Sort by

Surse de proteine vegetale în perioada postului

Surse de proteine vegetale

 

Perioada de post aduce cu ea schimbări pentru alimentația de zi cu zi, însă poți privi acest lucru ca pe o oportunitate de a încerca combinații noi de surse de proteine vegetale. Deși alimentele de origine vegetală ascund de multe ori un număr mai mare de nutrienți decât credeai, este important să te asiguri că ai parte de toate substanțele necesare în timpul postului - cum ar fi proteinele.

Descoperă mai jos o listă cu 6 surse de proteine vegetale, care îți vor asigura o alimentație echilibrată în timpul postului.

Quinoa

Quinoa face parte din familia cerealelor antice, denumite în acest fel deoarece au fost cultivate pe parcursul a mii de ani și au suferit foarte puține modificări genetice. Pe lângă cantitatea notabilă de proteine din quinoa, aceasta conține o mulțime de alți nutrienți, precum fierul și magneziul, dar și o cantitate mai mare de fibre decât multe alte cereale.

În general, poți înlocui orezul cu quinoa în toate rețetele de post, însă această cereală minune este perfectă și pentru salate, supe și tocănițe.

Tofu

Tofu este un aliment vegetal și versatil obținut din laptele de soia. În general, soia este foarte populară pentru vegetarieni datorită conținutului ridicat de proteine, fier, calciu și fosfor

Pentru a te bucura de versatilitatea pe care o prezintă branza tofu, este bine de notat faptul că acest aliment va prelua aromele sosului sau mâncarea de post în care a fost gătit. Încearcă să îl amesteci în tigaie cu puțin sos de soia, condimentele preferate, ulei de susan și puțină miere, apoi adaugă usturoi tăiat mărunt și alte legume. 

De asemenea, poți adăuga tofu în smoothie-ul tău de dimineață, pentru o sursă extra de proteine pentru masa ta de post!

Fasole

În afară de un conținut ridicat de proteine, fasolea conține numeroase substanțe benefice pentru corpul tău, precum fier, zinc, magneziu și fibre. În general, ele sunt recomandate pentru a îmbunătăți digestia, iar textura lor le ajută să înlocuiască proteinele animale în multe feluri de mâncare. De exemplu, poți opta pentru un burger de fasole dacă îți dorești un pic de răsfăț în perioada postului.

Pentru burgeri de fasole, amestecă o cutie de fasole roșii pasate cu doua felii de pâine mărunțite, puțină ceapă pe care ai gătit-o înainte, câteva linguri de făină și condimentele tale preferate, iar apoi poți prepara burgerii într-o tigaie ușor încălzită.

Năut

Năutul are un conținut ridicat de fibre și proteine și este de neînlocuit în diete precum cea mediteraneană. Poate fi consumat în salate și tocane, însă unul dintre cele mai populare alimente pe bază de năut este humusul. Combină două cutii de năut cu ulei de măsline, pastă de susan (cunoscută și cu numele de tahini), doi căței de usturoi, sare, piper, chimion și sucul de la o lămâie. Poți experimenta atunci când vine vorba de cantități pentru a obține humusul perfect pentru tine sau poți adăuga alte arome, cum ar fi paprika.

Migdale

Migdalele sunt o sursă excelentă de proteine - doar 100g de migdale conțin 21.15g de proteine. Migdalele sunt bogate și în vitamina E, ceea ce înseamnă că acestea sunt o sursă importantă de antioxidanți. Acest lucru te poate ajuta să îți menții greutatea. De asemenea, consumul de migdale poate fi benefic și sănătății cardiovasculare și poate ajuta în prevenirea diabetului. 

Este recomandat să consumi migdalele în coajă, pentru a te bucura de toți nutrienții. Încearcă să înlocuiești una din cele două gustări recomandate pe zi cu o mână de migdale. În perioada postului, poți adăuga migdale mărunțite în salată, într-un iaurt de soia, sau în laptele de soia cu cereale.

Unt de arahide

Untul de arahide este un aliment plin de substanțe nutritive care, consumat cu moderație, poate fi benefic corpului tău pe termen lung. Pe lângă faptul că este delicios, untul de arahide conține proteine, magneziu, potasiu și vitaminele E și B6. Deși este perfect consumat dimineața pe o felie de pâine de secară, poți adaugă unt de arahide și în sosul pentru salată. Doar amestecă câte două linguri din următoarele ingrediente: unt de arahide, sos de soia, miere și oțet. Apoi adaugă usturoi, ghimbir și puțină apă pentru a ajunge la consistența dorită. 

Cu atâtea opțiuni delicioase, parcă nici nu știi că este post!

Află mai multe sfaturi despre nutriție pe VeggiePorția și NutriPorția.