Vitamina D este un nutrient de care avem nevoie pentru a păstra o stare bună de sănătate, în special în ceea ce privește sistemul osos.
Acesta ne ajută organismul să absoarbă calciul, unul dintre elementele principale pentru oase puternice. Împreună cu calciul, vitamina D ne ajută să ne protejăm de dezvoltarea osteoporozei, o boală care subțiază și slăbește oasele și le face mai probabil să se fractureze. Totodată, aceasta contribuie la asimilarea calciului și a fosforului din intestinul subțire și în fixarea acestora în oase și dinți, în vederea formării unei mineralizări osoase corecte.
Corpul tău are nevoie de vitamina D și pentru alte funcții. Sistemul muscular are nevoie de vitamina D pentru a se mișca, cel nervos necesită acest nutrient pentru a transmite mesajele dintre creier și corp, iar sistemul imunitar are nevoie de vitamina D pentru a lupta împotriva bacteriilor și virusurilor invadatoare.
Vitamina D este secretată de organism în mod natural prin expunerea pielii la soare, atunci când lumina directă a soarelui transformă o substanță chimică din piele într-o formă activă a acesteia: calciferol. Cantitatea de vitamina D produsă de organism depinde de o serie de factori precum momentul expunerii la soare, sezonul sau chiar pigmentul pielii. În funcție de locul în care trăiești, dar și de stilul adoptat în viața de zi cu zi, producția de vitamina D poate scădea sau poate fi chiar absentă în lunile de iarnă. Cantitatea de vitamina D din organism poate fi verificată cu ajutorul unui test de sânge.
Pe lângă obținerea vitaminei D secretată de organism, aceasta se poate găsi în mod natural într-o serie de alimente precum produsele lactate, cerealele fortificate sau peștele gras.
De câtă vitamina D am nevoie?
Cantitatea de vitamina D de care avem nevoie zilnic depinde, în primul rând, de vârstă. Cantitățile zilnice medii recomandate sunt enumerate mai jos în micrograme (mcg) și unități internaționale (UI):
- De la naștere până la 12 luni: 10 mcg* (400 UI)
- Copii 1–13 ani: 15 mcg (600 UI)
- Adolescenți: 14–18 ani 15 mcg (600 UI)
- Adulți 19-70 ani: 15 mcg (600 UI)
- Adulți cu vârsta de 71 de ani și peste: 20 mcg (800 UI)
- Adolescenți și femei însărcinate și care alăptează: 15 mcg (600 UI)
*mcg = micrograme (μg)
Doza recomandată de vitamina D poate fi ajustată de către medic, în funcție de nevoile individuale ale fiecărei persoane în parte.
Cum pot sintetiza vitamina D pe cale naturală?
Pentru a sintetiza o cantitate adecvată de vitamina D3 pe cale naturală, expunerea la soare trebuie făcută în mod regulat, de câteva ori pe săptămâna, timp de cca. 15 minute, expunând zona brațelor, a spatelui și a picioarelor, dar și fața. Odată cu înaintarea în vârstă, această producție scade considerabil și de aceea este necesară suplimentarea aportului de vitamina D prin consumul de alimente bogate în acest nutrient sau, la recomandarea medicului, de administrarea de suplimente alimentare cu vitamina D pentru a ajunge la parametri normali.
Beneficiile vitaminei D
Vitamina D joacă un rol foarte important în ceea ce privește buna stare de sănătate a organismului, aducând multiple beneficii la nivelul oaselor, al musculaturii și al imunității. Iată câteva dintre principalele beneficii pe care le aduce acest nutrient:
- reduce riscul de dezvoltare a rahitismului, a osteoporozei, dar și a eventualelor fracturi;
- contribuie la întărirea imunității;
- are un rol esențial în reglarea ritmului cardiac;
- are un aport considerabil atât în dezvoltarea, cât și în buna funcționare a creierului; menținând sănătatea acestuia pe toată durata vieții.
Efectele vitaminei D asupra sănătății
Oamenii de știință studiază vitamina D pentru a înțelege mai bine modul în care aceasta contribuie la o stare optimă de sănătate, iar acestea sunt câteva dintre descoperirile acestora:
Sănătatea oaselor și osteoporoza
Deficitul de vitamina D și calciu afectează sistemul osos; acesta devine mai fragil și pot apărea fracturile, afecțiune ce poartă numele de osteoporoză. Foarte multe dintre femeile și bărbații în vârstă se confruntă cu această afecțiune sau sunt susceptibili de a o dezvolta. Sistemul muscular contribuie la sănătatea oaselor prin menținerea echilibrului și prevenirea căzăturilor, iar lipsa vitaminei D poate conduce la slăbirea acestuia. Astfel, obținerea cantității recomandate de vitamina D și calciu din alimente și expunere solară contribuie la menținearea unui sistem osos sănătos, dar și la prevenirea osteoporozei. Cu toate acestea, suplimentarea cantității de vitamina D și calciu în ceea ce privește persoanele în vârstă poate crește rezistență oaselor, însă nu reduce riscurile de fracturare a unui os.
Cancer
Nu s-a dovedit încă o legătură directă între cantitatea de vitamina D din corp și apariția cancerului. Aceasta nu pare să reducă riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer precum cel de sân, de colon sau de plămâni și studiile nu sunt concludente în ceea ce privește riscul de cancer de prostată sau șansa de supraviețuire a acestui tip de cancer. În ceea ce privește un nivel crescut de vitamina D în organism, aceasta poate crește riscul de cancer pancreatic.
Cu toate acestea, studiile clinice sugerează că deși suplimentele de vitamina D nu par să contribuie la apariția cancerului, acestea ar putea reduce riscul asociat cu decesul din cauza acestei boli. Este nevoie de mai multe cercetări pentru a dovedi corelarea dintre vitamina D și cancer.
Boli cardiovasculare
Vitamina D contribuie atât la sănătatea inimii și a vaselor de sânge, cât și la menținerea unei tensiuni arteriale în parametri optimi. Unele cercetări arată că suplimentele de vitamina D pot ajuta în combaterea a doi principali factori de risc ce stau la baza bolilor cardiovasculare: reducerea nivelului de colesterol din sânge, dar și a tensiunii arteriale peste limitele normale acceptate. În paralel, există studii care indică faptul că vitamina D nu are niciun aport în combaterea bolilor de inimă. Cu toate acestea, studiile clinice efectuate de-a lungul anilor nu au identificat o legătură directă între cantitatea de vitamina D în sânge și apariția bolilor cardiovasculare sau decesul rezultat în urma acestora.
Depresie
Vitamina D este esențială pentru o bună funcționare a creierului, însă studiile clinice nu demonstrează faptul că administrarea unor suplimente de vitamina D nu poate preveni și nici să amelioreze simptomele depresiei. Cu toate acestea, există cercetări prin care s-a descoperit o legătură între un nivel scăzut de vitamina D din sânge și riscul crescut de depresie.
Despre deficitul de vitamina D
Deficiența de vitamina D este frecvent întâlnită, în special în rândul persoanelor în vârstă, însă apare și în rândul celor tineri. În general, acesta se manifestă prin dezvoltarea unor probleme la nivel osos sau muscular, însă iată care sunt principalele simptome atunci când te confrunți cu deficit de vitamina D:
- stări letargice
- apariția unui disconfort sau a unei dureri bruște pe termen îndelungat
- slăbiciune musculară sau la nivelul oaselor
- posibile probleme în echilibru
Cauzele lipsei de vitamina D
- Expunere insuficientă la soare
- Dietă săracă în alimente ce conțin vitamina D
- Probleme de absorbție ale vitaminei D în organism
- Anumite condiții medicale și factori biologici
În general, anumite categorii de persoane au o predispoziție mai mare de deficit al vitaminei D față de altele. Sugarii, persoanele în vârstă, persoanele cu pigment închis al pielii, persoanele ce suferă de obezitate sunt doar câteva dintre categoriile predispuse la deficiența de vitamina D.
Informațiile prezentate mai sus au rol informativ și nu țin locul unui consult de specialitate. Indiferent de suplimentul alimentar pe care vrei să îl introduci în dieta ta, este important să ceri sfatul unui medic specialist care să te îndrume. Medicul îți va evalua starea de sănătate și îți poate indică doza necesară de administrare, dar și perioada în care să urmezi tratamentul, oferindu-ți cea mai bună varianta pentru sănătatea ta.
Surse:
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-Consumer/
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-d/art-20363792
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15050-vitamin-d-vitamin-d-deficiency