Sort by
Sort by

Top 10 alimente pentru cresterea imunitatii

Foto 10 alimente benefice pentru sistemul imunitar

 

Temperaturile oscilante, vântul răcoros și ploile ne slăbesc imunitatea organismului, făcându-ne mai vulnerabili la afecțiunile de sezon. Mai mult, organismul tău poate fi slăbit și din cauza lipsei de somn, a nivelului ridicat de stres, a sedentarismului și a unei alimentații necorespunzătoare. Te gândești cum să previi răceala și gripa și să te menții în formă? Știi că unele alimente ajută la îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar?

Supa de pui, citricele, broccoli, usturoiul, ghimbirul, spanacul, migdalele sunt câteva alimente care ajută la întărirea imunității.

1. Supa de pui

Dacă nu ai deloc poftă de mâncare și te simți slăbit, încearcă să consumi o supă de pui. Atunci când ești răcit, lichidele sunt foarte importante pentru organism, iar supa de pui te ajută să capeți puteri. Mai mult, aceasta te ajută la eliberarea căilor respiratorii și îți oferă energia de care ai nevoie. Dacă adaugi cât mai multe legume în supa de pui, atunci aceasta devine și o sursă bună de vitamine și minerale.

Așadar, prepară rapid o supă de pui hrănitoare. Vei vedea că face minuni!

2. Usturoiul

Prezent în aproape orice rețetă, usturoiul este renumit încă din cele mai vechi timpuri pentru beneficiile lui împotriva infecțiilor. Usturoiul dispune de o cantitate mare de antioxidanți și ajută în prevenirea răcelilor și a bolilor gastrointenstinale.

În general, acesta are în continutul său un ulei volatil sulfuros numit alicină care are rolul de a opri dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor și de a stimula activitatea enzimelor digestive.

Foloseste-l în orice rețetă!

3. Ghimbirul

Ghimbirul este un alt aliment foarte benefic împotriva răcelii și gripei. Ceaiul de ghimbir decongestionează căile respiratorii și are efecte anti-inflamatorii. Cea mai importantă substanță activă din ghimbir este gingerolul, care pare a fi responsabil de majoritatea efectelor benefice ale acestui aliment.

4. Citricele

Organismul uman nu produce vitamina C, motiv pentru care aceasta trebuie adusă în organism prin alimentație. Aproape toate citricele sunt bogate in vitamina C, așa că alege ceea ce îți place cel mai mult: portocale, grapefruit, lămâi, kiwi, clementine, mandarine etc.  

5. Ardeiul iute

Ardeiul iute este un decongestionant excelent al căilor respiratorii. Ardeiul iute este și o sursă bună de vitamina C, iar cei roșii vin în plus și cu vitamina A. Atât vitamina A, cât și vitamina C sunt recunoscute pentru favorizarea funcționării normale a sistemului imunitar.

6. Broccoli

Broccoli ajută la întărirea sistemului imunitar printr-o varietate de substanțe cu roluri antioxidante. Broccoli trebuie preparat termic cât mai puțin, ideal la aburi, astfel încât compușii cu efecte benefice asupra sănătății să nu fie afectați.

7. Ciupercile

Ciupercile furnizează seleniu și vitamine B (vitamina B2 si B3). Seleniul este un mineral cu rol antioxidant care ajută sistemul imunitar în lupta cu efectele negative ale antioxidanților.

8. Varza

Știai că varza este un alt aliment care întărește sistemul imunitar? Adaugă varză în mai toate rețetele tale, atât pentru creșterea valorii nutritive a mesei, cât și un plus de antioxidanții.

9. Migdale

Migdalele sunt bogate în vitamina B, în special în vitamina B2 și vitamina B3, vitamine care au rolul de a reduce efectele stresului. Este bine-cunoscut faptul că stresul afectează funcționarea sistemului imunitar.

De asemenea, un sfert de ceașcă de migdale reprezintă aproximativ 50% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina E care ajută la stimularea sistemului imunitar.

10. Alte alimente care nu trebuie să lipsească din dieta ta:

  • Pestele oceanic, nucile, uleiul de in - alimente bogate în grăsimile sănătoase de tip omega 3 cu rol anti-inflamator
  • Fructele de pădure - sunt adevărate comori de nutrienți (în special in vitamine C si E).
  • Morcovii - conțin vitamina A, vitamine din complexul B, potasiu, fier, toate acestea sunt ideale în prevenirea răcelii și a gripei.

Așadar, reține că este foarte important să adopți un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată, care te protejează de răceală, gripă și alte boli.