Sort by

Cum să-ți alegi cățelul în funcție de personalitatea ta?

Foto Cum să-ți alegi cățelul în funcție de personalitatea ta?

 

Te-ai hotărât să-ți iei un cățel și vrei să-i oferi toată dragostea și grija de care are nevoie. Însă ai un program încărcat și nu știi sigur câtă îngrijire necesită sau dacă se va simți bine singur. Te-ai gândit că poți să îți alegi companionul loial în funcție de personalitatea și programul tău zilnic?

Cățeii sunt firi iubitoare și se bucură de prezența ta. Deși ei se simt cel mai bine în preajma familiei, fiecare rasă are nevoi diferite. Unii căței sunt ideali ca animale de companie în apartament, iar alții au nevoie de un spațiu mare de joacă. Unele rase vor avea nevoie permanentă de contact, în vreme ce alți căței pot locui și singuri, în absența ta.

Iată câteva detalii despre trăsăturile dominante ale cățeilor, care te vor ajuta să-ți găsești un prieten potrivit cu stilul tău de viață.

Un cățel care se adaptează bine în apartament

Rase: Terier, Bichon, Bulldog, Beagle, Ogar afgan, Shar-pei chinez, Dachshund, Pug, Chihuahua

Poate părea surprinzător, dar sunt și rase de câini de talie înaltă care sunt totuși foarte potriviți pentru a locui într-un apartament și care preferă relaxarea zilnică. La fel, de exemplu sunt multe rase de talie mică cu foarte multă energie care au nevoie de un spațiu mai mare. Acești căței sunt liniștiți, au un nivel de energie mai scăzut, sunt calmi și politicoși cu vecinii sau cu colegii de apartament. Pe de altă parte, dacă locuiești la apartament și nu ai foarte mult timp pentru exerciții zilnice, încearcă să nu îți iei un cățel de vânătoare, cum ar fi schnauzer, golden retriever, dalmațian, rottweiler sau akita. 

Un cățel foarte afectuos

Rase: Ogarul afgan, Akita, Basset, Collie, Boxer, Chihuahua, Cocker spaniel, Dalmațian, Pug

Acești câini au nevoie de prezența stăpânului aproape în permanență, fie că locuiesc în apartament sau într-o grădină mare. Ei se vor atașa de tine, dar și de restul membrilor familiei. Dacă ai un program încărcat sau știi că îl vei lăsa nesupravegheat mare parte din zi, ei vor deveni agitați și posibil vor începe să distrugă pantofi sau să mestece din mobilă. 

Un cățel care iubește copii

Rase: Boxer, Bichon, Bulldog, Collie, Dachshund, Pudel, Saint Bernard, Terierul alb, Huskey siberian, Pitbull

Aceste rase sunt cunoscute pentru spiritul jovial și prietenos în preajma oamenilor. Acești căței sunt îndeajuns de puternici pentru a suporta îmbrățișări și nu sunt deranjați de stres sau când cei mici plâng. Poate e surprinzător că fioroșii boxer și pitbull sunt pe listă, însă ei se atașează foarte repede de copiii mici sau un bebeluș nou venit pe lume. Cu toate acestea, nu uita, acești căței au multă putere fizică, nu e indicat să îi lași nesupravegheați în preajma copiilor mici. 

Un cățel prietenos cu alți câini

Rase: Cocker spaniel, Golden retriever, Marele danez, Terier scoțian, Buldog-ul francez, Ciobănescul belgian

Dacă îți plac plimbările pe jos, alături de companionul tău, vei dori să știi că nu se va repezi la alți câini sau că nu va deranja alte persoane. Unele rase sunt mai tolerante față de alți câini, pe când alții se simț stresați în preajma altor animale. Nu uita, socializarea se poate învăța, însă trebuie să ai grijă să îl înveți cât e mic (3-12 săptămâni). 

Un cățel ușor de instruit

Rase: Pitbull terier american, Bichon frise, Border collie, Doberman, Fox terier, Ciobănesc german

Unii căței sunt mai deschiși către ascultarea de comenzi și către a fi obedienți. În general aceștia sunt rasele de câini de pază, care pot să se concentreze cu ușurință și rețin comenzi vocale. Orice cățel poate fi antrenat să asculte de stăpân, însă cei cu caracter jovial și jucăuș sunt distrași ușor de o jucărie sau de mâncare. 

Un cățel cu multă energie

Rase: Beagle, Akita, Terier negru rusesc, Boxer, Dalmațian, Ciobănesc german, Huskey siberian

Sunt perfecți pentru familiile mari, în care cineva poate să se joace sau să le asigure activitate constantă. Ei se vor simți cel mai bine în curți cu mult spațiu verde. Dacă vrei un astfel de cățel în apartament, trebuie să îi asiguri cel puțin 2-3 ieșiri pe zi și multă joacă în casă. 

Un cățel care se simte bine și singur

Rase: Shar-pei chinezesc, Basenji, Shiba inu, Chow chow, Goldador

Acești căței se pot distra singuri și nu au nevoie de prezența permanentă a stăpânului ca să se simtă bine. Dacă îi lași mai mult timp singuri, este puțin probabil să devină agitați sau agresivi. Sunt în general mai calmi și nu au nevoie de un nivel ridicat de atenție pentru a fi fericiți. 

Un cățel care tolerează temperaturi foarte ridicate sau foarte scăzute

În acest caz, aspectul fizic al cățelului spune multe despre capacitatea lui de adaptare la vreme călduroasă sau friguroasă. Cei cu păr lung sau cu botul scurt rezistă mai bine la frig, în vreme ce cățeii cu părul scurt sau care nu au multă grăsime se vor simți mai bine la căldură. De exemplu, cu un cățel rezistent la frig, ai grijă să nu-l scoți la exerciții pe vreme călduroasă. Iar pe un cățel friguros, îl poți echipă cu haine pentru animale, la temperaturi scăzute.  Sunt și rase care se pot adapta la ambele situații, cum ar fi ogarul afgan, ciobănescul australian, Border collie, terierul irlandez sau schnauzerul pitic. Ei se vor simți bine în locuri în care vara sunt temperaturi ridicate, și iarna foarte scăzute.

Iată câteva rase rezistente la frig: Akita, terrerul negru rusesc, Bouvier de Flandra, Chow Chow, Collie sau ciobănescul german. Iar acești căței rezistă bine la căldură: Pudelul, ogarul gri, Fox terierul, dalmațianul, beagle sau bichon frise. 

 

Dacă preferi o anumită rasă de câini, dar îți dai seama că personalitatea și nevoile lui nu corespund cu stilul tău de viață, încearcă să-i oferi un instructaj de la o vârstă fragedă. Cât sunt pui, adică între 3 și 12 săptămâni, sunt mult mai receptivi la a învăța și a deprinde obiceiurile cu care îi înveți. De exemplu, dacă îți dorești un Pug, dar nu ai cum să îi oferi atenție în permanență, îl poți învăța să devină mai independent.

Care cățel crezi ca ți se potrivește mai bine?