Sort by

Beneficiile delicioaselor fructe de pădure

Foto Beneficiile delicioaselor fructe de pădure

 

Fructele de pădure sunt gustoase, parfumate și au foarte multe beneficii nutriționale. Pe timp de vară te poți bucura de afine, mure și zmeură, primăvara de căpșuni, iar iarna și toamna de fructe goji. Bogate în antioxidanți și vitamina C, fructele de pădure sunt de asemenea și foarte versatile atunci când vine vorba despre consumarea lor.  


Beneficiile fructelor de pădure 

Antioxidanții sunt compuși care te ajută să lupți împotriva bolilor și care se găsesc din plin în fructele de pădure. 

Antioxidanții prezenți în fructele de pădure îți ajută corpul să lupte cu stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi. O alimentație bogată în antioxidanți te poate ajuta să îți îmbunătățești sănătatea și să previi anumite boli. Toate fructele și legumele conțin antioxidanți, dar cele mai bogate în antioxidanți rămân fructele de pădure. 

Fructele de pădure conțin o serie de antioxidanți cum ar fi: antociani, quercetina și vitamina C.

  • Antocianii, sunt responsabili de culoarea vibrantă a fructelor de pădure, reduc inflamația și pot ajuta în prevenirea artritei; 
  • Quercetina poate contribui la protecția împotriva diferitelor tipuri de cancer și a bolilor de inimă; 
  • Vitamina C este un alt antioxidant puternic care se găsește în fructele de pădure. Vitamina C contribuie la integritatea colagenului-proteina de la nivelul pielii, părului și țesutului conjunctiv. Consumul de fructe de pădure bogate în vitamina C contribuie la menținerea unui ten radiant și a unui păr sănătos. De asemenea, vitamina C contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar. 

Pe lângă antioxidanții pe care fructele de pădure le conțin, acestea sunt fructe zemoase și bogate în apă. Fructele zemoase sunt ideale pentru menținerea unui organism hidratat și a unei greutăți optime pentru că îți dau senzația de sațietate la scurt timp de la consumare. 

Fructele de pădure mai conțin fibre și acid folic. Acidul folic te protejează împotriva bolilor cardiovasculare și a pierderilor de memorie. De asemenea, acidul folic contribuie la producerea serotoninei, deci fructele de pădure te ajuta să îți îmbunătățești starea de spirit.

 

Află ce proprietăți au cele mai cunoscute dintre fructele de pădure 

Mure

  • fibre;
  • vitamina C;
  • vitamina A;
  • acid folic;
  • magneziu;
  • antioxidanți.

Afine

  • vitamina C;
  • vitamina K;
  • magneziu;
  • fibre;
  • antioxidanți.

Fructe goji

  • vitamina C;
  • beta caroten;
  • fier;
  • vitamina B.

Zmeura

  • fibre;
  • vitaminele C si B;
  • magneziu;
  • acid folic;
  • fier;
  • antioxidanți.

Căpșunile

  • vitamina C;
  • vitamina K;
  • fibre;
  • magneziu;
  • potasiu;
  • acid folic;
  • iod.

Valorile nutriționale* ale fructelor de pădure:


Aliment
Calorii/100g Carbohidrați/100g Vitamine/100g Minerale/100g
Mure 43kcal 9.61g

Vitamina C: 21mg

Vitamina: 214IU

Calciu: 29mg
Afine 46kcal 11.97g

Vitamina C: 14mg

Vitamina A: 63Iu

Potasiu: 80mg
Merișoare 55kcal 12.2g

Vitamina C: 21mg

Vitamina A: 90UI

Calciu: 26mg

Fructe goji (uscate)

349kcal 77.06g

Calciu: 48.4mg

Vitamina A: 26.822UI

Sodiu: 298mg
Zmeură     
52kcal
11.94g

Vitamina C: 26.2mg

Vitamina A: 33IU

Potasiu: 151mg
Căpșuni 32kcal 7.68g     
Vitamina C: 58.8mg

Fosfor: 36mg

Potasiu: 153mg

* Sursa: https://ndb.nal.usda.gov/

 

Delicii cu fructe de pădure 

Fructele de pădure sunt bogate în substanțe nutritive. Iată câteva idei de rețete:

 

Știai că? 

  • Fructele de pădure au fost o sursă de hrană încă din cele mai vechi timpuri și au fost folosite în unele culturi drept vopsele. 
  • În timpuri străvechi, merișoarele au fost folosite în scopuri medicinale, la tratarea rănilor, a diabetului sau a unor probleme intestinale. 
  • Fructele goji sunt cunoscute și ca lycium, se cultivă în Himalaya și au fost utilizate ca energizant sute de ani. 
  • Poți găsi peste 600 de soiuri de căpșuni în întreaga lume. 
  • Fructele acai sunt o comoară recent descoperită. Similare cu strugurii, fructele acai sunt bogate în polifenoli cu proprietăți puternic antioxidante.