Sort by

Sportul: 7 avantaje emoționale și mentale

Foto Sportul: 7 avantaje emoționale și mentale

 

Cu toții știm că sportul are un efect benefic asupra stării noastre fizice. Vestea bună este că activitățile fizice ne aduc și o serie de beneficii emoționale.

1. Sportul îți îmbunătățeste starea de spirit

Vrei un plus de relaxare și fericire? Apucă-te de sport. Fie că mergi la sala de fitness sau preferi jocurile de echipă, activitatea fizică ajută la eliberarea unor substanțe în organismul nostru care ne fac să ne simțim mai fericiți și mai relaxați.  În timpul activității fizice, corpul nostru produce endorfine, substanțe responsabile de starea noastră de bine și reduc senzația de oboseală.

2. Sportul reduce stresul

Atunci când ești implicat în activități fizice, mintea ta este distrasă de la gândurile care ar putea în mod normal să fie stresante. Asta înseamnă că te poți elibera mai repede și mai ușor de energiile negative. Sportul te ajută să gândești mult mai pozitiv și îți oferă satisfacție atât imediată, cât și de lungă durată.

3. Sportul te ajută să ai mai multă încredere în tine

Practicarea sportului în mod regulat te ajută să ai mai multă încredere în tine prin simplul fapt că ești într-o formă fizică mult mai bună. De asemenea, pe măsură ce abilitățile tale în realizarea activităților sportive cresc, vei fi mult mai satisfăcut de rezultatele tale și încrederea în tine va crește.

4. Sportul te ajută să îți cultivi abilitățile de lider

Sportul de echipă ca fotbalul sau baschetul te ajută la îmbunătățirea abilităților de leadership. Datorită oportunităților oferite de sporturile în echipă (antrenamente, câștigarea sau pierdea împreună cu întreaga echipă), oamenii implicați în sporturile de echipă sunt mai înclinați spre o poziție de lider.

5. Dezvoltarea abilităților de comunicare

Sporturile de echipă presupun foarte multă comunicare. Jucătorii își exprimă adeseori îngrijorările, speranțele și dezamăgirile în mod direct pentru a ajuta echipa sa devină mai bună. De asemenea, jucătorii sunt încurajați să îi dea feedback antrenorului pentru a evolua în permanență. Drept urmare sportul te va ajuta să îți dezvolți abilitățile de comunicare.

6. Time management

Atunci când te dedici unui sport, este ca și cum ai avea un job cu normă întreagă. Chiar dacă mergi la sală ai nevoie de un program pe care să îl respecți, iar asta înseamnă, pe lângă dedicare, o bună organizare a timpului liber.

7. Sportul te face mai disciplinat

Practicarea unui sport în mod regulat presupune disciplină, multă disciplină. Nu ai reuși să te ții de un anumit program dacă nu ai ști să îți organizezi foarte bine timpul liber și restul activităților. De asemenea, atunci când vine vorba de un sport în echipă, orice acțiune a unui coechipier îi va influența pe ceilalți. Asta înseamnă o responsabilitate mai mare nu doar pentru tine, dar și pentru cei din echipa ta. Disciplina este cea mai efectivă metodă de a-ți atinge scopurile. Disciplina este pur și simplu abilitatea de a adera la codurile etice generate de sportul pe care îl practici, abilitatea de a te concentra pe obiectivele care trebuie atinse pentru succes.
 

Noi ne-am mai relaxat puțin. Tu cum te simți?