Sort by
Sort by

Varza: beneficii și idei inedite de a găti cu ea

Foto Varza: beneficii și idei inedite de a găti cu ea

 

Suntem din ce în ce mai mult tentați de legume și fructe exotice, care au intrat recent pe piața noastră și uităm să acordăm atenție legumelor tradiționale cum este varza. Beneficiile acestei legume banale sunt mai multe decât ne imaginăm.

Consumată de întreaga populație, din toate colțurile lumii, varza prezintă numeroase beneficii pentru organism: de la efecte antiinflamatorii la protecția tractului digestiv și a sistemului imunitar.

Datorită conținutului scăzut în calorii (doar 25kcal/100g) și crescut în fibre alimentare (2.5g/100g), varza contribuie la menținerea greutății corporale.

Care sunt principalele beneficii ale verzei?

1. Varza este cel mai bun prieten al stomacului și tractului digestiv

În întreaga lume există peste 400 soiuri de varză care variază în funcție de culoare, dimensiune și formă, însă cea mai cunoscută și consumată este varza albă, de culoare verde deschis în exterior. Indiferent de formă sau de sortiment, aceasta este o bună sursă de fibre, acestea asigurându-ți un tranzit intestinal sănătos. Compușii din varză se pare că protejează față de apariția gastritei sau ulcerelor prin întărirea pereților stomacului și creșterea rezistenței acestora la atacul acidului gastric.

2. Varza este un adevărat depozit de nutrienți esențiali

Chiar dacă are un conținut scăzut în calorii, varza conține o cantiatate semnificativă din unii dintre cei mai importanți micronutrienți: vitamina C, acid folic, vitamina K, vitamina A, magneziu și calciu.

Pe lângă vitamine și minerale, varza este foarte bogată în unii dintre cei mai puternici antioxidanți.

3. Varza este o excelentă sursă de antioxidanți naturali

Studiile arată că antioxidanții din varză și din alte legume crucifere contribuie la reducerea riscului de cancer, mai ales cancer de stomac și colon. De asemenea, aceste substanțe au efecte de reducere a colesterolului LDL.

4. Compușii din varză pot menține sănătatea orală

Compușii de tipul isotiocianaților din varză și alte crucifere au puternice efecte antimicrobiene la nivelul cavității bucale, ceea ce protejează împotriva cariilor dentare.

Iată, așadar, patru motive de a consuma varză cât mai des.

Cum și în ce fel folosești varza?

De fiecare dată când vrei să prepari ceva cu varză probabil te gândești la salata obișnuită de varză, varza călită, varza murată călită…  și chiar la sarmale. Dacă vrei să încerci ceva nou, îți propunem trei idei de a folosi varza.

1. Paste cu cartofi și varză

Probabil nu te-ai gândit niciodată să folosești la un loc paste, cartofi și varză. Trebuie să știi că preparatul este cunoscut sub numele de pizzoccheri, o rețetă din regiunea Lombardia, Italia.

În combinația celor trei ingrediente mai adaugă o cantitate mică de unt și brânză și vei avea parte de un gust delicios. Încearcă rețeta aici.

2. Supă cu ciuperci, varză și orez

Această rețetă este „antidotul” perfect pentru sezonul rece, pe care poți ușor să o pregătești chiar după placul tău. Folosește opțional carne de pui, curcan sau pur și simplu adaugă câteva legume și/sau condimente. Totul e gata în câteva momente.

Încearcă rețeta de supă de varză.

3. Varză în sos de iaurt cu semințe de muștar și curry

Te vei îndrăgosti de gustul delicios al acestei rețete de varză cu sos de iaurt cu arome indiene chiar de la început. Ingredientele recomandate sunt varza albă, pudra de curry, coriandru, tumeric și iaurt (cu un procent mediu de grăsime).

Știai că:
  • În Rusia, varza este considerată mâncarea națională. Rușii consumă de șapte ori mai multă varză decât populația din America de Nord.
  • Bărbații chinezi credeau în trecut (1.000 î.Hr.) că varza albă este un remediu pentru chelie.
  • Cea mai mare varză din lume a cântărit peste 56,6kg, iar frunzele au măsurat peste 1,52m.