Sort by
Sort by

Vitamine și minerale pentru un sistem imunitar puternic

Foto Vitamine și minerale pentru un sistem imunitar puternic

 

Te simți obosit și fără chef în cea mai mare parte a timpului? Te îmbolnăvești foarte des? Te-ai gândit că poate fi sistemul tău imunitar slăbit? În general, sistemul imunitar te protejează de infecțiile bacteriene, parazitare, fungice și virale, iar când acesta este slăbit, infecțiile se manifestă mai puternic și pe o perioadă mai lungă de timp.

Pe lângă o bună igienă, o alimentație echilibrată, exercițiile fizice practicate periodic, specialiștii recomandă să se acorde o atenție deosebită la asigurarea necesarului zilnic de vitamine și minerale. Mai mult, pentru a-ți întări sistemul imunitar ai nevoie de odihnă și trebuie să ții stresul sub control.

Respecți în mare parte indicațiile de mai sus? Te gândești care sunt vitaminele și mineralele esențiale pentru buna funcționare a sistemului imunitar și care este rolul lor?

Află în continuare mai multe detalii despre vitaminele și mineralele benefice pentru un sistem imunitar puternic.

1. Vitamina C

Când auzi vitamina C imediat faci conexiunea cu răceala și gripa, nu? Nu este deloc un lucru greșit, însă știi că o poți lua și din alte alimente decât citrice? Surse excelente de vitamina C sunt legumele, precum: spanacul, broccoli, ghimbirul, roșiile, ciupercile. De fapt, vitamina C este prezentă în multe alimente și atât timp cât respecți recomandarea de a consuma 5 porții de legume și fructe cât mai variate în fiecare zi, sistemul tău imunitar va beneficia de cantitățile necesare din această vitamină.

2. Vitamina E

La fel ca și vitamina C, vitamina E este un antioxidat puternic care poate ajuta organismul împotriva infecțiilor. Migdalele, alunele și semințele de floarea-soarelui sunt bogate în vitamina E. Adaugă-le mereu în meniul tău!

3. Vitamina B6

Vitamina B6 se pare că influențează pozitiv creșterea rezistenței organismului la anumite infecții bacteriene. Alege alimente bogate în vitamina B6, precum: bananele, pieptul de pui, tonul, cartofii și năutul.

4. Vitamina A

Deficitul de vitamina A în organism este asociat cu creșterea riscului de infecții.Pentru a te asigura că ai un aport suficient de vitamina A în alimentație optează cât mai des pentru alimente colorate roșu-portocaliu: morcovul, dovleacul, pepenele galben, piersicile, caisele.

5. Vitamina D

Deficiența de vitamina D se poate instala foarte ușor, având în vedere că se găsește în cantități mici în alimentație. Toamna și iarna, când expunerea la soare este redusă, se poate instala deficiența de vitamina D mult mai ușor, ceea ce ne face mai susceptibili la infecții și creste riscul de boli autoimune.
În această perioadă poți să crești cantitatea de alimente precum pește gras (somon, macrou, ton și sardine) și alte alimente care sunt îmbogățite cu vitamina D, cum sunt cerealele pentru micul dejun sau anumite tipuri de lapte.

6. Acid folic

La fel ca și celelalte vitamine, acidul folic sau Vitamina B9 prezintă numeroase beneficii pentru organism: ajută la diviziunea celulară și în dezvoltarea celulelor. De aceea este indicat să adaugi în farfuria ta mai multe boabe de fasole și de mazăre decât de obicei și, de asemenea, să optezi pentru legumele cu frunze verzi. O sursă bună de acid folic este și sucul natural de portocale proaspăt.

7. Fier

Necesar organismului pentru producerea hemoglobinei, fierul este un element care trebuie să se regaseasca zilnic în alimentația oricărei persoane indiferent de vârstă. Organismul poate să absoarbă mai ușor fierul din carne, pește și ouă, dar nu evita nici alimentele de origine vegetală bogate în fier, precum: leguminoasele, nucile, semințele de dovleac, nucile sau spanacul.

8. Seleniu

S-a observat că seleniul are un efect antioxidant puternic și modulează răspunsul sistemului imunitar. Acesta este prezent în usturoi, brocoli, sardine, ton, nuci și semințe. Consumă-le cât mai des!

9. Zinc

Zincul are un rol esențial în întărirea sistemului imunitar, ajută memoria, îmbunătățește aspectul pielii și reduce stresul. Mai mult, participă la formarea oaselor și intervine în echilibrul funcțiilor cognitive și reproductive. Îl poți găsi în: semințe de dolveac, semințe de susan, stridii, carne de vită și de miel, ficat, fructe de mare, linte, fasole sau năut. Alte alimente care conțin zinc sunt: cereale integrale, spanacul, ouăle și ciupercile.

Așadar, uită de faptul că doar o portocală sau un grapefruit te protejează de răceală. Un sistem imunitar bun are nevoie constant de o alimentație bogată în vitamine și minerale, de un program de somn normal și de exerciții fizice zilnice.