Sort by
Sort by

Beneficiile nutriției personalizate

Nicoleta Tupiță, Specialist în nutriție Nestlé România

Beneficiile nutritiei personalizate

 

Influența alimentației asupra sănătății nu mai este de mult un mister pentru nimeni. Majoritatea știm că „suntem ceea ce mâncăm” și cunoaștem, cel puțin în linii mari, caracteristicile unei alimentații sănătoase. Cu toate că se vorbește despre nutriție și stil de viață sănătos în toate mediile de comunicare, populația continuă să sufere de probleme majore de sănătate cauzate de dezechilibrele nutriționale.

Paradoxul recomandărilor nutriționale

Recomandările alimentare adresate întregii populații au început să apară dinainte de a fi descoperite vitaminele şi mineralele. Totul a început în 1894, când au fost scrise primele recomandări alimentare de către W.O. Atwater, un om de ştiinţă din cadrul USDA (United States Department of Agriculture). De atunci și până în prezent, recomandările nutriționale au luat forma piramidei alimentare, farfuriei sănătoase și altor instrumente nutriționale.

În România există Ghidul pentru Alimentație Sănătoasă publicat de Societatea Română de Nutriție în 2006 și revizuit în 2014. Este un material cuprinzător care oferă o privire de ansamblu asupra alimentației sănătoase pentru populația din România, dar și recomandări practice specifice diferitelor grupe de vârstă. Cu toate că există multe astfel de ghiduri nutriționale, populația nu știe cum să aplice practic aceste recomandări.

Suntem cu toții diferiți atât în exterior, cât și în interior, tocmai de aceea, ceea ce este acceptat ca fiind  „sănătos” la nivel general, poate să creeze un dezechilibru dacă nu este adaptat corect nevoilor individuale. Nevoile nutriționale variază mult interindividual în funcție de o multitudine de factori: vârsta, dezvoltare corporală, metabolism și activitate fizică. De curand s-a început și analizarea materialului genetic pentru a identifica anumite influențe ale acestuia asupra felului în care ne alimentăm sau în care ar trebui să ne alimentăm.

Beneficiile recomandărilor nutriționale personalizate

Din ce în ce mai multe cercetări demonstrează beneficiile unei diete personalizate prin comparație cu recomandările generale de alimentație și stil de viață sănătos.

Impactul recomandărilor de nutriție personalizate s-a studiat pe un eșantion reprezentativ al populației adulte din Europa. Studiul desfășurat în contextul proiectului european Food4Me a urmărit să confirme principiul conform căruia: recomandările nutriționale personalizate îmbunătățesc obiceiurile alimentare și alți indicatori ai stării de sănătate, inclusiv masa corporală și circumferința abdominală.

Există evidențe științifice care arată beneficiile recomandărilor personalizate și în ceea ce privește activitatea fizică. O recomandare personalizată a exercițiului fizic în funcție de parametri cardiaci și disponibilitatea timpului unei persoane poate fi mai eficientă pentru reducerea riscului cardiovascular decât recomandarea generală de a desfășura 30 de minute de activitate fizică zilnic. 

Testele genetice disponibile la ora actuala pot oferi informații despre cum reacționează organismul la factorii alimentari, la consumul energetic, dar și la activitatea fizică. Aceste teste nu sunt încă atât de populare , iar deși costul poate reprezenta un impediment, screening-ul genetic se face o dată în viață.

Ultimele descoperiri medicale evidențiază un alt factor determinant al personalizării nutriției. Specialiștii de la Weizmann Institute of Science din Israel au studiat impactul florei intestinale asupra răspunsului organismului la diferite alimente și au tradus particularitățile acesteia în recomandări dietetice personalizate. După cum reiese și din studiul Food4Me menționat mai sus, se pot concepe diete și planuri alimentare personalizate și fără a apela la screening-ul genetic, care pot avea rezultate favorabile în îmbunătățirea stilului de viață. 

Un aspect la fel de important sunt preferințele alimentare ale pacietului care adesea se neglijează chiar și în dietele personalizate. Oricât de personalizată ar fi dieta din punct de vedere al nevoilor nutriționale, nu va fi sustenabilă dacă nu este pe placul pacientului. Tocmai din acest motiv, relația nutriționist-pacient trebuie să fie una de încredere, în care specialistul devine „prietenul” pacientului. 

Pașii spre o nutriție personalizată

Primul pas este consultarea unui medic nutriționist sau dietetician, personalizarea dietei nu se poate realiza niciodată doar citind cărți de nutriție sau articole. Aceste surse de informație vă ajută doar să dobândiți câteva cunoștințe de nutriție și să vă facă mai conștienți de alegerile alimentare.

La nivel teoretic, conceperea unei diete personalizate începe de la stabilirea necesarului caloric în funcție de vârstă, sex, înalțime, masa corporală și nivel de activitate fizică. Acest necesar caloric se va transforma într-un meniu variat și echilibrat. Se pornește de la recomandările generale în ceea ce privește numărul de mese, repartiția macronutrienților și necesarul de micronutrienți. Aceste recomandări se adaptează la programul de muncă, la senzația de foame și sațietate, la nivelul de activitate fizica, la disponibilitatea alimentelor și la preferințele individuale.

O dietă adaptată stilului de viață individual, chiar dacă nu este perfectă din punct de vedere al echilibrului nutrienților sau al orarului meselor, este mai eficientă pe termen lung.

Planul alimentar stabilit inițial va suferi săptămânal sau lunar modificări, astfel încât să se adapteze la evoluția în greutate. Modificările în greutate sau ai altor parametri medicali, dorite la începutul implementării planului de nutriție personalizată, modulează ulterior recomandările dietetice.

Bibliografie

  1. The U.S. Department of Health and Human Services (HHS) and the U.S. Department of Agriculture (USDA) (2015) The Dietary Guidelines for Americans, 02 februarie 2017.
  2. Societatea Română de Nutriție (2006) Ghid pentru Alimentație Sănătoasă, 1 edn., Iași: Performantica.
  3. Food4Me Project (2015) Personalised nutrition: an integrated analysis of opportunities and challenges, : Food4Me.
  4. Bjarne M. Nes, et all. (2016) Personalized Activity Intelligence (PAI) for Prevention of Cardiovascular Disease and Promotion of Physical Activity, The American Journal of Medicine, 10(09), pp. 03 februarie 2017.
  5. Weizmann Institute of Science (2016) Microbiome & Nutrition, 03 februarie 2017.
  6. John GK1, Mullin GE2. (2016) The Gut Microbiome and Obesity., Current Oncology Reports, 18(7), pp. 02 februarie 2017.