Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

Cum revii la o alimentație echilibrată după perioada sărbătorilor?

Nicoleta Tupiță, Specialist în nutriție Nestlé România

Cum revii la o alimentatie echilibrata dupa perioada sarbatorilor

 

Sărbătorile de iarnă sunt un prilej de a petrece momente speciale alături de cei dragi. Face parte din tradiția poporului nostru să avem o masă bogată de sărbători, să ne bucurăm de preparate delicioase, care au parcă un gust mult mai bun decât în restul anului. Nu trebuie să ne îngrijorăm prea tare din pricina kilogramelor în plus acumulate de sărbători, deoarece avem la îndemână câteva metode simple de a reveni la alimentația echilibrată.

De sărbători putem mânca toate preparatele care ne plac, important este să fim atenți la cantități pentru a evita să suferim de indigestii ce ne pot afecta starea de bine pe care încercăm să o dobândim cu toții.

Majoritatea persoanelor iau în greutate între 1 și 3 kg în perioada sărbătorilor, mai ales dacă nu fac sport. Cei care fac sport în vacanța de iarnă s-ar putea să nu se aleagă cu nici o consecință după răsfățul culinar.

Dacă ai totuși câteva kilograme în plus după vacanța de iarnă, este important să revii progresiv la o alimentație echilibrată, fără să apelezi la diete minune sau produse de slăbit care îți pot afecta și mai mult metabolismul.

Care sunt cei 5 pași simpli pe care îi poți urma pentru a reveni la o formă fizică mai bună?

  1. Începe prin a consuma multă apă. De sărbători avem tendința să bem mai puțină apă, din cauză că avem la dispoziție băuturi carbogazoase și alcoolice care, de multe ori, iau locul consumului de apă într-o anumită măsură. Este bine să renunți la toate aceste băuturi și să consumi cei 2 litri de apă pe zi recomandați. Un consum mai mare de apă te va ajuta și la diminuarea senzației de foame. Senzația de foame este mai mare după sărbători, deoarece stomacul nostru a început să se obișnuiască cu cantități mai mari de mâncare.
  2. Ia micul dejun zilnic. În această perioadă micul dejun trebuie să includă: fructe proaspete, iaurt sau alte lactate degresate, cereale integrale de mic dejun sau pâine integrală. Pentru că mesele de sărbători abundă în dulciuri și prăjituri, fructele sunt uitate și rămân de cele mai multe ori doar un decor. Prin urmare, este bine să le introducem din nou în alimentație, iar cel mai potrivit moment este micul dejun.
  3. Transformă prânzul în cea mai consistentă și voluminoasă masă a zilei. Un pranz nutritiv, dar în același timp sărac în calorii poate fi reprezentat de: o supă de legume, o bucată de carne slabă de curcan sau un file de pește și o garnitură de legume gătite ușor. Poți asocia și o felie de pâine integrală sau o salată de crudități.
  4. Cina trebuie să fie cât mai simplă și ușoară. Salatele sunt cele mai bune opțiuni pentru a te ajuta să dai jos cât mai repede kilogramele acumulate de sărbători. Optează pentru salate simple, cu legumele care îți plac, în care poți adăuga o sursă ușoară de proteine (câteva bucăți de carne slabă, brânză slabă sau boabe de năut și fasole). Asezonează salatele cu o lingură de ulei de măsline și zeama de lămâie, fără alte sosuri pline de calorii.
  5. Fă mișcare zilnic, cel puțin 30 de minute. Este o recomandare clasică, dar foarte eficientă. Alege exercițiile fizice de tip cardio care te vor ajuta să mobilizezi mai eficient masa grasă. Urcatul scărilor, mersul pe jos în ritm alert, câteva minute de gimnastică acasă pot fi eficiente și ușor de realizat, fără prea multe eforturi. La modul ideal, poți completa acest tip de mișcare cu exercițiile fitness pe care le faci în sala de forță.

Începutul de an este un moment în care motivația noastră este la un nivel înalt. Cu toții avem anumite obiective setate pentru anul care vine și de cele mai multe ori acestea includ și o alimentație mai sănătoasă și o formă fizică mai bună. Profită de acest nivel înalt de motivație pentru a suda obiceiuri sănătoase în rutina zilnică. Transformă-le într-un stil de viață!