Sort by

Cărțile pentru bebeluși: ce anume și, mai ales, când?

Foto Cărțile pentru bebeluși: ce anume și, mai ales, când?

 

Există o supra-abundență de cărți pentru cei mici. Între o carte cu povești și una educațională care îi prezintă copilului formele și culorile, pe care ar trebui oare să o alegi și mai ales de ce?

Bebelușul tău iubește cărțile! Încă de la o vârstă fragedă, chiar dacă nu înțeleg pe deplin sensul poveștii pe care o aud, cei mici sunt pur și simplu fascinați. Culorile, materialele și sunetele au ceva magic în ele! Ei pătrund într-o lume minunată, de vis, extrem de bogată în emoții și sentimente. Este o bucurie unică pe care o împărtășiți împreună și care pe copii îi ajută să se dezvolte și să crească frumos. 

Mai mult decât simple povești…

O carte debutează, dezvoltă o anume idee și apoi ajunge la un final. Pentru cei mari acest lucru este absolut evident, dar pentru cei mici lucrurile sunt departe de a se fi terminat! Poveștile le permit micuților să-și dezvolte propriile convingeri și credințe, prin faptul că le oferă un punct de plecare și un final. În drumul lor dus-întors între realitate și imaginar, micuții își structurează personalitatea, iar acest lucru este esențial încă de la cele mai timpurii momente din viață. „Fara jocuri imaginative, bebelușii nu pot învăța să vorbească sau să–și imagineze”, scrie Marie Bonnafé în lucrarea „Cărțile le fac bine copiilor”.

Dar poveștile care sunt relatate în cărți și în special în basmele cu zâne nu reprezintă o simplă narațiune, ci portretizează o serie de caractere. Poveștile le permit copiilor să înțeleagă și să integreze, de o manieră concretă și hazlie aspectele esențiale precum rivalitatea între frați, teama de abandon, sau chiar acele situații de nedreptate și de violență. Poveștile sunt răspunsul la anumite temeri pe care le resimt cei mici dar pe care aceștia nu le pot exprima.

Lectura reprezintă de asemenea acel moment în care împărtășiți și discutați unul cu celălalt. Este un mod diferit de constituire a unei relații, altfel decât prin vorbe. Chiar dacă micuțul tău nu înțelege chiar totul, nu contează. Cuvintele drăgălașe, imaginile la care să se uite și materialele pe care să le atingă stârnesc emoții pe care micuțul tău ți le poate împărtăși.

Cum să alegem cărțile? 

Între 3 și 4 luni, micuții noștri adoră cărticelele din plastic sau alte materiale textile. Este adevărat că se prea poate să nu le „citească” în sensul strict al cuvântului, dar le pot mesteca și le pot atinge: iată o modalitate strict personală de a și le însuși. De asemenea, și cărțile pentru baie ocupă un loc de cinste la această vârstă!

Ușor, ușor abordarea micuților în ceea ce privește cititul se schimbă. Încep să le placă acele cărți de tipul atinge-și-simte sau cărțile care au mici ferestre de deschis, cărțile la care se poate asculta, cu cântecele sau povești pe CD, cărțile cu imagini cu ilustrații de mari dimensiuni și foarte frumos colorate, etc. Îți recomandăm versiunile dintr-un carton mai rezistent, întrucât micuții nu sunt foarte atenți când le manevrează!

De la o vârstă fragedă, micuții noștri sunt adevărați fani ai seriilor de cărți, de tipul Mr Men și Little Misses. Iar acest lucru le permite să-și urmărească personajele cu care ei sunt obișnuiți și să le savureze aventurile prin care trec acestea din urmă. 

O poveste de noapte bună…

Seara reprezintă momentul ideal pentru a citi o poveste. În cazul unora dintre copii, cititul a devenit chiar un soi de ritual sfânt pe care părinții nu trebuie sub nicio formă să îl încalce. Micuțul tău este încântat de acest moment întrucât este acel moment în care va împărtășiți unul altuia o sumedenie de lucruri: ești toată numai a lui și profită la maxim de timpul pe care îl petrece când îi stai alături. Micuțului tău îi face o reală plăcere să citiți împreună.

Poveștile de noapte bună le permit celor mici să adoarmă liniștiți și nu de puține ori aceștia cer să le fie citită aceeași poveste nopți la rând. Ascultarea în mod repetat a acelorași cuvinte le oferă siguranță de care au nevoie și îi liniștește.

Dar nu uita totuși că dialogul este de asemenea foarte important. Profită de această ocazie și discutați despre poveste sau împărtășiți-vă unul altuia sentimentele pe care le aveți…sau, de ce nu, puteți chiar să vă inventați propria poveste. 

De reținut

Mai mult decât simple povești

O carte debutează, dezvoltă o anume idee și apoi ajunge la un final. Pentru cei mari acest lucru este absolut evident, dar pentru cei mici lucrurile sunt departe de a se fi terminat!

Cum să alegem cărțile

Între 3 și 4 luni, micuții noștri adoră cărțile din plastic sau alte materiale textile. Este adevărat că se prea poate să nu le „citească” în sensul strict al cuvântului, dar le pot mesteca și le pot atinge.

O poveste de noapte bună

Poveștile de noapte bună le permit celor mici să adoarmă liniștiți și nu de puține ori aceștia cer să le fie citită aceeași poveste nopți la rând.