept vopsele.
- În timpuri străvechi, merișoarele au fost folosite în scopuri medicinale, la tratarea rănilor, a diabetului sau a unor probleme intestinale.
- Fructele goji sunt cunoscute și ca lycium, se cultivă în Himalaya și au fost utilizate ca energizant sute de ani.
- Poți găsi peste 600 de soiuri de căpșuni în întreaga lume.
- Fructele acai sunt o comoară recent descoperită. Similare cu strugurii, fructele acai sunt bogate în polifenoli cu proprietăți puternic antioxidante.