Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

Care este greutatea ideală a copiilor pe vârste?

kitchen food

Încă din perioada sarcinii și în special după naștere, creșterea în greutate a copilului este un semn că bebelușul tău se dezvoltă în mod corespunzător. Acest proces este unul rapid iar, în numai un an de la naștere, cel mic va lua în greutate în jur de 6 kilograme! Vezi care este greutatea ideală a copiilor pe vârste și află dacă puiul tău se încadrează în limitele recomandate.

Cum aflu greutatea copiilor pe vârste?

Oare copilul meu este sănătos și are greutatea potrivită pentru vârsta lui? Există niște valori generale* după care te poți ghida, însă acestea pot depinde de înălțimea copilului tău, precum și de metabolism sau alți factori. 

Vei găsi aceste valori în tabelul de mai jos, însă pentru a te asigura că dezvoltarea copilului tău se află între parametrii recomandați este important să îi supraveghezi nutriția și activitatea fizică și să îl obișnuiești cu un stil de viață echilibrat. Dacă ai întrebări, poți oricând discuta aceste valori împreună cu pediatrul. 

Vârstă

Fete

Băieți
12 luni 8.2 - 9.2kg 8.9 - 9.7kg
2 ani 10.5 - 12.4kg 11.2 - 13.1kg
3 ani 12.8 - 15.1kg 13.3 - 15.5kg
4 ani 14.6 - 17.4kg 15.1 - 17.7kg
5 ani 16.4 - 20.2kg 17 - 20.2kg
6 ani 18.5 - 22.6kg 19 - 22.9kg
7 ani 20.6 - 25.6kg 21 - 25.7kg
8 ani 23 - 29.1kg 23.3 - 28.8kg

*Sursa: Baby Center 

dad and kid

 

Care este ritmul normal de creștere al unui copil?

Până la vârsta de 2 ani, acești indici sunt măsurați regulat de către medicul pediatru. Pentru o dezvoltare armonioasă, copilul trebuie să ia în greutate și să crească în înălțime, iar această creștere este foarte accelerată în primele 12 luni.

Așadar, până la vârsta de un an, un bebeluș își va tripla greutatea și va crește cu aproximativ 25 de centimetri. După aceea, ritmul de dezvoltare va încetini puțin, dar acesta nu este un motiv de îngrijorare. Cei mici cresc în înălțime cu aproximativ 6 centimetri pe an, iar greutatea copiilor în creștere este direct proporțională cu înălțimea. 

Odată ajunși la adolescență, procesul de creștere se încheie. Părinții trebuie să fie foarte atenți la greutatea ideală a copiilor lor și să monitorizeze orice diferență semnificativă între standardele recomandate și greutatea reală a celor mici. În cazul unor diferențe majore, nu ezita să ceri sfatul unui medic.

Cum să îți educi copilul ca să aibă un stil de viață echilibrat

Pentru a le asigura greutatea ideală a copiilor, va trebui să îi înveți încă de mici despre obiceiuri alimentare sănătoase. Cu cât respectă mai mult regulile unui stil de viață echilibrat, ei vor avea o dezvoltare armonioasă. 

Încurajează obiceiurile alimentare adecvate

Nutriția este foarte importantă pentru bebelușul tău încă de la începutul vieții. Ceea ce începe cu nutrienții oferiți de laptele matern va continua atunci când copilul intră în etapa de diversificare a alimentației. În această perioadă, vei avea șansa să îi prezinți micuțului tău cât mai multă varietate în ceea ce privește alimentația și să îl obișnuiești cu gustul celor mai importante grupe de mâncare.

Acest lucru ar trebui să continue în anii ce urmează. La fel ca adulții, este foarte important pentru copii să consume cinci porții de fructe și legume pe zi. De asemenea, este ideal ca aceștia să servească trei mese în fiecare zi, împreună cu câte două gustări; mâncarea ar trebui să conțină alimente nutritive, bogate în substanțe benefice pentru copilul tău. 

Atunci când vine vorba de gustări, încearcă să încurajezi consumul de fructe, iaurturi, nuci și semințe în locul dulciurilor sau altor alimente sărace în nutrienți. De asemenea, nu uita să ajustezi porțiile pentru a fi mai potrivite pentru cel mic și să alegi alimente care întăresc sistemul imunitar

Un stil de viață activ

Pe lângă beneficiile aduse metabolismului, sportul poate fi oportunitatea perfectă pentru activități destinate întregii familii sau pentru ca micuțul tău să își facă prieteni. Încă de la o vârstă fragedă, copilul ar putea dezvolta un interes pentru anumite sporturi de echipă.

În general, este destul de ușor să îmbini sportul cu anumite activități pe care le faceți de obicei împreună, cum ar fi picnicurile. Astfel, vei putea pune în aplicare chiar și tu sfaturile pe care le dai micuțului tău, iar el va fi mai înclinat să se implice în aceste activități fizice

Fii un exemplu pozitiv

Micuțul tău va urma aceste sfaturi atunci când observă că și părinții săi fac același lucru, așa că încearcă să te implici cât mai mult în activitățile sale zilnice. De exemplu, poți opta pentru o după-amiază cu bicicletele în parc în locul unei zile petrecute în fața televizorului sau puteți găti împreună niște gustări delicioase pentru toată familia.

Este important să fii informat în legătură cu greutatea ideală a copiilor pe vârste, pentru a ști dacă micuțul tău este sănătos și se dezvoltă armonios. Asigură-te că ai ales o alimentație potrivită pentru cel mic, că respectă orele de odihnă și că urmează un stil de viață activ. De asemenea, respectă sfaturile medicului pediatru și nu ezita să îl contactezi atunci când observi vreo schimbare.