Ridichile roșii: beneficii, dincolo de gust
Primăvara vine cu flori frumoase la pachet, dar și cu bunătăți de care te poți bucura în mesele tale zilnice: salată verde, spanac și delicioasele ridichi.
Ridichile roșii sunt cele mai cunoscute de noi toți. Însă, există numeroase tipuri de ridichi în funcție de anotimpul în care sunt cultivate, de formă (rotunjită, alungită ori cilindrică) și culoare (albe, roșii și chiar violet).
În privința gustului, ridichile se diferențiază în două categorii: cele albe sunt mai dulci și au o textură cărnoasă, iar cele roșii și negre pot avea un gust mai condimentat, ușor picant.
Excelente surse de vitamina C, 100g de ridichi roșii asigură aproximativ 20% din necesarul zilnic al organismului. În plus, aceeași cantitate de ridichi conțin doar 16 kcal și 1,6g fibre.
Care sunt beneficiile ridichiilor roșii pentru organism?
- Conținut important de fibre alimentare
Ridichile conțin cantități importante de fibre. Datorită acestui lucru contribuie la asigurarea unui tranzit intestinal normal și prevenirea constipației.
- Conținut caloric redus
Ridichile roșii au un conținut caloric redus (16 kcal/100g), putând fi incluse în orice tip de alimentație, mai ales în dietele persoanelor care doresc să scadă în greutate.
- Reglează tensiunea arterială
Conținutul mare de potasiu (233mg/100g) le recomandă în regimul persoanelor cu hipertensiune arterială.
- Efect antioxidant
Ridichile, mai ales în coajă, conțin compuși fenolici, substanțe bioactive cu efecte antioxidante, care sunt asociate cu scăderea riscului de cancer.
- Legume care hidratează
Ridichile, la fel ca și alte legume, ne ajută să ne menținem organismul hidratat prin conșinutul mare de apă. 95% din greutatea ridichilor este apă.
Menține-ți organismul hidratat și energic toată ziua, dă o fugă până în piață și ia câteva legături de ridichi roșii și pregătește o salată colorată. Noi am pregătit o rețetă savuroasă de salată cu ridichi și mentă și un wrap de curcan cu ridichi.
Bucură-te de primavară și de belșugul ei!