Sort by

Cum faci mâncarea de post mai delicioasă

Foto Cum faci mâncarea de post mai delicioasă

 

Ești în postul Crăciunului și probabil ai epuizat mai toate ideile de mâncare de post delicioasă în luna ce deja a trecut. Perioada aceasta, dacă alegi să o respecți, vine cu schimbări majore în alimentația de zi cu zi, acest lucru fiind o provocare, dar și o oportunitate de a încerca combinații, ingrediente și arome noi.

Capcana în care poți cădea în post este să alegi o alimentație pe bază de carbohidrați: cartofi, panificație și paste. Aceste alimente satură rapid și par consistente. Cu toate acestea, organismul tău are nevoie de o gamă completă de nutrienți. Mai mult, tu tânjești după arome care să te dea pe spate.

Pentru a suplini absența proteinelor animale din mâncărurile de post și a face mâncarea de post mai delicioasă, include și următoarele alimente în dieta ta: 

  • cereale și produse derivate: ovăz, arpacaș, orez, mei, quinoa;
  • legume și fructe (5 porții pe zi): fasole, mazăre, năut, linte, conopidă, broccoli, mere, pere, banane etc-încearcă și sucurile proaspăt stoarse sau smoothie-urile de fructe și legume;
  • nuci și semințe: nuci, arahide, migdale, semințe, hrișcă;
  • uleiuri vegetale: ulei de măsline, ulei de cocos, ulei de sâmburi de struguri;
  • unturi de semințe: unt de arahide, tahini, unt de migdale, unt de fistic etc. 

Totul stă în diversificare, pentru ca mâncarea de post să fie mai delicioasă. Iată câteva idei inedite la care poți apela atât acum, cât și cu alte ocazii: 

 

1. Ardei umpluți cu ciuperci (4 persoane)

Pasul 1: Fierbe o 1 ½ cană de orez în 3 căni de apă.

Pasul 2: Încinge 2 linguri de ulei într-o tigaie și călește ½ ceapă roșie și 250g ciuperci timp de 3-5 minute.

Pasul 3: Adaugă ½ linguriță usturoi praf, 2 căni suc de roșii, ½ linguriță zahăr, ½ linguriță oregano, ½ linguriță busuioc, 1 linguriță sare, ½ linguriță piper și ¼ linguriță boia iute, amestecă bine și mai lasă pe foc 5 minute.

Pasul 4: Adaugă în mixul de legume orezul fiert și lasă încă 3 minute pe foc, amestecând continuu.

Pasul 5: Adaugă 2 mâini de spanac proaspăt, amestecă timp de 2 minute, mută de pe foc și adaugă 2-3 linguri de pesmet.

Pasul 6: Curăță 4 ardei grași de semințe și formează-le un căpăcel.

Pasul 7: Umple fiecare ardei gras cu mixul de legume și orez, pune-le căpăcelele, pune-i într-o tavă de cuptor și acoperă totul cu o folie de aluminiu.

Pasul 8: Coace ardeii timp de 30 minute sau până când ardeii s-au înmuiat. 

 

2. Salată de legume cu couscous (6 persoane)

Pasul 1: Amestecă 1 cană de couscous cu 1 cană de apă clocotită și ½ linguriță de sare și lasă să se umfle 3-4 minute.

Pasul 2: Cu ajutorul unei furculițe, răsfiră boabele de couscous umflat pentru a le separa.

Pasul 3: Adaugă într-un bol încăpător 400g fasole neagră fiartă, 400g porumb fiert, 1 ardei gras mărunțit, 3 roșii tăiate cuburi, 5 fire de ceapă verde tocate mărunt, ½ linguriță piper, ½ linguriță praf de usturoi, ½ linguriță sare,  zeama de la o lămâie, ¼ cană ulei de măsline și couscous-ul fiert.

Pasul 4: Amestecă bine, potrivește de sare și piper după gust și lasă la frigider până servești. 

 

3. Tocăniță roșie de linte (4 persoane)

Pasul 1: Încinge 2 linguri de ulei într-o cratiță adâncă și pune la călit 1 ceapă și 1 ardei gras, ambele mărunțite în prealabil. Sotează legumele timp de 6-8 minute.

Pasul 2: Adaugă 5 căței de usturoi pisați și 1 linguriță de boia iute, amestecă și mai lasă pe foc 1-2 minute.

Pasul 3: Adaugă 450g linte verde, 300g roșii tăiate cuburi, 1 frunză de dafin și 1l de supă de legume, asezonează cu sare și piper după gust, amestecă și lasă la fiert la foc mediu spre mic, parțial acoperit, timp de 30 minute.

Pasul 4: Verifică dacă s-a înmuiat lintea și scoate frunza de dafin.

Pasul 5: Presară 1 legătură de pătrunjel tocat deasupra și servește. 

 

4. Trufe de dovleac cu ciocolată de post (33 bucăți)

Pasul 1: Pregătește un mix de condimente pentru dovleac astfel: 3 linguri scorțișoară măcinată, 2 lingurițe ghimbir praf, 2 lingurițe nucșoară rasă și 1 linguriță cuișoare măcinate și amestecă bine.

Pasul 2: Pune într-un bol încăpător 425g dovleac copt și păsat, ¾ cană sirop de arțar, 1 linguriță extract de vanilie, 1 linguriță condimente pentru dovleac, ½ linguriță sare, ½ linguriță scorțișoară, ½ cană zahăr brut, ⅛ cană ulei de cocos sau floarea soarelui și amestecă totul ușor cu o paletă, până la omogenizare.

Pasul 3: Adaugă 1 cană făină albă și amestecă bine-ar trebui să rezulte un aluat nelipicios.

Pasul 4: Formează bile din compoziția rezultată cu ajutorul unei cupe de înghețată sau a unei linguri.

Pasul 5: Așează bilele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și pune-le în congelator pentru 20 minute.

Pasul 6: Topește 600g ciocolată neagră de post cât trufele sunt la congelator.

Pasul 7: Scoate bilele de dovleac din congelator și tăvălește-le, pe rând, prin ciocolata topită, scurge-le bine și așează-le înapoi pe tavă cu ajutorul unei furculițe.

Pasul 8: Presară deasupra fiecărei trufe câțiva fulgi de sare de mare.

Pasul 9: Dă-le înapoi la congelator și lasă-le până se întărește ciocolata. 

Dacă vrei să faci mâncarea de post mai delicioasă, dar nu știi cum, apelează la următoarele trucuri:

  • Utilizează o diversitate mai mare de condimente - documentează-te și vezi ce anume merge la o mâncare pentru a o face mai gustoasă;
  • Folosește-te de ierburile aromatice proaspete din magazine pentru un plus de aromă: pătrunjel, mărar, busuioc, mentă, roiniță, oregano și cimbru;
  • Experimentează: adaugă fructe (uscate sau proaspete) în mâncărurile sărate (orez cu merișoare și stafide) sau presară puțină sare de mare deasupra covrigilor, bomboanelor de ciocolată făcute în casă și biscuiților;
  • Combină fructe și legume pentru un smoothie delicios, energizant și plin de culoare;Inspiră-te din bucătăriile din afară: cu precădere din cele asiatice și africane care au o mare varietate de mâncăruri de post extrem de gustoase și apetisante.