Sort by

Cum să îi formezi câinelui tău obiceiuri bune

Foto Cum să îi formezi câinelui tău obiceiuri bune

 

Câinii sunt extraordinar de inteligenți, cu toții știm asta. Totodată, atunci când vine vorba de maniere, patrupezii au nevoie de dresaj. Bunele maniere la animalele de companie nu sunt înnăscute, ci se dobândesc prin învățare.

Pentru un trai armonios între familie și acești blănoși loiali, este nevoie de o atenție deosebită în ceea ce privește educația acestora. De instruirea lor se pot ocupa dresorii profesioniști sau chiar stăpânii, cu multă dedicare și după o informare temeinică. Astfel, între stăpâni și câini se va crea o legătură mult mai puternică.

După ce te-ai hotărât că vrei să-i dedici timp patrupedului tău pentru a-l dresa, sunt multe întrebări și nelămuriri la care cauți răspuns.

Cum se dresează un câine și care sunt obiceiurile pe care trebuie să le învețe?

Iată sfaturile oferite de dresorul profesionist Asen Arolski.

Trasul de lesă în timpul plimbării este una dintre cel mai des întâlnite probleme. Cum poți schimba situația?

Trebuie să știi că, pentru câinele tău, ești mult prea încet. Câinii sunt animale energice, rapide. Este nevoie să te impui pentru ca el să te asculte și să țină pasul cu tine. În caz contrar, nu vor dori să te urmeze. Totodată, e bine să știi că atunci când câinele te trage în timpul plimbării, este posibil să vrea să ajungă într-un anumit loc.

Ce poți să faci în această situație?

Cei mai mulți oameni, atunci când ies la plimbare cu câinele, merg în parc și își lasă animalul de companie să se joace cu alți căței. Însă câinele tău își dorește și are nevoie de atenția ta. Jucați-vă împreună! Petrecând timp cu el îl vei înțelege mai bine. Astfel consolidezi legătura dintre voi și va fi mai ascultător la comenzile tale. Iată câteva exemple de exerciții care te vor ajuta sa reușești acest lucru. 

Exercițiul 1

Atunci când ieși la plimbări lungi cu câinele, iar acesta trage spre o anumită direcție, mergi în sensul opus, fiind atent și la siguranța lui. Nu te opri dacă nu vine după tine. În momentul în care schimbi direcția de mers strigă-l pe nume, iar când te ajunge laudă-l și încurajează-l cu generozitate. Faceți acest exercițiu frecvent, vă va ajuta la plimbări.

Exercițiul 2

În timpul plimbării, atunci când câinele tău își reia obiceiul de a trage și de a nu te urma, folosește-te de o comandă simplă, dar foarte eficace: “Șezi!”. Poți folosi această comandă ca să îți faci patrupedul să înceteze din graba lui, astfel încât să se oprească și să te privească.

Exercițiul 3

Pentru a reduce obiceiul câinelui de a trage când este în lesă este foarte eficient să faci opriri bruște în timp ce sunteți la plimbare. Fă acest lucru atunci când patrupedul este în apropiere, cheamă-l la tine și oferă-i o recompensă când ajunge.