Sort by
Sort by

Alimentația cățelului de la 0 la 6 luni

Florin Ghietau, Medic Veterinar

Foto Alimentația cățelului de la 0 la 6 luni

 

Apariția unui cățel nou-născut este o mare bucurie pentru toți. Îngrijirea puiului de cățel, dar și a mamei acestuia necesită mult timp și multă atenție din partea ta. 

Este bine de știut că pentru un pui nou-născut este esențial și vital ca acesta să mănânce lapte matern în primele 10-15 minute de la naștere. În momentul în care puii încep să crească, și mai exact când puiul ajunge în jurul vârstei de 10 zile, acestora încep să le dea ochișorii.

La vârsta de trei-patru săptămâni încep să le dea dințișorii de lapte, timp în care aceștia încep să crească. În această perioadă puii vor fi înțărcați de către mamă. Începând din acest moment putem diversifica alimentația cățelușului, îi vom da hrană de căței solidă, umedă sau chiar hrană gătită de noi. 

Hrana cățelușului trebuie schimbată treptat și administrată cu grijă. De obicei proprietarul va avea tendința să îi dea să mănânce de toate, iar acest lucru nu îi face bine puiului de cățel. 

Sfatul medicului veterinar este de a nu îi furniza puiului de cățel următoarele alimente:

  • carne de porc;
  • oase de pui;
  • mezeluri;
  • dulciuri;
  • alune;
  • sosuri; 
  • carne tocată.

În momentul în care îți aduci noul pui de cățel acasă, acesta este momentul în care pentru prima dată apare stresul la cățel, deoarece nu se mai alimentează cu colostrul de mamă.

Colostrul este numit și primul lapte, acesta conține anticorpi împotriva multor virusuri care ar putea îmbolnăvi cățelul și este extrem de important ca el să consume cât mai mult în primele ore de la naștere. Din acest motiv trebuie să alegem o hrană care conține colostru deoarce acesta este esențial pentru cățel. 

Totodată alimentația îmbogățită cu colostru ajută la eliminarea unor simptome pe care cățelușul le-ar putea avea (scaun moale, vomă, etc.)

Factori de stres care pot apărea la cățeluș: 

  • stresul în timpul transportului;
  • stresul de casă nouă;
  • stresul de a avea un nou proprietar, mai ales dacă acesta mai are și un copil.

După câteva zile în care cățelul stă în noua casă, acesta se acomodează cu noii stăpâni. Această perioadă se numește perioada de adaptare, perioadă în care proprietarul trebuie să stea cu ochii pe pui și să observe tot ce face. Acum este timpul și pentru prima deparazitare și pentru primul vaccin al cățelului. Odată ce puiul a acceptat o modalitate de hrană și nu apar efecte negative, vom merge în continuare cu ea.

După ce perioada de vaccinare este parcursă, este timpul pentru explorarea de noi orizonturi. Cățelușul va ieși afară, va intra în contact cu alți căței și se va putea juca cu ei. De asemenea, va intra în contact cu multe mirosuri ce îi poate deranja flora microbiană.

Hrana micilor patrupezi diferă de la cățeluș la cățeluș. Fără excepție, mulți dintre căței vor prefera hrana umedă în locul celei uscate. Atunci când mergi pentru prima dată să cumperi mâncare pentru puiul tău este bine să ții cont de comportamentul, rasa și vârsta cățelului tău. Astfel îi vei lua hrana potrivită nevoilor lui. 

Pentru a evita orice problemă, atunci când cățelul este pui și imunitatea lui este în dezvoltare, trebuie hrănit în funcție de nevoia lui. Dacă avem un cățel leneș, care doarme toată ziua, sau poate că nu avem timp să îl scoatem afară ca să-și consume toată energia, cățelul trebuie să mănânce hrana care este mai săracă în proteine și grăsimi.  

În cazul cățeilor energici care stau afară în curte și aleargă toată ziua, hrana lor trebuie să fie cât mai bogată în proteine și grăsimi pentru a ajuta organismul patrupedului să facă față nevoilor lui. Indiferent de talie sau de rasă toți cățeii își schimbă dinții între patru și șase luni. În această perioadă este necesară o alimentație bogată în calciu. Alimentația mai trebuie suplimentată și cu calciu sub formă de comprimate. 

Trecând de această perioadă critică și anume de vârsta de șase luni de viață a cățelului, de acum înainte totul va fi mai simplu. Îi știm deja nevoile și cât timp trebuie să îi administrăm hrana corespunzătoare. 

Tu știi de ce anume trebuie să ții cont ca să-ți îngrijești și sa-ți hrănești corect cățelușul, pentru a te putea bucura de momente memorabile alături de micul patruped?