Sort by

Cum te menții în formă: descoperă cei patru aliați

Foto Cum te menții în formă: descoperă cei patru aliați

 

Pe măsură ce trec anii, corpul nostru se schimbă, perspectiva și stilul de viață se schimbă de asemenea. Tot ce ține de îngrijirea organismului trebuie adaptat la fiecare schimbare care intervine în viața noastră: profesional, activități în timpul liber, familie și tot așa mai departe. Tot ce trebuie să reții din articolul de mai jos este că există patru aliați care îți vin în ajutor în această misiune de îngrijire a celui mai complex mecanism: corpul tău

Primul tău aliat: alimentația corectă

Te trezești dimineața obosit, aștepți cu nerăbdare să treacă ziua să te poți odihni din nou. În cele câteva ore rămase după muncă, deja știi, nu mai faci mare lucru, nimic nu pare să te relaxeze. A doua zi ciclul se repetă.

Te-ai gândit vreodată că această spirală din ce în ce mai dăunătoare pentru corpul tău are ca punct de pornire o alimentație nesănătoasă?

Corpul tău nu primește ceea ce are nevoie. Chiar dacă la prânz ai caserola burdușită cu alimente, starea de oboseală, toropeală nu par să dispară? Asta se întâmplă pentru că din alimentația ta lipsesc nutrienți esențiali. Este timpul să iei în considerare ideea că mult nu înseamnă și hrănitor. Gândește-te la un mod plăcut, puțin costisitor și echilibrat de a te hrăni și care să-ți aducă necesarul zilnic de vitamine, cum ar B12, B6, E, C și vitamina D. Totodată, asigură-te că incluzi în alimentația ta și calciu, fier, zinc și magneziu în dozele recomandate. 

Între mesele principale este bine să iei 1-2 gustări mici care să te ajute cu impulsuri de energie pe tot parcursul zilei. Între micul dejun și prânz îți poți răsfăța papilele gustative cu un baton de cereale Nestlé MUSLI cu aromă de ciocolată și banane. Pe lângă asta te poți bucura și de un fruct gustos și bogat în vitamina C.

Dacă îți este greu să păstrezi o dietă constantă sau nu ești sigur încă ce funcționează mai bine pentru tine, încearcă să păstrezi un jurnal alimentar o perioadă de 1-2 săptămâni în care să-ți iei notițe despre ce a funcționat și ce nu. Încet, anumite ritualuri sănătoase îți vor intra în obișnuință.

Lipsa unei hidratări adecvate este unul din factorii principali care stau la baza unei stări de bine. Dacă te simți mereu obosit, iritat sau ai dureri ușoare de cap, toate acestea pot fi semn că nu te hidratezi destul. Dacă asta nu te-a convins să bei cel puțin doi litri de apă pe zi poate Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară care a stabilit că cei doi litri de apă îți vor face bine, te va convinge.

Foarte important este să faci din aceste obiceiuri sănătoase ceva plăcut: când ești acasă îți poți amenaja bucătăria astfel încât să fie un loc plăcut și relaxant. La job poți lua o gură de aer printre ședințe și alte task-uri. 

Al doilea aliat: activitatea fizică

Clasicele 30 de minute zilnice de mișcare sunt deja binecunoscute prin faptul că ajută enorm corpul să reducă riscul de îmbolnăviri și să îmbunătățească starea de spirit. Dacă vei avea o stare de spirit mai bună atunci vei fi mai prietenos, mai sociabil și mai dornic de activități diverse. Ia-ți din când în când o pauză de 5 minute și plimbă-te sau bucură-te de o gustare scurtă cu aromă de ciocolată de la Nestlé MUSLI.

Începe ușor să incluzi activitatea fizică în viața ta de zi cu zi. Încearcă să balansezi mai multe tipuri de mișcare, de exemplu: concentrează-te pe exerciții aerobice cum ar fi mersul energic, înotul sau mersul pe bicicletă. Acest gen de exerciții îți ajută inima să rămână sănătoasă. După ce vei fi trecut la un stagiu avansat la acest capitol, le poți alterna cu antrenamente de forță care ajută masa musculară și densitatea osoasă, cu exerciții pentru flexibilitate și echilibru, cum ar fi yoga, care te vor ajuta să previi eventualele leziuni și căderi. Niciodată nu e prea târziu să începi. Roadele te vor motiva să mergi mai departe. Află mai multe despre beneficiile exercițiilor pentru flexibilitate aici

Al treilea aliat: controlul greutății

Ghici care e cheia bunăstării la orice vârstă? Sunt mulți factori care influențează problema greutății corporale. Începând cu moștenirea genetică, stresul de zi cu zi și terminând cu stilul de viață, incluzând dieta și nivelul de activitate fizică. Este o adevărată provocare să încerci să controlezi toți acești factori și să te îngrijești și de alimentație. E un balans fin și greu de menținut: să mănânci astfel proporționat încât să capeți din ceea ce mănânci toți nutrienții necesari și în același timp să-ți păstrezi greutatea. Nu este nevoie  să atingi un echilibru perfect între nutrienți în fiecare zi, este aproape imposibil chiar și pentru un nutriționist. Ce ar trebui să faci este să ai un echilibru săptămânal în alimentație, compensând astfel abaterile din anumite zile. Este importantă și monitorizarea săptămânala a greutății corporale. Deviațiile mici cer intervenții mici. Nu lasă lucrurile să scape de sub control! 

Cel de-al patrulea aliat: atitudinea pozitivă

Poate cel mai dificil factor de controlat, mai ales având în vedere ritmul vieții actuale. Igiena emoțională este extrem de importantă, indiferent de stilul de viață. Activitățile sociale, relațiile cu cei din jur stau la baza unei sănătăți emoționale puternice. Dacă sistemul imunitar este construit de corp treptat, la sistemul de apărare emoțional trebuie să muncești singur, mare parte depinde doar de tine. Oferă corpului și minții tale odihnă, păstrează legătura cu cei dragi, nu neglija nevoia de comunicare și mai ales oferă-ți mici plăceri în timpul zilei cum ar fi o gustare delicioasă.