Sort by

Tot ce trebuie să știi despre sterilizarea pisicilor

Florin Ghietau, Medic Veterinar

Tot ce trebuie sa stii despre sterilizarea pisicilor

 

Având în vedere că noi, stăpânii de pisici, am umanizat foarte mult aceste minunate feline, trebuie să ne gândim serios la sterilizarea sau castrarea lor.

Pentru proprietarii de pisici la bloc este un pic mai ușor, deoarece există posibilitatea de a alege monta. De asemenea, putem decide dacă vrem sau nu pui. Dar în cazul celor care stau la casă, situația este un pic mai complicată. Pisica este un animal curios și, până la urmă, își va dori să exploreze și lumea de afară; iar aici pot aparea monte necontrolate. 

Sterilizarea femelelor

Sterilizarea femelelor este necesară pentru a evita să ne confruntăm cu anumite probleme. Orice medic ar spune că este mult mai bine să prevenim o problemă decât să o tratăm. 

După vârsta de 7-8 luni apar primele simptome ale perioadei de călduri: pisica își schimbă mieunatul într-un tril, este mai neliniștită, mănâncă mai puțin, iar apoi devine ori agresivă, ori mai afectuoasă. Odată cu primele călduri apar modificări în organism și pisicile se pregătesc să fie mame. În cazul în care pisica nu va deveni mama, ea poate dezvolta câteva afecțiuni, cum ar fi: 

  • lactație falsă, care poate duce în timp la tumori mamare;
  • chisturi ovariene, care pot duce la piometrită, o problemă ce ar trebui operată de urgență.

În perioada în care apare dorința de împerechere la femele, este foarte important să nu o mângâiem pe burtă. Ea va sta pe spate și va aștepta cu nerăbdare să o răsfeți și să o mângâi, însă astfel noi putem stimula producția de lapte. Această lactație falsă poate duce la tumori sau tumorete. De asemenea, în această perioadă este indicat să ascundem jucăriile pentru ca pisica ta să nu le înterpreteze drept pui și să producă lapte nedorit.

Castrarea masculilor

La masculi, situația este un pic diferită. Maturitatea sexuală la ei se atinge în jurul vârstei de 8-9 luni. Atunci apar modificari de comportament:

  • agitație și agresivitate;
  • scăderea apetitului;
  • tendința de a fi mai gălăgioși.

Un alt comportament, și probabil cel mai deranjant, este dorința masculului de a-și marca teritoriul. Aceasta constă în a stropi lucrurile din jurul său. Urina unui motan aflat în perioada de călduri are un miros pregnant și poate duce la situații neplăcute pentru tine sau pentru cei dragi ce vin în vizită. Odată îndepărtate testiculele acestuia, urina nu va mai mirosi, iar motanul tău va pierde intenția de a stropi.

Beneficiile sterilizării

Operația de sterilizare constă în îndepărtarea testiculelor (castrare) la masculi sau a ovarelor și uterului (sterilizare) la femele. Pisica nu are nevoie de foarte mult timp de recuperare după operație, deoarece se va simți mai bine chiar și a doua zi. Medicul veterinar te va sfătui să nu lași pisica să sară de pe locuri înalte. Este recomandat ca aceasta să doarmă pe un loc jos, ce o va lăsa să ajungă la litieră sau la bolul cu mâncare mai ușor. Astfel, putem evita ca pisica să se accidenteze, să muște sau să zgârie locul operației. 

După ce trecem de perioada de recuperare, pisica nu va mai mieuna în exces, însă apare tendința de îngrășare. În timp, aceasta nu va mai fi la fel de jucăușă, va dormi mai mult și va deveni mai leneșă. Poți contribui la activitatea pisicii și poți încerca să te joci zilnic cu ea pentru a ține situația sub control.

Există oameni care nu doresc să sterilizeze animalele sub nicio formă. Însă este bine de notat faptul că există mai multe avantaje pentru sterilizare, iar dezavantajele sunt puține. În schimb, dacă refuzi să castrezi motanul, va trebui să te obișnuiești cu tendințele acestuia de a-și marca teritoriul! 

Pentru femelele nesterilizate, există și posibilitatea ca acestea să trăiască fericite și fără probleme pentru tot restul vieții lor. Dar există și o a doua posibilitate, cea în care apar chisturile ovariene. O astfel de operație este riscantă, iar terapia cu antibiotice, deși obligatorie, nu va putea remedia situația. De asemenea, dacă apar tumorile mamare, va fi necesară îndepărtarea întregului lanț mamar, în decursul a doua-trei luni, chiar dacă al doilea este sănătos. Dacă este vorba de o pisica în vârstă, o tumoră benignă se poate transmite și la celălalt lanț mamar, așa că este mai bine să prevenim această problemă. 

Fiecare va alege ceea ce consideră că este benefic pentru pisica sau motanul lor. Acum că ai răspunsuri la întrebările despre sterilizare, cel mai bine este să iei o decizie împreună cu medicul veterinar, care cu siguranță își dorește un pacient sănătos pe termen lung.