Sort by

Dragă Eu

Șerban Damian, Nutriționist, Federația Română de Fotbal

Foto Dragă Eu

 

Îți scriu după o zi obișnuită de lucru la clinică. Ca de obicei, prin cabinetul meu au trecut diverse persoane, cu probleme mai mari sau mai mici, însă vreau să îți povestesc doar despre doi dintre cei care m-au vizitat astăzi. Mi-a rămas gândul la ei, pentru că am avut ocazia să văd în doar o oră două posibile versiuni ale mele peste 10 sau 20 de ani.

Când eram mici ne întrebam de multe ori cum o să arătăm, cu ce o să ne ocupăm, cum o să gândim când o să fim “mari”. Ar trebui să ne punem aceste întrebări permanent de-a lungul vieții și să conștientizăm că nu depinde totul de destin, ci avem posibilitatea de a face alegeri care să ne ducă într-un sens sau altul. 

Primul dintre bărbați a intrat în cabinet transpirat, gâfâind și și-a așezat cu greu pe fotoliu cele 125 de kilograme. Am descoperit un om plăcut, de succes, dar care eșuase lamentabil într-o singură direcție: propria sa persoană... ani de zile de muncă și ascensiune profesională și financiară și în același timp, ani de sedentarism, alimentație haotică și ignorare a semnalelor pe care organismul i le-a dat.

Acum, cu analizele alterate și cu un debut de boală cardiovasculară venea la mine aproape disperat să facă o schimbare care să îl repună pe o linie de plutire. Deși situația era critică, din fericire nu era și ireversibilă. Pe al doilea bărbat îl știam din vedere de la concursurile de alergare la care particip și eu. 

L-am admirat mereu nu doar pentru timpii foarte buni cu care termina câte un maraton sau un semimaraton, ci și pentru alura zveltă, privirea clară și luminoasă, atitudinea degajată și aerul acela de sănătate și prospețime pe care rar îl mai întâlnim la oamenii trecuți de 45-50 de ani. Vizita lui la clinică nu se datora unor probleme medicale, ci din contra, urmărea să își îmbunătățească performanțele și avea nevoie de testări fiziologice și consiliere nutrițională.

Cei doi s-au intersectat în holul clinicii și în acel moment am avut în fața ochilor două posibile versiuni ale unui om pus în fața unor alegeri nu doar importante, ci esențiale pentru viața sa. Când ne gândim la stilul de viață, aceste alegeri despre care vorbesc nu apar totdeauna ca fiind foarte clare. Nu e ca și cum ai ajunge la răscruce și poți să o iei în dreapta sau în stânga. 

În viața de zi cu zi lucrurile sunt mai complicate: azi alegi să mănânci în fugă un covrig pentru că nu ți-ai făcut timp pentru masa de prânz, mâine uiți să mănânci legume, poimâine sari peste antrenament și așa mai departe. Sunt mici “rascruci”, mici decizii pe care le luăm aproape inconștient și aparent dintr-o dată ne trezim cu zeci de kilograme în plus, cu o condiție fizică precară, cu boli care recunosc drept factori predispozanți exact aceste elemente ce țin de stilul de viață. 

Alimentația este importantă, știm cu toții acest lucru. Nu doar pentru că ne asigură energie și nutrienți absolut necesari pentru a trăi, ci și pentru că are o mulțime de alte valențe, iar dintre acestea aș aminti-o pe cea hedonică, adică aceea de a ne produce plăcere. Relația noastră cu mâncarea trebuie să fie una pozitivă, să ne bucurăm de fiecare masă, fără însă a face excese.

O relație dizarmonica, în care hrana este văzută ca un inamic, nu face altceva decât să ne creeze frustrări profunde. Plăcerea gustului este dată e compoziția fiecărui aliment și preparat culinar. Suntem făcuți să ne placă gustul dulce și grăsimea. Este un fapt, iar acest lucru se datorează capacității zaharurilor și grăsimilor de a ne furniza energie. 

Nu este totuna de unde ne procurăm acești nutrienți importanți și în ce formă. Grăsimile sunt importante și necesare în alimentația noastră, însă în cantități mari favorizează procesul aterosclerotic și creșterea în greutate. De asemenea, tipul de grăsimi face diferența. Pe lângă grăsimile care se găsesc în mod natural în alimente, oamenii au creat noi tipuri de grăsimi, așa cum sunt cele “trans”.

Despre aceste grăsimi s-au acumulat o mulțime de dovezi privind capacitatea lor de a modifică profilul lipidic cu creșterea LDL colesterolului și scăderea HDL colesterolului, de a crește riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și diabet zaharat tip 2. În urma dovezilor acumulate din studiile dezvoltate de-a lungul ultimilor ani, acest tip de grăsimi nu ar trebui să se găsească în alimentația noastră. 

Pe lângă eforturile producătorilor de a elimina grăsimile trans din produse, avem și noi datoria să verificăm etichetele alimentelor pentru a ne asigura că acestea nu conțin grăsimi trans (este obligatoriu ca ele să fie menționate pe etichetă sub formă de grăsimi/uleiuri parțial hidrogenate). Grăsimile ne fac hrana mai atractivă și sățioasă, îi îmbunătățesc gustul și o încarcă cu energie.

Dacă facem alegerile corecte, punând accentul pe grăsimile nesaturate, reducând aportul de grăsimi saturate și evitându-le complet pe cele tip trans, ne putem bucura de mesele noastre și ne ferim de riscul unor afecțiuni grave, așa cum sunt cele menționate mai devreme. Acesta este doar unul dintre multele exemple de alegeri pe care trebuie să le facem în mod conștient, astfel încât să ne putem menține pe drumul bun.

Îmi doresc ca peste 10 ani, când poate voi reciti această scrisoare să fiu împăcat că am făcut cele mai bune alegeri privind stilul meu de viață și sănătate. Vreau să mă regăsesc în imaginea celui de-al doilea pacient descris la început și să am puterea să îi ajut pe ceilalți să facă și ei schimbările necesare, pentru că oricând e un bun moment pentru a coti pe drumul cel bun.

Cu drag,

Eu

Noi promitem să eliminăm grăsimile nesănătoase (trans) din produse.

Știai că?

  • În prezent, peste 90% dintre produsele Nestlé de pe piața din România nu conțin grăsimi trans provenite din uleiurile parțial hidrogenate.

Află mai multe despre cele 5 promisiuni Nestlé!