Vitamina A este un termen generic pentru un grup de substanțe solubile în grăsimi, numite retinoizi. Rolurile vitaminei A în organism sunt multiple, printre cele mai importante enumerându-se: menținerea vederii și sănătății ochilor, susținerea funționării normale a sistemului imunitar, creșterea și diferențierea celulară.
Vitamina A are un rol bine stabilit în creșterea și diferențierea celulară, contribuind la prevenirea deteriorării celulare și, de asemenea, are un rol benefic pentru menținerea, în parametri optimi, a functionării inimii, a plămânilor și ale altor organe vitale.
Tipuri de vitamina A
Atunci când vorbim despre vitamina A, este important de știut faptul că aceasta are două forme naturale:
Vitamina A preformată: aceasta se numește retinol și provine din alimentele de origine animală.
Provitamina A: acest tip de vitamina A se numește caroten și provine din alimentele de origine vegetală. Tipurile de caroten sunt multiple, însă unul dintre cei mai cunoscuți este beta-carotenul. Acesta ajunge în organism prin consumul de alimente, fiind apoi transformat în vitamina A, luând în considerare nevoile corpului.
Vitamina A este disponibilă și ca supliment alimentar, fiind recomandată pentru persoanele care au o dietă limitată sau anumitor pacienți care se confruntă cu carență de vitamina A în urmă manifestării anumitor afecțiuni.
Cantitatea necesară de vitamina A
În funcție de vârsta și particularitățile asociate, fiecare persoană în parte are nevoie de o anumită cantitate de vitamina A:
- 0 – 6 luni: 400 μg/ zi RAE
- 7-12 luni: 500 μg/ zi RAE
- 1-3 ani: 300 μg/ zi RAE
- 4-8 ani: 400 μg/zi RAE
- 9-13 ani: 600 μg/ zi RAE
- 14 ani – 18 ani+: 700 μg/ zi RAE (femei) și 900 μg/ zi RAE (barbati)
- Gravide: 770 μg/ zi RAE (19-50 ani)
- În perioada alăptării: 1300 μg/ zi RAE (19-50 ani)
RAE = echivalent activiate retinol (1 RAE = 1 μg retinol/Vitamina A preformată, 2 μg beta-caroten suplimentat, 12 μg beta-caroten din alimente).
Surplusul de vitamina A este stocat în organism pentru utilizări viitoare, însă cantitatea zilnică specifică fiecărei grupe de vârstă nu se modifică și trebuie respectată.
Excesul de vitamina A pe perioada sarcinii sau în perioada de preconcepție poate cauza malformații la făt. Este recomandat să se consulte medicul pentru orice suplimentare pe perioada sarcinii.
Beneficiile consumului de vitamina A
- Menține sănătatea oculară, contribuind la prevenirea anumitor afecțiuni ale ochilor, inclusiv la pierderea vederii.
- Ajută adaptarea ochilor la o luminozitate redusă.
- Sprijină sistemul imunitar.
- Ajută la menținerea unui sistem reproducător sănătos, atât la femei, cât și la bărbați.
- Reduce riscul apariției acneei.
Consultă întotdeauna un medic specialist sau un nutriționist care te va ajuta cu indicațiile necesare în ceea ce privește aportul de vitamine și minerale. Este important să respectăm cantitatea zilnică de vitamina A recomandată în funcție de grupa de vârstă, pentru a evita posibile reacții adverse la o doză mare cum ar fi greața, vărsăturile sau vederea încețoșată. De asemenea, depășirea dozei de vitamina A recomandată pe o durată mai lungă de timp poate duce la uscarea pielii, dureri articulare, cefalee sau chiar afectarea ficatului.
Surse naturale de vitamina A
Regăsim vitamina A în foarte multe dintre alimentele pe care le consumăm frecvent, cum ar fi:
- Cartofi dulci
- Ouă
- Ficat
- Pepene galben
- Caise
- Morcovi
- Spanac
- Broccoli
- Mango
- Dovleac
Acest articol are ca scop furnizarea de informații ce nu ar trebui să țină locul sfatului medical. Te încurajăm să discuți cu cadre medicale specializate (medic, dietetician înregistrat, farmacist etc.) despre întrebările pe care le ai cu privire la utilizarea suplimentelor alimentare și care ar putea fi cea mai bună variantă pentru sănătatea ta generală.
Dacă vrei să afli mai multe despre cum poți avea o viață sănătoasă, descoperă și articolul nostru despre vitamina B9 – acid folic.