
Nestlé si partenerii sai vor implica comunitatile din Coasta de Fildes intr-un proiect comun de prevenire a folosirii fortei de munca a copiilor pe plantatiile de cacao prin cresterea notorietatii si prin instruirea oamenilor sa identifice situatiile de risc in care sunt implicati copii si sa intervina acolo unde este cazul.
Aceasta initiativa este parte dintr-un plan de actiune al companiei Nestlé ca urmare a unui raport facut de Fair Labor Association (FLA) pe lantul de aprovizionare cu cacao al companiei.
Acest plan de actiune vine in completarea eforturilor de a dezvolta un lant de aprovizionare cu cacao mai sustenabil prin Nestlé Cocoa Plan.
Concluziile FLA
FLA a concluzionat ca, cu cateva ajustari si imbunatatiri, Nestlé Cocoa Plan poate deveni un bun program de dezvoltare.
Expertii FLA sustin ca acest plan impreuna cu alte initiative la care participa compania Nestlé, pune bazele unui program mai amplu si mai stabil. FLA a descoperit faptul ca folosirea fortei de munca a copiilor este o realitate pe plantatiile de cacao din Coasta de Fildes si isi are originile intr-o combinatie de factori ce includ saracia si situatia socio economica a fermierilor si a familiilor lor.
Raportul sustine faptul ca o strategie eficienta de eradicare a acestei probleme incepe cu abordarea atitudinilor si perceptiilor celor din lantul de aprovizionare si a comunitatilor din care fac parte.
FLA precizeaza in raport ca Nestlé nu detine si nu opereaza ferme in Coasta de Fildes, dar isi doreste sa aiba un impact pozitiv asupra traiului muncitorilor din lantul de aprovizionare cu cacao din cauza avantajului pe care il are asupra furnizorilor precum si din cauza volumului de boabe de cacao achizitionat.
Plan de actiune
FLA a facut 11 recomandari catre Nestlé, pe care compania le sustine in totalitate si actioneaza in baza lor, in unele cazuri in colaborare cu partenerii sai. Nestlé se angajeaza sa lupte pentru eradicarea problemei de folosire a fortei de munca a copiilor in lantul de aprovizionare. Masurile menite sa abordeze aceasta problema sunt prioritare, inclusiv imbunatarirea Codului Furnizorului, elaborate de catre companie.
Nestlé isi doreste ca furnizorii din Coasta de Fildes sa se asigure ca fermerii de pe plantatiile de cacao sunt constienti de obligatiile prevazute de acest cod. Compania va lucra impreuna cu furnizorii sai, partenerii de certificare si alte organisme sa se asigure ca cei care muncesc pe lantul de aprovizionare cu cacao sunt bine instruiti in problema folosirii fortei de munca a copiilor si stiu cum sa o abordeze.
“Folosirea fortei de munca a copiilor in lantul de aprovizionare cu cacao contravine tuturor principiilor noastre. Asa cum este mentionat si in raportul FLA, nici o companie din Coasta de Fildes nu poate garanta ca aceste situatii nu se intampla, dar putem afirma ca abordarea problemei folosirii fortei de munca a copiilor este in topul prioritatilor companiei.
spune José Lopez, Vice Presedinte Nestlé pentru Operatiuni.„
Monitorizare si Remediere
Nestlé considera ca o colaborare stransa cu autoritatile locale pentru a creea un plan solid de monitorizare si remediere va genera rezultate considerabile deoarece scopul lui este sa imbunatateasca conditiile de munca.
Managementul companiei din Coasta de Fildes va supraveghea noile initiative in problema utilizarii fortei de munca a copiilor si va coordona eforturile depuse de parteneri, furnizori si autoritati.
Nestlé va colabora cu partenerul sau, International Cocoa Initiative, o asociatie care colaboreaza cu industria de cacao, societatea civila si sindicate in vederea stabilirii unui plan de monitorizare si remediere.
Acest plan va demara ca un plan pilot in 40 de comunitati acoperite de 2 cooperative de cultivare de cacao in timpul recoltei din acest an. Pana in 2016 acest plan se va extinde in 30 de cooperative si va implica in jur de 600 de comunitati.
FLA va evalua pe parcursul urmatorilor 3 ani succesul acestui model de monitorizare si preventie a utilizarii fortei de munca a copiilor.
Intarirea si extinderea Nestlé Cocoa Plan
Nestlé saluta concluziile FLA conform carora Cocoa Plan este punctul de plecare pentru intarirea si extinderea eforturilor in vederea atingerii obiectivului ambitios de a avea un lant de aprovizionare cu cacao in care nu este folosita forta de munca a copiilor.
Nestlé Cocoa Plan isi propune sa determine fermierii sa aiba ferme profitabile, sa elimine folosirea fortei de munca a copiilor in aceste ferme si sa asigure un lant de aprovizionare cu cacao sustenabil.
Este menit sa adauge valoare pe tot parcursul lantului de aprovizionare, in special pentru fermieri si familiile lor dar si pentru actionarii companiei, prin ceea ce Nestlé numeste Creating Shared Value
Compania considera ca imbunatatirea si extinderea Nestlé Cocoa Plan va duce la asigurarea unui flux de cacao sustenabil din Coasta de Fildes. Nestlé si-a luat angajamentul ca in acest an 10% din necesarul global de cacao sa fie procurat de la furnizori din Nestlé Cocoa Plan. Acest procent va ajunge la 15% in 2013.
Actiuni concrete
Peste 6000 de cultivatori de cacao din Coasta de Fildes au fost instruiti in 2012 ca parte din acest plan.
Peste 800,000 de plante de cacao de mai buna calitate au fost distribuite catre acesti fermeri.
Pana in 2015 Nestlé isi propune sa instruiasca alti 24.000 de fermieri din tara si sa livreze alte trei milioane de plante de cacao.
In martie, compania a deschis prima scoala care a fost construita pentru o cooperativa cuprinsa in Nestlé Cocoa Plan.
In urmatorii 4 ani, Nestlé impreuna cu partenerul sau World Cocoa Foundation planuieste sa construiasca si sa renoveze alte 40 de scoli in comunitatile care au nevoie de asta.
Rapoarte periodice
In acest plan de actiune, Nestlé stabileste si alte masuri necesare in urmatorii ani. Compania si FLA vor publica anual rapoarte actualizate cu progresul realizat. Nestlé se angajeaza sa fie transparenta in tot acest proces. Este prima companie din industria alimentara care face parte din FLA, o organizatie non-profit cu actionariat multiplu care colaboreaza cu companii mari pentru imbunatatirea conditiilor de munca in lantul lor de aprovizionare.
Nestlé a solicitat FLA sa analizeze lantul de aprovizionare cu cacao al companiei din Coasta de Fildes. De asemenea, s-a angajat sa colaboreze cu FLA pe termen lung pentru abordarea problemelor aparute in raport.
Planul de actiune actual este primul pas din acest proces indelungat. Complexitatea problemei folosirii fortei de munca a copiilor in lantul de aprovizionare cu cacao necesita ani pentru rezolvare.
Certificare
Nestlé colaboreaza cu partenerii sai UTZ Certified si Fairtrade pentru a certifica productia de cacao din cooperativele cuprinse in Nestlé Cocoa Plan, ca parte din eforturile depuse pentru abordarea problemei muncii si pentru promovarea sustenabilitatii.
Nestlé va continua sa colaboreze cu partenerii sai de certificare pentru a intari rolul certificarii in eliminarea folosirii fortei de munca a copiilor. Compania va colabora de asemenea cu furnizorii ei pentru a gasi metode noi de a reduce riscul de folosire a fortei de munca a copiilor in fermele care nu au fost inca incluse de Nestlé Cocoa Plan, asa cum recomanda raportul realizat de FLA.
Colaborarea cu guvernul
Compania impartaseste punctul de vedere FLA, mentionat si in raport, conform caruia o companie nu poate rezolva singura problemele standardelor de munca in industria de cacao din Coasta de Fildes. Rolul guvernului si a altor parti implicate este critic.
Din acest motiv Nestlé sustine in totalitate planul de actiune al guvernului din Coasta de Fildes impotriva traficului de copii, exploatarii copiilor si folosirii fortei de munca a copiilor. "Salutam aceasta initiativa a guvernului din Coasta de Fildes" a spus José Lopez. "Abordarea noastra este aliniata cu a lor si ne dorim sa cooperam cu ei pentru atingerea scopului nostru comun".
Informatii suplimentare:
Fair Labor Association
Nestlé Cocoa Plan
International Cocoa Initiative
Creating Shared Value
World Cocoa Foundation
UTZ Certified
Fairtrade
Citeste mai mult:
Nestlé devine prima companie din industria alimentara partener Fair Labor Association
Inceputul colaborarii cu Fair Labor Association