Sort by
Sort by

Cum ajustăm alimentația pisicilor pentru fiecare etapă din viața lor?

Florin Ghietau, Medic Veterinar

Foto Cum ajustăm alimentația pisicilor pentru fiecare etapă din viața lor?

 

Alimentația felinelor este foarte importantă, atât din punct de vedere nutrițional, cât și din punct de vedere al sănătății pe termen lung. În primul rând, pisica este un animal aparte, cu nevoi speciale. Pisicile sunt animale carnivore prin excelență. Au nevoie de o hrană bogată în proteine, dar cu puțini carbohidrați.  Din cauza geneticii, pisicile sunt predispuse anumitor probleme de sănătate, iar alimentația poate avea un cuvânt foarte important de zis!

Află mai jos cum te poți asigura că alimentația pe care o oferi pisicii tale este cea potrivită pentru vârsta ei sau pentru nevoile sale. 

Alimentația puiului de pisică

După ce s-a născut, puiul mănâncă laptele de la mamă până la vârsta de 4-6 săptămâni. După această vârstă apare înțărcarea, adică trecerea treptată de la o hrană lichidă la o hrană solidă. Aici există numeroase opțiuni pentru hrana pisicilor: diferite pateuri, plicuri sau conserve. Apoi se trece treptat la hrana lor zilnică, adică hrană uscată, sub formă de bobițe.

Alimentația este foarte importantă pentru pisică, deoarece există un aminoacid numit taurină, pe care pisica nu îl sintetizează în mod natural, așa că acesta trebuie introdus în hrana de zi cu zi. Dacă citim rețetele fabricanților de hrană Super Premium, vom găsi în orice tip de hrană acest aminoacid. Acesta are un rol esențial în dezvoltarea mușchiului cardiac.

La vârsta de 4-6 luni, pisica își va schimba dinții. Acest lucru necesită din nou atenție pentru alimentație, deoarece trebuie să găsim mâncare bogată în calciu, pentru a suplimenta calciul din organismul pisicii. În această perioadă, calciul este scos din oase pentru a intra în dentiție. Tot aici se pot observa ușoare modificări de comportament, cum ar fi apatia, temperatură ușor crescută, un scaun moale, iar pe alocuri poate apărea și fenomenul de vomă - exact ca la copiii mici.

Alimentația pisicii adulte

După ce trecem cu brio de perioada de mai sus, ajungem la perioada de în care pisicile manifestă dorința naturală de a se împerechea (această perioadă se numește și perioadă de călduri). Femelele sunt mai precoce decât masculii, astfel încât ele își încep să își exprime dorința de împerechere la vârsta de 7-8 luni, iar masculii pe la 8-9 luni. Însă acest lucru depinde foarte mult de fiecare individ în parte, deoarece există posibilitatea ca anumite pisici să între în această perioadă mai devreme, sau mai târziu.

Sterilizarea femelelor se poate face și înainte de primul ciclu în care își manifestă dorința de împerechere. Pentru fiecare ciclu în parte cresc șansele cu aproximativ 10% ca pisicile să facă chisturi ovariene sau endometrite, dar acest lucru depinde de fiecare femelă.

La masculi, problema este un pic diferită, deoarece ei sunt mai predispuși decât femelele la calculi urinari. Există riscul diverselor tipuri de pietre la nivelul rinichilor, dar și al vezicii urinare. Castrarea lor se recomandă a fi făcută după vârsta de un an și până la un an și două luni, pentru ca pisica să ajungă la maturitate înainte de procedură.

În această perioadă de castrare/sterilizare, este nevoie de multă grijă în ceea ce privește alimentația. La maturitate, pisicile au tendința de îngrășare și devin mai leneșe - vor mânca și vor dormi mai mult și nu vor mai fi la fel de active. Astfel, trebuie să adaptăm hrana la condiția din această perioadă și să administrăm hrană pentru pisici castrate/sterilizate. Această hrană este bogată proteic, dar săracă în grăsimi, pentru a ne asigura că aceasta nu se va depune. 

Tipuri de hrană pentru pisici

Unele feline preferă hrana umedă, altele cea uscată. Însă tuturor pisicilor le place carnea crudă. Aceasta este cea mai nocivă aparatului urinar, deoarece ea ajută la formarea acestor calculi urinari. Așa că sfatul tuturor medicilor veterinari este să nu se administreze carne crudă felinelor. Sunt puține pisici care vor să încerce și hrana noastră, a oamenilor, așa că, teoretic, am scăpat de gătit și pentru pisici! În schimb, este indicat să administrăm și hrană umedă pisicilor, dar hrană uscată este obligatorie. Atât timp cât este Super Premium, putem administra orice hrană, iar cu cât va fi mai calitativă, cu atât vizitele la veterinar vor fi mai rare. Având în vedere faptul că peste 70% din sistemul imunitar se dezvoltă în intestin, este clar de ce pisicile au nevoie de o hrană cât mai calitativă.

Hrana uscată are și rol de periuță de dinți, pentru că în cavitatea bucală a felinelor este prezentă o cantitate mai mare de bacterii decât la alte specii de animale, care duce și la formarea tartrului. Felinele suferă mai des de gingivite decât câinii. Astfel, este ideal să alternăm hrana uscată cu cea umedă. Putem administra un plic pe zi, jumătate dimineața și cealaltă jumătate seara, iar între timp pisica poate mânca hrană uscată. Acest tip de regim poate fi unul zilnic, atâta timp cât reducem cantitatea de bobițe, deoarece plicul are un aport caloric mai mare. O alternativă ar fi să administrăm un plic la câteva zile, ca formă de răsfăț pentru felina noastră.

În teorie, un ambalaj de 1.5kg de hrană ar trebui să ajungă pentru aproximativ o lună pentru fiecare pisică în parte. Cu cât ai ambalajul mai mic, cu atât îți este mai ușor să supraveghezi alimentația pisicii, dar și problemele de sănătate. Circa 90% din problemele de sănătate ale unei pisici sunt datorate alimentației necorespunzătoare. Una din greșelile cele mai frecvente este faptul că sunt amestecate 3-4-5 sortimente de hrană, însă orice tip de hrană ar trebui administrată separat, pentru ca nutrienții să își poată face efectul. De exemplu, dacă îi luăm pisicii noastre hrană pentru blană, pentru a evita căderea părului, nu vom amesteca această hrană cu boabele speciale pentru dinți.

De asemenea, pisicile au tendința să facă un ghem de păr în momentul în care se curăță, adică o acumulare de păr,  ceea ce poate duce la indispoziție sau la lipsa poftei de mâncare. Din acest motiv, este bine să le dăm periodic malț sub formă de diverse suplimente, pentru a facilita eliminarea acestui ghem de păr.

Pentru o pisică sănătoasă, este îndeajuns un singur tip de hrană, de bună calitate, și câte un plic sau o conservă la câteva zile, iar alimentația trebuie supravegheată constant.