Sort by
Sort by

Ești însărcinată? Află ce și cum ar trebui să mănânci!

Foto Ești însărcinată? Află ce și cum ar trebui să mănânci!

 

În timpul sarcinii se produce o creștere a necesităților de nutrienți și de energie. Popular, spunem că este o perioadă în care femeia trebuie "să mănânce pentru doi". În realitate, femeia însărcinată trebuie să crească aportul energetic cu până la 500Kcal mai ales începând cu trimestrul al doilea. 

Alimentele care nu trebuie să lipsească din meniul zilnic al femeii însărcinate sunt cele care furnizează carbohidrați complecși:

  • paste;
  • orez brun;
  • legume;
  • pâine integrală;
  • cartofi;
  • cereale integrale pentru micul dejun. 

Sursele de carbohidrați trebuie să fie prezente la fiecare masă, deoarece ajută la menținerea unui nivel constant al energiei și glicemiei.

Alimentele de origine animală sunt surse importante de proteine în alimentație. Alege de cele mai multe ori carnea slabă și lactatele degresate, evitând astfel un consum crescut de grăsimi saturate și reducând astfel riscul de boli cardiovasculare.

În această perioadă necesarul de calciu este mai mare. Consumând 3 porții de lactate pe zi îți poți asigura o mare parte din necesarul zilnic de calciu, restul putând fi completat din vegetale. 

Iodul și acidul folic sunt alți doi nutrienți esențiali. La recomandarea medicului sau nutritionistului poți să completezi alimentația cu suplimente pentru a asigura un aport adecvat de iod și acid folic. Un nutrient important pentru femeia însărcinată este fierul. În mod normal fierul poate fi asimilat prin alimentație. Există cazuri speciale când trebuie completat prin suplimente (doar sub prescripție medicală).

În această perioadă este important să eviți alcoolul, să controlezi consumul de cafeină și unele infuzii din plante cu efect medicinal. Aceste substanțe pot afecta fătul.

Sarcina reprezintă o etapă importantă atât pentru mamă, cât și pentru copil. Pentru a trece bine peste sarcină, cea mai bună alegere este o alimentație echilibrată și variată.

Încearcă să menții un echilibru! 

Știai că:

  • Consumul de pește gras, nuci sau semințe îți aduce un aport adecvat de acizi grași Omega 3;
  • Este bine să eviți consumul de carne crudă (inclusiv mezeluri) pentru a evita toxiinfecțiile alimentare;
  • Creșterea în greutate este diferită pentru fiecare femeie și depinde de greutatea dinainte de sarcină;
  • Mănâncă cu cel puțin două ore înainte de somn pentru a evita arsurile și a avea un somn liniștit.